رئیسی در دیدار با وزیر خارجه ژاپن: ایران با اصل مذاکره مشکلی ندارد

رئیس‌جمهوری ایران گفت که ژاپن باید آزادسازی منابع ارزی مسدودشده ایران در این کشور را تسهیل کند

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران، در دیدار با توشیمیتسو موته گی، وزیر خارجه ژاپن، با بیان اینکه ایران با اصل مذاکرات هسته‌ای مشکلی ندارد به ادامه یافتن تحریم‌های آمریکا علیه کشورش اعتراض کرد.

به گزارش «پایگاه اطلاع رسانی دولت»، یکشنبه، 22 اوت، رئیسی، در دیدار با توشیمیتسو موتگی، با ادعای اینکه اروپایی‌ها به‌دنبال آمریکا از عمل به تعهدات خود در برجام سرباز زده‌اند، تصریح کرد: «به طور طبیعی از کشوری که به تعهدات خود پایبند بوده باید تقدیر کرد و اگر کشوری از برجام خارج شده و به تعهدات خود عمل نکرده باید مورد مواخذه قرار بگیرد.»

رئیسی گفت:‌ «آمریکایی‌ها باید به افکار عمومی جهان پاسخ دهند که چرا به تعهدات خود در برجام عمل نکرده و از این توافق بین المللی خارج شده‌اند.»

وزیر امور خارجه ژاپن نیز با بیان اینکه توکیو همواره از برجام به عنوان یک توافق بین‌المللی حمایت کرده گفت: «بر این باور هستیم که احیای برجام به نفع همه بوده و می‌تواند به حل و فصل مشکلات از مسیر گفت‌وگو و مذاکره کمک کند.»

مذاکرات وین که از اواسط فروردین سال جاری شمسی با هدف بازگشت همزمان ایران و آمریکا به توافق هسته‌ای آغاز و شش دور آن برگزار شد، به‌دلیل اختلافات «عمده و پیچیده» بدون نتیجه‌ای مشخص متوقف شده است.

قرار بود دور هفتم مذاکرات در اوایل ماه هفتم میلادی آغاز شود اما با به قدرت رسیدن ابراهیم رئیسی در تهران، این مذاکرات به حالت تعلیق درآمد و تاریخی نیز برای از سرگیری مجدد این مذاکرات اعلام نشده است.

مقامات اروپایی و آمریکایی، پس از ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی، بارها از توقف مذاکرات اتمی وین ابراز نگرانی کردند.

رئیسی در اولین نشست مطبوعاتی خود به عنوان رئیس‌جمهوری جدید ایران گفته بود که با جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا دیدار نخواهد کرد و می‌کوشد ارتباط اقتصاد کشور با مذاکرات اتمی را قطع کند. این سخنان او به عدم جدیت دولتش درباره ادامه مذاکرات اتمی وین تعبیر شد.

امانوئل مکرون، رئيس‌جمهوری فرانسه، دوشنبه 9 اوت، در گفت‌وگوی تلفنی با رئیسی، خواستار بازگشت فوری ایران به مذاکرات وین شده بود.

او تاکید کرد که ایران باید «بی‌تاخیر همه فعالیت‌های هسته‌ای نقض کننده توافق هسته‌ای 2015 را متوقف کند».

«علامت سوال بزرگ»

رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، پنجشنبه، 19 اوت 2021، در گفت‌وگو با نشریه «پولیتیکو» گفته بود که سرنوشت توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام با «علامت سوال بزرگی» مواجه است.

مالی تصریح کرد، به‌دلیل عدم تعامل ایران٬ مساله بازگشت به توافق برجام «چیزی نیست که کاملا تحت کنترل ما باشد».

او اضافه کرد، اگر ایالات متحده و ایران نتوانند در چند ماه آینده به توافق دست پیدا کنند تیم او برای رویدادهای محتمل آماده می‌شود. یکی از طرح‌ها این است که تهران و واشینگتن یک توافق کاملا جداگانه‌ای را امضا کنند که دارای مفاد متفاوتی با توافق کنونی باشد. آن طرح دیگر این است که واکنش‌های تنبیهی با هماهنگی متحدان اروپایی (علیه جمهوری اسلامی) اعمال شود.

از طرفی وزارت خارجه سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا، چهارشنبه، 18 اوت 2021، با صدور بیانیه‌ای درباره گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیرامون فعالیت‌های اتمی ایران، نگرانی شدید خود را از اهداف هسته‌ای جمهوری اسلامی ابراز کردند و اقدامات ایران را «نقض جدی» تعهدات خود در برجام خواندند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هفته گذشته، در آخرین گزارش خود به کشورهای عضو اعلام کرده که ایران سرعت غنی‌سازی اورانیوم را افزایش داده و تا آستانه تولید سلاح اتمی پیش رفته است.

به‌رغم این اما، گفته شده است که آمریکا و اسرائیل با اتخاذ راهبردی مشترک به دنبال تدوین «طرحی جایگزین» هستند تا چنانچه این مذاکرات در سایه دولت رئیسی با شکست مواجه شود بتوانند برنامه هسته‌ای ایران و اقدامات بی‌ثبات کننده آن در منطقه و جهان را مهار کنند.

بیشترین بازدید موضوعات مهم