ادامه محاکمه حمید نوری از عاملان کشتار زندانیان سیاسی در ایران

تنها بازمانده یک خانواده قربانی دهه شصت: خمینی قصد داشت همه مجاهدین خلق را از بین ببرد

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

بیست و هشتمین جلسه از روند محاکمه حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج و از متهمان پرونده کشتار جمعی زندانیان سیاسی در سال 67 در ایران، پنج‌شنبه 14 اکتبر، در استکهلم سوئد پیگیری شد.

این جلسه با شهادت «مهناز میمنت» از اعضای سازمان مجاهدین خلق و تنها بازمانده از خانواده خود در جریان اعدام‌های دسته‌جمعی دهه شصت، آغاز شد.

Advertisement

وکیل خانم میمنت در ابتدای جلسه ضمن معرفی او که از طریق ویدیو کنفرانس از آلبانی در این جلسه حضور مجازی داشت، گفت: «همه اعضای خانواده او هوادار مجاهدین بودند، دو برادر او اعدام و یک برادرش نیز پس از بازداشت و پایان محکومیت مفقودالاثر است و پیشتر مادرش در درگیری با سپاه پاسداران کشته شده و پدرش نیز در سال 2019 فوت می‌کند.»

مهناز میمنت
مهناز میمنت

میمنت در ادامه ضمن شرح آنچه بر خانواده‌اش گذشت در دادگاه شهادت داد و گفت:«یکی از برادرانش بنام مسعود در سال 1982 در زندان اوین اعدام شد و برادر دیگرش بنام محمود از هواداران فعال مجاهدین بود که در اوایل سال 61 دستگیر و چهار سال در زندان اوین و قزل حصار بود و طی این مدت بسیار شکنجه شد و دوره‌های سختی را گذراند او در سال 65 آزاد شد هنگامی که می‌خواست به مجاهدین بپیوندد مجدداً دستگیر شد و او را به زندان گوهردشت بردند و این بار به 5 سال زندان محکوم شد، ولی در حالی که دوران محکومیتش را می‌گذراند، در قتل‌عام سال 67 اعدام شد.»

میمنت سپس توضیح داد که «در سال 1388 پدرش به‌ همراه منوچهر برادر کوچکترش به فرانسه آمده بود و پس از بازگشت برادرش به ایران او را دستگیر و در شعبه 28 دادگاه انقلاب توسط مقیسه‌ای به 4 سال تبعید در برازجان و 74 ضربه شلاق محکوم شد که پس از پایان حکم، از سرنوشت او خبری ندارند و هنوز ناپدید است.»

او تصریح کرد که خمینی قصد داشت همه مجاهدین را از بین ببرد و این نقشه او بود. او در پایان گفت: «ادای این شهادت برای من خیلی سخت و دردناک است ولی انگیزه‌ام این است که بتوانیم عدالت را برقرار کنیم، ما این مسیر را ادامه می‌دهیم.»

لازم به یادآوری است همزمان با برگزاری جلسات دادگاه حمید نوری، شماری از هواداران سازمان مجاهدین خلق و خانواده قربانیان در دادخواهی قتل‌عام شدگان سال 67 در استکهلم سوئد دست به تظاهرات زده و خواستار محاکمه سران رژیم ایران به‌ویژه خامنه‌ای و رئیسی شدند.

نوری، 9 نوامبر2019 ، در فرودگاه «آرلاندا»ی استکهلم با حکم دادستان سوئد و به اتهام مشارکت در «کشتار دسته‌جمعی» بازداشت شد.

کیفرخواست صادره علیه نوری از طرف بخش دادستان کشوری سوئد علیه جرایم بین‌المللی و جنایت‌های سازمان‌یافته و به‌طور خاص از سوی کریستینا لیندهوف کارلسون، صادر و به مقامات قضایی سوئد تحویل داده شد.

در این پرونده حدود 40 شاکی و 60 شاهد که در تابستان 67 در زندان گوهردشت محبوس بودند، حضور دارند.
تاکنون بیست و هشت جلسه از محاکمه نوری برگزار شده و گفته شده است که روند محاکمه او تا آوریل سال آینده میلادی ادامه خواهد داشت. او اولین مقام ایرانی است که در یک دادگاه خارجی به اتهام مشارکت در اعدام‌های تابستان 1367 محاکمه می‌شود.

بر اساس قوانین سوئد، اشد مجازات برای نوری در صورت محکومیت، حبس ابد خواهد بود. بر اساس آمارهای غیررسمی، بیش از 6000 نفر که اکثراً از اعضا و هواداران «سازمان مجاهدین خلق» بودند، در جریان اعدام‌های سال 1367 هجری شمسی به دستور خمینی، بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران، اعدام شدند.

بازماندگان کشتار 67 و خانواده‌های کشته‌شدگان
بازماندگان کشتار 67 و خانواده‌های کشته‌شدگان

بازماندگان کشتار 67 و خانواده‌های کشته‌شدگان امیدوارند دادگاه نوری نقطه‌ای برای آغاز رسیدگی بین‌المللی به کشتارهای دهه 60 به خصوص کشتار تابستان 67 و مجازات عاملان و آمران آن باشد.

بیشترین بازدید موضوعات مهم