«یکسوم» جمعیت استان تهران در سکونتگاههای غیر رسمی زندگی میکنند
سرعت شتابان رشد شهرنشینی از بزرگترین عوامل این پدیده است
برآوردهای «سازمان مدیریت و برنامهریزی» استان تهران، نشان میدهد حدود یکسوم از جمعیت این استان، در مناطق حاشیهای، سکونتگاههای غیر رسمی و سازههای ناکارآمد زندگی میکنند.
به گزارش خبرگزاری «مهر»، مسعود شفیعی، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان تهران اعلام کرد که 4 میلیون نفر از جمعیت این استان که معادل 31 درصد جمعیت کل هستند، در مناطقی زندگی میکنند که بر اساس آییننامه اجرایی «بند ز تبصره 8 ماده قانون بودجه سال 1400 کل کشور»، مناطق حاشیهنشین و غیر رسمی عنوان شدهاند.
پیشتر «ایسنا» خبر داده بود که در این استان 4.5 میلیون نفر در بافتهای فرسوده و حاشیهای زندگی میکنند.
بر اساس گزارش استانداری تهران، مساحت این بافتهای فرسوده 14 هزار و 500 هکتار برآورد شده است.
این عدد نشاندهنده رشد میزان بافتهای فرسوده در این کلانشهر است. کارشناسان، رشد شتابان سرعت شهرنشینی را یکی از عوامل افزایش مساحت مناطق فرسوده و گسترش حاشیهنشینی میدانند.
مهاجرتگروههای کمدرآمد و روستایی به تهران از بزرگترین مصادیق رشد شهرنشینی در تهران و گسترش و دوام فرسودگی این شهر است.
بافتهای فرسوده در این استان و به خصوص شهر تهران، محدود به مناطق حاشیهای و جنوبی این کلانشهر نیست. بر اساس تحقیقی که در سال 1393 در نشریه علمی «باغ نظر» منتشر شد، افزایش اجارهبها در مرکز شهر و مداخله «سودجویان» و «زمینخواران» باعث شد توسعه در تهران به سمت «بیرون» انجام گیرد و عُمران و آبادانی در شمال، جنوب، شرق و غرب تهران متمرکز شود. دراین روند، مناطق درونشهری و مرکزی به بیتوجهی و یا فراموشی سپرده شدند.
از سوی دیگر، گسترش مناطق حاشیهای و سکونتگاههای غیر رسمی، به معنای افزایش «جرمهای حاشیهخیز» است. عدم وجود خدمات آموزشی، رفاهی و احساس نابرابری از عواملی است که آمار مربوط به جرایم خرید و فروش مواد مخدر، ایجاد مزاحمتها، انواع سرقتها، نزاعهای دستهجمعی و غیره را در این مناطق بالا میبرد.
بر اساس آمارها جمعیت استان تهران حدود 14 میلیون نفر برآورد میشود.