نابودی درختان شمشاد در شمال ایران
منابع آبی و زیستی ایران به دلیل سوءمدیریت، سودجویی و فعالیتهای تخریبی همچنان در حال تخریب و نابودی است
سیاستگذاریهای نادرست، عدم رعایت استانداردها و بیتوجهی به اصول توسعه پایدار و همچنین فعالیتهای تخریبی در ایران باعث هدررفت منابع، نابودی گسترده محیط زیست و از بین رفتن تنوع زیستی در این کشور شده است.
بحرانهای زیست محیطی ناشی از عملکرد بد دولت و سوء مدیریت منابع در ایران که به خشکاندن دریاچهها، رودخانهها، هدر رفتن سفرهای آب زیر زمینی و به دنبال آن فرونشست زمین، تخریب جنگلها، مراتع و تالابها منجر شده به زندگی انسانها و گونههای حیات زیانها و خسارتهای جبران ناپذیری وارد کرده و بحرانهای سیاسی و اجتماعی بهدنبال داشته که نمونه اخیر اعتراضات مردم خوزستان به بیآبی و تبعیض سیستماتیک بود که دهها کشته و صدها زخمی و بازداشتی به همراه داشت.
در تازهترین مورد بنا به گزارش رسانههای ایران جنگلهای شمشاد در شمال این کشور دچار فاجعه و نابود شده است.
در همین راستا خبرگزاری «ایسنا» جمعه 29 مرداد، گزارش داد درختان شمشاد در شمال ایران در اثر ابتلا به آفت و بیماری و همچنین به دلیل تعلل و اهمالکاری در درمان آنها نابود شده و ژنهای ارزشمند این گونه گیاهی از بین رفته است.
در همین رابطه هادی کیادلیری، دبیر مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی ایران، در گفتوگو با ایسنا، اعلام کرد:«از سال 90 متوجه بیماری شمشادها شدیم. و همان زمان فاجعه خشکیدگی شمشاد را هشدار دادم. آن زمان حدود 2000 هکتار آلوده به بیماری آتشک شمشاد (بلایت شمشاد) شد ولی در مقابله با آن اهمالکاری صورت گرفت تا اینکه دوباره در سال 94 در چالوس یک آفت دیگر طغیان کرد.»
کیادلیری با تاکید بر اهمیت این درختان و ویژگی دارویی بالای آنها، گفت اینکه در عرض چند سال 2 آفت تخصصی در یک گونه گیاهی داشته باشیم مشکوک و سؤال برانگیز است.
او همچنین از بیتوجهی و نبود امکاناتی از قبیل نبود بانک ژن برای جمعآوری بذر شمشادهای دچار آفت شده در کشورش انتقاد کرد.
شایان ذکر است که منابع آبی و زیستی ایران به دلیل سوءمدیریت، فعالیتهای تخریبی و سیاستگذاریهای غلط و سودجویانه و عدم رعایت استانداردهای عملی و اصول توسعه پایدار، همچنان در حال تخریب و نابودی است و باعث هدر رفت سرمایههای ملی، تشدید فقر و مشکلات و بحرانهای زیست محیطی، اجتماعی و سیاسی شده است.