تروئیکای اروپایی: ایران تولید اورانیوم فلزی را متوقف کند

ایران دوربین‌های آژانس در تاسیسات هسته‌ای خود را «غیر فعال» کرد

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه‌ای مشترک با ابراز نگرانی از «نقض پیاپی تعهدات هسته‌ای ایران»، خواستار توقف فوری تولید اورانیوم فلزی و بازگشت سریع به مذاکرات شدند.

تروئیکای اروپایی، چهارشنبه، 15 سپتامبر، در بیانیه‌ای که در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صادر شده است گفته‌اند که ایران باید فورا تولید اورانیوم فلزی و اورانیوم با غلظت 60 درصد را متوقف کند و به نصب تعداد بیشتری از سانتریفوژهای پیشرفته در سایت‌های غنی‌سازی از جمله فردو پایان دهد.

در این بیانیه‌ همچنین آمده است که جمهوری اسلامی باید «فضای افزایش تنش‌زایی را متوقف کند» و «بدون تاخیر بیشتر» به مذاکرات بازگردد.

تروئیکای اروپایی در رابطه با غنی‌سازی با غلظت بالا و کاهش دسترسی‌های آژانس ابراز نگرانی کرده و در همین حال ابراز امیدواری کرده که شورای حکام آژانس بتواند در اقدامی «هماهنگ» از ایران بخواهد که «سریعا تولید اورانیوم با غلظت بالا را متوقف کند».

ایران و آژانس، لحظاتی قبل از آغاز به کار نشست شورای حکام آژانس در روز دوشنبه 13 سپتامبر، به تفاهمی برای تعویض کارت حافظه دوربین‌های مستقر در مراکز اتمی دست یافتند. توافقی که از صدور احتمالیِ قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران در جریان این نشست فعلا جلوگیری کرده است.

اما ایران روز گذشته در اقدامی تنش‌افزا دوربین‌های نظارتی آژانس در تاسیسات هسته‌ای خود را «غیر فعال» و اعلام کرد غیرفعال کردن دوربین‌ها به‌دلیل «عدم تعهد طرف‎های اروپایی به برجام» و «آسیب‌دیدن دوربین‌ها» در جریان حملات تخریبی اخیر‌ علیه مراکز هسته‌ای این کشور بوده است.

از سویی کاظم غریب‌آبادی، نماینده دائم ایران در سازمان‌های بین‌المللی در وین نیز گفت، تا زمانی که تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی وجود داشته باشد، کشورهای غربی نباید انتظار انجام اقدامات سازنده از تهران در راستای بازگشت به «برجام» را داشته باشند.

غریب‌آبادی روز گذشته در نشست فصلی شورای حکام آژانس اظهار داشت: «اقدامات و فعالیت‌های هسته‌ای ما، از جمله غنی‌سازی در سطوح مختلف و تولید سوخت سیلیساید، برابر حقوق ما تحت معاهده عدم اشاعه صورت می‌گیرند و جنبه کاملا صلح آمیز دارند.»

او افزود: «اقدامات ایران از بُعد پادمانی نیز تحت نظارت و راستی‌آزمایی آژانس قرار دارند. از این رو، توصیه می‌کنم که عوام‌فریبی نکنید و به تعهدات عمل نکرده خود در برابر ملت ایران عمل کنید. ما بدهکار شما نیستیم.»

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز گذشته در این نشست اعلام کرد که ایران پاسخی به وجود ذرات اورانیوم در سایت‌های هسته‌ای نداده است.

او همچنین گفت که «ناتوانی ایران در پاسخ به پرسش‌های مربوط به آثار اورانیوم کشف شده، از توان این آژانس برای تضمین مسالمت‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران برای جامعه جهانی می‌کاهد.»

اختلاف در ایران

همزمان یک مقام ارشد اروپایی روز گذشته به «العربیه» گفت که اختلافات داخلی ایران تشکیل تیم مذاکره کننده را به تاخیر انداخته و جایگزین مقام دیگری به‌جای عباس عراقچی، مذاکره کننده ارشد ایرانی، ممکن است بازگشت به مذاکرات را بیشتر به تاخیر بیندارد.

حسین امیرعبدالهیان، وزیر خارجه جدید ایران، روز گذشته، تغییرات گسترده‌ای در معاونت‌های این وزارتخانه انجام داد و سه معاون جدید منصوب کرد. بر اساس این تغییرات، عباس عراقچی برکنار شده و علی باقری کنی، جانشین او شد.

پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته‌ای و کاهش شدید تعهدات برجامی ایران، مذاکرات جدیدی در ماه آوریل گذشته میان تهران و کشورهای حاضر در برجام با حضور غیر مستقیم آمریکا آغاز شد.

این مذاکرات پس از 6 دور با روی کار آمدن ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری جدید ایران در 20 ژوئن متوقف شد و تاکنون تاریخ جدیدی برای از سرگیری آن تعیین نشده است.

بیشترین بازدید موضوعات مهم