افزایش «40 درصدی» قیمت نان در ایران
نرخ سبد معیشت در ایران چهار درصد افزایش یافته است
یوسف جعفری، رئیس اتاق اصناف کرمان از افزایش 40 درصدی قیمت نان در ایران خبر داد و دلیل این گرانی را افزایش 39 درصدی دستمزد کارگران دانست.
به گزارش خبرگزاری «ایلنا»، جعفری پنجشنبه 15 مهر اظهار داشت: «میزان دستمزدهای کارگری یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در قیمت نان است. امسال شاهد افزایش 39 درصدی دستمزدها بودیم و قطعا این مساله در افزایش هزینههای نانواییها موثر است.»
رئیس اتاق اصناف کرمان با اشاره به اینکه نرخ نان با توجه به هزینههای نانوایان تعیین شده است، گفت: «نانوایان کرمانی مدتهاست که درخواست افزایش قیمت نان را دارند و حالا این افزایش نرخ بعد از سه سال رخ داده است.»
در ادامه گزارش «ایلنا» اشاره شده که قیمت نان در سبد معیشت دهکهای پایین (دهک ششم متعلق به کارگران)، سهم بالایی دارد و با گرانی برنج، این نسبت بازهم افزایش یافته است.
با افزایش قیمت نان در ایران، برخی از نانواییها با نصب بنرهایی اعلام کردهاند که نان دونرخه عرضه میشود و قیمت جدید آن به نانوایان اعلام شده است.
در گزارش «ایلنا»، سهم نان در سبد معیشت نزدیک به 10 درصد عنوان شده و افزایش 40 درصدی نرخ آن یکی از عواملی عنوان شده است که حداقل منجر به گرانی 4 درصد سبد معیشت کارگران خواهد شد.
کارشناسان با اشاره به اینکه افزایش قیمت نان، مستقیما زندگی قشر کارگر در ایران را تحت تاثیر قرار میدهد، بارها هشدار دادهاند که با گرانشدن نان بیم آن میرود که قیمت دیگر کالاها نیز به سرعت افزایش یابد.
نرخ تورم در ایران نزدیک به 60 درصد گزارش شده است. در یک سال گذشته، مردم ایران شاهد افزایش چشمگیر قیمت کالاهای اساسی بودهاند.
گروه کالایی «روغن و چربی» در شهریور سال جاری، با افزایشی 97.8 درصدی نسبت به شهریور سال گذشته مواجه بوده است.
گروه «سبزیجات و حبوبات» و گروه «شیر، پنیر و تخممرغ» نیز به ترتیب با افزایش 93.8 و 72.5 شاهد افزایش چشمگیری در قیمت بودهاند.
احسان خاندوزی، نماینده مجلس ایران، اردیبهشت سال جاری، در پیامی توییتری نوشته بود: «به تازگی رکورد 75 ساله تورم در ایران شکسته شد.»
خاندوزی گفت که ایران فقط در سالهای «اِشغال»، در دوران جنگ جهانی دوم شاهد تورم بالاتر از 50 درصد بوده است.
دادههای بانک جهانی نشان میدهند که اقتصاد ایران عملاً از سال 84 تا سال 99 خورشیدی (یعنی در یک بازه زمانی 15 ساله) درجا زده است.
بر اساس آمار رسمی، بین اولین دهک و آخرین دهک جامعه، 8.2 درصد اختلاف در نرخ تورم نقطه به نقطه وجود دارد.
ارزیابی صندوق بینالمللی پول از ایران این است که این کشور در سال گذشته خورشیدی پس از ونزوئلا، زیمبابوه، سودان، سورینام و لبنان بیشترین نرخ تورم را در جهان داشته است و امسال نیز وضعیت کشور بدتر خواهد شد.