پروژه تولید واکسن «فخرا» در ایران متوقف می‌شود

بدلیل تایید نشدن واکسن‌های ایرانی و فاقد اعتبار بودن کارت واکسیناسیون ایرانی در خارج از کشور افراد دریافت کننده واکسن‌های داخلی برای سفر به خارج با مشکل روبه‌رو می‌شوند

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

احمد کریمی، مدیر پروژه واکسن‌سازی وزارت دفاع ایران اعلام کرد که به دلیل عدم پیش‌‌خرید واکسن فخرا از سوی وزارت بهداشت، تولید این واکسن داخلی متوقف می‌شود.

به گزارش خبرگزاری «ایلنا»، کریمی گفته است: «ناراضی نیستیم که الان همه می‌توانند واکسن بزنند اما طبیعتا انگیزه برای شرکت در مطالعات کم شده است و به همین دلیل واکسن‌سازهای داخلی که الان در مرحله کارآزمایی بالینی هستند دچار چالش شده‌اند.»

Advertisement

او افزود: «فعلا در حال برنامه‌ریزی برای توقف تولید هستیم، به این دلیل که تولید کنیم به چه کسی بدهیم؟ حتی قول‌هایی داده شده که پیش خرید انجام شود، اما تا به الان از سمت وزارت بهداشت نیز برای پیش خرید واکسن‌های تولید داخل اقدامی صورت نگرفته است.»

مدیر پروژه واکسن‌سازی وزارت دفاع ایران گفت استقبال از مطالعات بالینی کاهش یافته و پیش‌بینی‌ها از روزانه 1500 داوطلب به حدود 100 نفر رسیده است.

پیش‌تر، عباس اشتری، سرپرست تولید فرآورده‌های بیولوژیک در موسسه رازی، به «خبرگزاری فارس» گفته بود: «متاسفانه اکنون سیل خرید واکسن وارداتی فرصتی نمی‌دهد تا سیاست‌گذاران اصلاً بخواهند به واکسن داخلی توجه داشته باشند؛ منتظر اقدام مثبت دولت در حمایت از تولیدکنندگان داخلی هستیم.»

فخرا یکی از چندین واکسن ایرانی است که با صرف هزینه‌های بسیار در دست تولید است. این واکسن، از سوی وزارت‌ دفاع و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران ساخته شده بود.

واکسن فخرا
واکسن فخرا

دولت چطور به‌فکر ساخت واکسن فخرا افتاد؟

در پی ممانعت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران از واردات واکسن‌های ساخت آمریکا و بریتانیا به این کشور که انتقادها و اعتراض‌های گسترده‌ای را به دنبال داشت بسیاری از مردم خامنه‌ای را به بی‌تفاوتی نسبت به مرگ و میر شهروندان ایرانی مبتلا به کرونا متهم کردند.

پس از آن با بالا گرفتن انتقادها و اعتراضات واردات واکسن‌های خارجی به ایران روند صعودی پیدا کرد و دسترسی شهروندان به واکسن‌های خارجی به جز دو واکسن معتبر «فایزر» و «مدرنا» تسهیل شد.

همزمان با آن و پس از تبلیغات گسترده‌ای برای واکسن «برکت» و اثبات ناتوانی ستاد اجرایی فرمان امام در تولید انبوه واکسن و ناکامی آن در تحقق وعده‌ها، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران برای تولید واکسن اعلام آمادگی کرد.

در این رابطه محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع ایران، در صفحه توییتر خود از صدور مجوز مصرف فوری واکسن «فخرا» خبر داد و گفت که این واکسن فاز اول و دوم کارآزمایی بالینی را پشت سر گذاشته است.

آشتیانی در آن زمان مدعی شده بود که وزارت دفاع می‌تواند ماهانه یک میلیون دوز واکسن آماده کند. پیش از آن، سازندگان واکسن «برکت» نیز مدعی شده بودند که تا شهریور 1400 دست‌کم 50 میلیون دوز واکسن تولید می‌کنند. در حالی که آمار منتشر شده نشان می‌داد مجموع واکسن‌های تزریقی برکت به چهار میلیون نمی‌رسد.

به‌رغم تبلیغات گسترده تاکنون هیچ یک از شش واکسن داخلی تولید شده در ایران، به مقدار زیاد توزیع نشد و از طرفی واکسن‌های ایرانی مورد تایید سازمان جهانی بهداشت، اتحادیه اروپا و بسیاری از کشورهای دیگر نیستند و از این رو، افرادی که از واکسن‌های ایرانی استفاده می‌کنند، در آینده برای سفر به کشورهای دیگر با مشکلات جدی مواجه خواهند شد.

بیشترین بازدید موضوعات مهم