سفیر ایران در سوئد از ملاقات با «یک زندانی ایرانی» خبر داد
به نظر میرسد این زندانی سیاسی حمید نوری است که به اتهام مشارکت در اعدام زندانیان سیاسی دهه 60 در سوئد در حال محاکمه است
احمد معصومیفر، سفیر جمهوری اسلامی در سوئد، بدون نام بردن از حمید نوری، از متهمان کشتار دهه 60 شمسی در ایران، اعلام کرد که پس از 20 روز پیگیری توانسته است با یک «شهروند ایرانی در زندان سوئد» ملاقات کند.
معصومیفر، شنبه، 30 مرداد، در صفحه توییتر خود نوشته است که «شواهد حاکی از کاربرد خشونت و نقض کنوانسیونهای مقابله با شکنجه و رفتارهای غیر انسانی، ظالمانه و تحقیرآمیز» و «حقوق مدنی وسیاسی» و «کنوانسیون اروپایی حقوق بشر» در مورد این زندانی است.
او گفته است که دولت ایران در این پرونده به «نقض حقوق» این زندانی و «ممانعت از معاینه پزشک، هتک حرمتهای اعتقادی واعمال شکنجه جسمی و روحی» اعتراض دارد و پیگیر وضعیت این زندانی است.
سفیر ایران در سوئد به نام فرد مورد نظر اشارهای نکرده است اما با توجه به محتوای توییتهایی که در این رابطه منتشر کرده، به نظر میرسد که مقصود او حمید نوری است که به اتهام «جنایت علیه بشریت»، «نقض قوانین بینالمللی» و «قتل عمد» بهدلیل نقش وی در اعدامهای دستهجمعی زندانیان سیاسی در دهه شصت شمسی، در استکهلم سوئد در حال محاکمه است.
دادگاه حمید نوری، در استهکلم از سهشنبه، 19 مرداد (10 آگوست 2021) آغاز شده است. کریستینا لیندهوف کارلسون، دادستان پرونده او گفته است که بنا به مدارک و دلایل متقن، نوری در اعدام حداقل 4000 زندانی سیاسی نقش داشته است.
نوری، 9 نوامبر 2019، در فرودگاه «آرلاندا»ی استکهلم با حکم دادستان سوئد و به اتهام مشارکت در «کشتار دستهجمعی» بازداشت شد.
کیفرخواست صادره علیه نوری از طرف بخش دادستان کشوری سوئد علیه جرایم بینالمللی و جنایت سازمانیافته و بهطور خاص از سوی کریستینا لیندهوف کارلسون، صادر و به مقامات قضایی سوئد تحویل داده شده است.
در این پرونده حدود 40 شاکی و 60 شاهد که در تابستان 67 در زندان گوهردشت محبوس بودند، حضور دارند.
تاکنون پنج جلسه از محاکمه نوری برگزار شده است. گفته شده است که روند محاکمه او تا آوریل سال آینده میلادی ادامه خواهد داشت. او اولین مقام ایرانی است که در یک دادگاه خارجی به اتهام مشارکت در اعدامهای تابستان 1367 محاکمه میشود.
بر اساس قوانین سوئد، اشد مجازات برای او در صورت محکومیت، حبس ابد خواهد بود.
پیشتر، در 26 نوامبر 2019، حسن نوروزی، سخنگوی وقت کمیسیون قضایی مجلس ایران، ضمن تکذیب هویت حمید نوری گفته بود: «ما چنین شخصی نداریم که سال 67 دادیار باشد و امروز او را دستگیر کرده باشند».
او همچنین اضافه کرد: «من فکر میکنم این یک توطئه است و گرنه شخصی که سابق بر این قاضی بوده و در اعدامهای سال 67 نقش داشته، در آن کشور اروپایی چه کار میکرده است؟ طبیعتا کسی که در آن مقطع دادیار بوده، اکنون نیز در داخل ایران قاضی است.»
بر اساس آمارهای غیر رسمی، بیش از 6000 نفر که اکثرا از اعضا و حامیان «سازمان مجاهدین خلق» بودند، در جریان اعدامهای سال 1367 به دستور خمینی، اعدام شدند.
-
دادگاه حمید نوری؛ وکیل قربانیان، اعدامهای دهه شصت را «قتل عام» توصیف کرد
وکیل نوری تمام اتهامات علیه موکلش در کیفرخواست دادستانی استکهلم را رد کرد ايران -
سومین روز دادگاه حمید نوری؛ قرائت نام ابراهیم رئیسی بهعنوان عضو «هیئت مرگ»
نوری با استناد به فتوای خمینی و احکام «هیئت مرگ» در اعدام دسته جمعی بیش از 4000 زندانی سیاسی نقش داشته است بين الملل -
دادستانی استکهلم: حمید نوری نقش مستقیمی در اعدام گروهی زندانیان سیاسی دهه 60 داشت
دادستانی استکهلم: حمید نوری در کشتار 4 هزار زندانی سیاسی نقش داشته است ايران