بحران خشکسالی؛ وضعیت وخیم منابع آب در ایران

سیاست‌های انتقال آب و مدیریت غلط به بحران کم آبی در ایران دامن زده است

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

داریوش حسن‌نژاد، مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای استان لرستان در غرب ایران درباره شرایط بی‌آبی گفت که «در حال سپری کردن یکی از خشک‌ترین و بی‌باران‌ترین سال‌های نیم قرن اخیر هستیم که این شکنندگی آب و هوایی به همراه وضعیت وخیم منابع آبی، بسیار نگران کننده است.»

حسن‌نژاد، سه‌شنبه، 17 شهریور، به خبرگزاری «ایرنا»، گفت: «با توجه به پیش‌بینی‌های صورت گرفته و تداوم بحران خشکسالی خسارات جبران ناپذیری به حوزه آب استان وارد خواهد شد.»

همزمان مازیار غلامپور، معاون بهره‌برداری و توسعه آب شرکت آبفای گیلان با اشاره به آبرسانی سیار به 131 روستا در تابستان امسال در گفت‌وگو با رسانه‌های ایران گفت: «کمبود آب شرب این روستاها از طریق آبرسانی با تانکرهای سیار جبران شد.»

در اردیبهشت ماه امسال روزنامه «همشهری» در مصاحبه‎‌ای با وزیر سابق نیروی ایران گزارش داده بود که «ایران بعد از چهار دهه از این پس خود را برای زندگی با شرایط خشکسالی آماده می‌کند.»

رضا اردکانیان، وزیر وقت نیرو با اشاره به جزئیات تغییر پارادایم گفته بود که «دیگر نباید خشکسالی یا سیل را حادثه‌ای غیرمترقبه تلقی کنیم. باید پذیرفت خشکسالی یا ترسالی شدید همانند سیلاب‌ها همزاد با شرایط اقلیمی ایران هستند و برنامه‌ها طبق آن تنظیم شود.»

پیشتر، هدایت فهمی، کارشناس آب و مدیر سابق دفتر بـرنـامه‌ریزی کلان آب وزارت نیرو در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز» گفته بود که بسیاری از شهرهای ایران اکنون با بحران آب مواجه‌ هستند و کل کشور در 30 سال آینده با این فاجعه رو‌به‌رو می‌شود.

او‌ با اشاره به پیامدهای استفاده بی‌رویه از ذخایر آب زیرزمینی گفته بود: «شهرهایی که از آب زیرزمینی استفاده می‌کنند، ذخیره استراتژیک آب‌ها را به خطر می‌اندازند و درست است که اکنون مشکلات چندانی ندارند اما در آینده با کسری ذخایر آب و در نتیجه فرونشست زمین مواجه می‌شوند.»

همچنین وب‌سایت نیوزیلندی «استاف» نیز در مقاله‌ای به بررسی خشکسالی در ایران پرداخته بود. در این گزارش آمده که این مشکل می‌تواند در بلندمدت به یکی از عوامل «جنگ داخلی» در هر کشوری از جمله ایران تبدیل شود.

بحران آب در سال‌های اخیر به دلیل سیاست‌های حکومتی مبنی بر انتقال آب بین حوضه‌ای، سدسازی‌های بی‌رویه و قطع حقابه تالاب‌ها به بحرانی زیست‌محیطی و اجتماعی در ایران تبدیل شده است.

تنها در استان خوزستان، مطابق آمار اعلام شده توسط قاسم سلیمانی‌دشتکی، استاندار این استان، 702 روستا دارای تنش آبی هستند.

در همین رابطه، مجتبی یوسفی، نماینده اهواز در مجلس ایران نیز گفته بود که «گریه‌آور است در استان خوزستان با وجود 5 سد بزرگ، 700 روستا و 25 شهر مشکل آب آشامیدنی داشته باشند.»

اخیرا استان خوزستان شاهد اعتراضات گسترده شهروندان در خصوص کم‌آبی و قطع حقابه کشاورزی و تالاب‌ها بود. در این اعتراضات دست‌کم 9 شهروند جان باختند.

چند روز پس از اوج‌گیری این اعتراضات، مقامات برای سانسور سرکوب‌ها و کنترل شرایط، همزمان به قطع اینترنت و برق خوزستان و دیگر شهرهای معترض در ایران اقدام کردند.

بیشترین بازدید موضوعات مهم