عفو بینالملل: از سال 2010 دستکم 72 نفر در زندانهای ایران جان باختند
این گزارش با عنوان «ایران: یک دهه مرگ بدون مجازات در بازداشت و شکنجه بدون پاسخگویی» منتشر شده است
سازمان «عفو بینالملل» با انتشار گزارشی خبر داد که دستکم 72 فرد از ژانویه 2010 تا کنون، در 42 زندان ایران جان باختهاند.
در گزارش این نهاد حقوق بشری آمده است که در «46 مورد» علت مرگ، شکنجه یا سایر بدرفتاریهای فیزیکی از جمله استفاده مرگبار از سلاح گرم و گاز اشکآور به دست ماموران بوده و مقامات ایرانی تاکنون از پاسخگویی درباره مرگ این افراد سر باز زدهاند.
بیانیه «عفو بینالملل» بهدنبال انتشار خبر جانباختن یاسر منگوری، زندانی سیاسی کرد در بازداشتگاه امنیتی ایران با عنوان «ایران: یک دهه مرگ بدون مجازات در بازداشت و شکنجه بدون پاسخگویی» منتشر شده است.
بی عقوبت ماندن یک دهه مرگ در حین بازداشت؛
— Amnesty Iran (@AmnestyIran) September 15, 2021
استمرار مصونیت سازمانیافته مرتکبان شکنجه از مجازات
مقامات ایران از مسئولیتپذیری و پاسخگویی در مورد مرگ در حین بازداشت دست کم ۷۲ نفر از ژانویه ۲۰۱۰ سر باز زدهاند https://t.co/EhnmnqOIWO pic.twitter.com/NAYGEmghoh
در این بیانیه آمده است: «گزارشهای دیروز در مورد مرگ یاسر منگوری در شرایط مشکوک، بیشتر افشا میکند که چگونه فضای حاکم مصونیت از مجازات، نیروهای امنیتی را بیش از پیش تشجیع میکند تا حقوق زندانیان را بدون هیچگونه ترس از عواقب یا پاسخگویی نقض کنند.»
هبا مورایف، مدیر دفتر خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بینالملل در زمینه مرگ یاسر منگوری گفته است: «اخبار دیروز در مورد مرگ یاسر منگوری در شرایط مشکوک بار دیگر نشان میدهد که چگونه جو مصونیت از مجازات دست نیروهای امنیتی را باز گذاشته تا حق حیات زندانیان را بدون ترس از عقوبت نقض کنند. امتناع سیستماتیک مقامات از انجام هرگونه تحقیقات مستقل در مورد مرگهای حین بازداشت، نمود تلخی از عادیسازی سلب خودسرانه حق حیات توسط مقامات حکومتی است.»
این سازمان همچنین، انتشار تصاویر فاش شده از زندان اوین را «شواهد نگرانکنندهای از ضرب و شتم، آزار جنسی و سایر بدرفتاریهای زندانیان توسط مقامات زندان» دانسته است.
اخیرا گروه سایبری «عدالت علی»، با انتشار ویدیو و تصاویری اعلام کرد که دوربینهای مدار بسته زندان اوین را هک کرده است. پس از آن روزانه ویدئوها و تصاویر دیگری توسط این گروه منتشر شد. در این ویدئوها خشونت و رفتار ناشایست با زندانیان از جمله کتک زدن و برهنه کردن آنها مورد انتقاد شهروندان ایرانی قرار گرفته بود.
مقامات قوه قضائیه در واکنش به تصاویر درز شده از اوین مدعی شدند که این تصاویر «مونتاژ» شده است.
شکنجه، آزار و اذیت زندانیان، موضوعی است که بارها در مورد عملکرد سیستم قضایی جمهوری اسلامی مورد توجه افکار عمومی و انتقادات بسیاری قرار گرفته است.
گزارشهای تکاندهندهای از وضعیت زندانهای ایران و شکنجه شدن زندانیان، همواره توسط نهادها و فعالان حقوق بشری منتشر میشوند، هرچند مقامات ایران ضمن رد این گزارشها، مدعی رعایت حقوق زندانیان هستند.