اهدای جایزه سالانه «آزادی قلم» به سه نویسنده زندانی در ایران
سه عضو زندانی کانون نویسندگان ایران: این جایزه به تمام افراد سرکوب شده ایران و دیگر مناطق جهان تعلق دارد
انجمن قلم آمریکا، «پن»، سهشنبه 5 اکتبر، طی مراسمی نمادین، با اعطای جایزه ادبی «گالا» به بکتاش آبتین، کیوان باژن و رضا خندان مهابادی، از آنها تجلیل کرد.
هر سه نویسنده، عضو «کانون نویسندگان ایران» هستند که سال گذشته در مجموع به اتهاماتی مانند «تهدید علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» به 15 سال و نیم حبس محکوم و در اوج بحران کرونا برای اجرای حکم خود به زندان اوین منتقل شدند.
کانون نویسندگان ایران، در همان زمان، دلیل اصلی محکومیت این سه نویسنده را «مخالفت با سانسور و دفاع از آزادی بیان» عنوان کرده بود.
جایزه انجمن قلم آمریکا با عنوان «جایزه آزادی قلم باربی»، هر ساله بهمنظور مبارزه با تعقیب نویسندگان و دفاع از آزادی بیان اهدا میشود.
سوزان نوسل، مدیر اجرایی انجمن قلم آمریکا در سخنرانی خود در این باره گفت: «شجاعت نویسندگان ما را به تجدید عهد مشترکمان برای دفاع از جوامع آزاد مجبور میکند.»
همچنین در این گردهمایی پیامی از طرف سه عضو زندانی کانون نویسندگان توسط لین ناتیج، نویسنده سرشناس آمریکایی قرائت شد. در این پیام آمده است: «این جایزه به تمام افراد سرکوب شده ایران و دیگر مناطق جهان تعلق دارد.»
این گردهمایی مهم که برجسته ترین رخداد ادبی نیویورک است، برخلاف مراسم سال گذشته، که بهدلیل شیوع کرونا، بهصورت مجازی برگزار شد، پس از 18 ماه اعمال محدودیتها به صورت حضوری و مشارکت پیش از 500 چهره ادبی، سینمایی و هنری برگزار شد. آکوافینا ستاره فیلم «خداحافظ» مجری این رویداد ادبی بود. جودی فاستر و وول سویینکا برنده جایزه نوبل نیز در اهدای جوایز حضور داشتند.
پیشتر سوزان ناسل، مدیر اجرایی انجمن قلم آمریکا در بیانیهای گفت: «هدف قرار گرفتن این سه شیر جامعه نویسندگان ایران که تنها سلاحشان تفکر است، نشاندهنده ورشکستگی فکری حکومتی است که به قدری نگران بقای خود است که به تلاشی بیثمر برای از بین بردن استقلال فکری روی آورده است.»
این بیانیه افزوده است: «آنها نویسندگانی هستند که نه تنها ایدههای خود را روی کاغذ میآورند، بلکه برای زندگی بدون هراس و همراه با فداکاری بیحد و حصر در خدمت آزادیهایی هستند که پشتوانه هنر، فرهنگ و خلاقیت است».
پیشتر این جایزه به نویسندگان و روزنامهنگارانی از چین، روسیه و میانمار اهدا شده بود.
بر اساس اعلام انجمن قلم آمریکا، ایران در رده چهارم کشورهای جهان از لحاظ شمار نویسندگان و اندیشمندان زندانی است.