وزیر ارتباطات ایران: گمنام بودن کاربران فضای مجازی چالشی جدی است
شمار زیادی از کاربران اینترنتی در ایران، به صورت «ناشناس» در رسانههای اجتماعی فعالیت میکنند
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناری اطلاعات ایران در اظهاراتی، «گمنامی» کاربران اینترنت در ایران را چالشی «جدی» خواند و گفت مسائل فضای مجازی در این کشور «حل نشده است.»
به گزارش خبرگزاری «ایسنا»، عیسی زارعپور، پنجشنبه، 28 اکتبر، در اظهاراتی عنوان کرد که نظارت دولت این کشور بر اینترنت کافی نبوده و دولت میباید برای محدودیت بیشتر فضای مجازی در ایران، گامهای بیشتری بردارد.
او روز گذشته نیز گفته بود، مهمترین مساله برای این وزارتخانه، «تکمیل شبکه ملی اطلاعات» است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی نیز پیشتر در اظهاراتی گفته بود فضای مجازی در این کشور «رهاشده» است.
او در یک سخنرانی عنوان کرده بود «دشمن از ناحیه فضای مجازی در حال برنامهریزی است تا به نظام ضربه بزند.»
شمار زیادی از کاربران اینترنتی در ایران، به صورت «ناشناس» در رسانههای اجتماعی فعالیت میکنند. قوانین سختگیرانه، سرکوب سیستماتیک و پیگیریهای قضائی باعث شده بسیاری به صورت «ناشناس» عقاید و اظهارات خود را در اینترنت ابراز کنند.
«ستار بهشتی» از جمله وبلاگنویسانی بود که با هویت واقعی در اینترنت فعالیت میکرد و پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی ایران، زیرشکنجه به قتل رسید.
جمهوری اسلامی در سالهای گذشته با دستگیری بسیاری از فعالان و کاربران اینترنت، برای آنها احکام سنگینی از جمله اعدام صادر کرده است.
ایران در حال طراحی و اجرای شبکهای است که ارتباط کاربران ایرانی را با اینترنت جهانی قطع خواهد کرد، نسخه اولیه «شبکه ملی اطلاعات» یا اینترنت ملی در سال 1395 افتتاح شد اما هنوز مشخص نیست که چه زمانی به صورت کامل پیادهسازی خواهد شد.
از سوی دیگر طرحی در کمیسیون فرهنگی مجلس ایران، با نام «طرح صیانت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» ارائه شد که میتواند بدون تصویب در صحن علنی مجلس، به صورت آزمایشی اجرا گردد.
منتقدان، این طرح را پایان اینترنت آزاد در ایران میدانند. سازمان «گزارشگران بدون مرز» با محکومیت این طرح، آن را برگرفته از روش «سانسور در چین» میداند.
با این وجود، امیر ناظمی، رئیس سابق سازمان فناوری اطلاعات در ایران، اجرایی شدن طرح صیانت را گامی رو به جلو برای افزایش نظارتها بر فضای مجازی نمیداند.
ناظمی با این ادعا که آمریکا در فضای مجازی «جاسوسی» میکند، اظهار کرد طرح صیانت پاسخ مناسبی نیست.
او در ادامه زیرساختهای این کشور را برای جایگزینی اینترنت جهانی کافی ندانست و گفت برخی اقدامات تهران مانند فیلترینگ تلگرام، اشتباه بود.
بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، 11 میلیون نفر در این کشور از طریق رسانههای اجتماعی کسب درآمد میکنند و طرحهایی همچون «صیانت از حقوق کاربران» و کاهش سرعت اینترنت میتواند منبع درآمد این افراد را تهدید کند.
وبگاه «تجارتنیوز»، چهارشنبه، 27 اکتبر، در گزارشی اعلام کرد که سرعت اینترنت در این کشور هر روز کندتر میشود و اختلال شبکه اینترنت، در یک ماه اخیر به اوج خود رسیده است.
به گزارش این وبگاه، سرعت اینترنت طی دو ماه اخیر، روز به روز کاهش یافته و واکنش بسیاری از کاربران را برانگیخته است.
«خانه آزادی»، در آخرین گزارش خود، ایران را در کنار چین، بهعنوان بدترین کشور در زمینه آزادی اینترنت معرفی کرد. جمهوری اسلامی ایران با 16 امتیاز بدترین کشور در غرب آسیا و پس از چین، در قعر این جدول قرار دارد.
-
اپلیکشنهای حکومتی منتفعان اقتصادی طرح «صیانت از فضای مجازی»
دیجی کالا و روبینو اپلیکشنهای حکومتی هستند که احتمالا جایگزین اینستاگرام خواهند شد ايران -
طرح «صیانت از فضای مجازی» موقتا از دستور کار مجلس ایران خارج شد
پنجاه کسب و کار آنلاین خواهان توقف طرح محدودسازی اینترنت و پیامرسانها شدند ايران -
مجلس ایران بررسی طرح «محدودسازی فضای مجازی» را لغو و دوباره تایید کرد
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران طرح «محدود کردن اینترنت در ایران» را محکوم کرد ايران -
محدودسازی فضای مجازی در ایران؛ گذرگاه اینترنت در اختیار نیروهای مسلح
نماینده مجلس ایران: منشا جدی گرفتن طرح «صیانت از فضای مجازی» اشاره رهبر جمهوری اسلامی بود ايران -
انتقاد گزارشگران بدون مرز از طرح مجلس ایران برای محدودسازی رسانههای خارجی
طرحی برای تداوم سانسور در عرصههای اطلاعرسانی ايران