دیپلمات اسبق ایرانی: اروپا و آمریکا درباره مساله هستهای ایران جداییناپذیرند
قرباناوغلو: آمریکاییها قدرت تاثیرگذاری بسیار بالایی بر اروپاییها دارند، و اروپاییها هم ظرفیتی ندارند که بتوانند در مقابل آمریکا بایستند
جاوید قرباناوغلو، دیپلمات اسبق جمهوری اسلامی در مقالهای برای روزنامه «آرمان»، با اشاره به تلاشهای دولت ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران برای «شکاف» انداختن میان اروپا و آمریکا در باب مساله هستهای ایران، نوشت «تصور اینکه اروپا را از آمریکا جدا کنیم، یک راهبرد غلطی است که اتفاق نخواهد افتاد».
به گفته قرباناوغلو، در یک دورهای در این راستا شانسی برای جمهوری اسلامی به وجود آمد، و آن زمانی بود که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا، یکجانبه از برجام خارج شد. با این وجود، حتی در آن موقع هم اروپا نتوانست کار زیادی بکند، چرا که به گفته وی «آمریکاییها قدرت تاثیرگذاری بسیار بالایی بر اروپاییها دارند، و اروپاییها هم ظرفیتی ندارند که بتوانند در مقابل آمریکا بایستند».
بهزعم این دیپلمات اسبق ایرانی، حالا که دولت جدید ایران بعد از حدود چهار ماه «تعلل» میخواهد مذاکرات هستهای را پی بگیرد، دوباره به همان دوران «فلشبک» زده است، که یعنی «خودمان را از چاله درآورده و داریم به چاه میاندازیم».
قرباناوغلو تاکید میکند هنگامی که انریکه مورا، نماینده ارشد اتحادیه اروپا، در تهران به علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی، گفت که مذاکرات 1+4 با ایران در بروکسل برگزار خواهد شد، در همان زمان آمریکاییها اعلام کردند که «بروکسل هیچگاه جایگزین وین نخواهد شد»، و مذاکرات باید در وین و از همان جا که متوقف شده شروع شود، و اجلاس بروکسل «بر هم خورد»، که «در واقع آمریکاییها نگذاشتند».
بر این اساس، دیپلمات اسبق جمهوری اسلامی نتیجه میگیرد که «به نظر میرسد ریلگذاری که دولت آقای رئیسی تحت مدیریت آقایان امیرعبداللهیان و باقری کنی انجام میدهد، راهبرد درستی نیست، و نه تنها به جایی نمیرسد بلکه قضیه را پیچیدهتر میکند، و مهمترین دستاوردی که برای آمریکا خواهد داشت، این است که اروپا را به آمریکا نزدیکتر خواهد کرد.»