قطعیهای گسترده آب و برق در سرتاسر ایران
برق در سه نوبت و آب تا بیش از 5 ساعت در برخی از شهرهای ایران قطع میشود
شهروندان شماری از استانهای ایران در رسانههای اجتماعی، خبر از قطعیهای گسترده آب و برق دادهاند و اعتراض خود را به قطعیهای خارج از جدول زمانبندی در راستای آسیب به کسب و کار و زندگی روزانه اعلام کردهاند.
شهرهای مختلف ایران از جمله تهران، کرج، اراک، ایلام، اصفهان، قزوین، ساری، قائمشهر، دزفول، یزد، شوش، آمل، اهواز، قم، رشت، مشهد، سمنان، تبریز و بسیاری از شهرهای دیگر در روزهای گذشته با افزایش قطعیهای مکرر برق و آب رو به رو شدند.
قطع مکرر و گسترده برق در ایران که از خرداد و تیرماه سال جاری شدت پیدا کرد باعث ایجاد ضرر و زیان زیادی به بخشهای دولتی، خصوصی و زندگی شخصی شهروندان شده و به مشکلات اقتصادی شدید این کشور دامن زده است.
در حالی شرکتهای توزیع نیروی برق در هر استان، جدولی با عنوان «خاموشی احتمالی» را منتشر کردند، که شهروندان در بیشتر نقاط ایران گاهی تا سه نوبت در روز و تا چندین ساعت در هر نوبت، با خاموشیهای خارج از زمان اعلام شده دست و پنجه نرم میکنند.
با گرمتر شدن هوا و قطعی برق، آب نیز دچار افت فشار و قطعی میشود، برخی از شهروندان در رسانههای اجتماعی به قطعی آب بیش از 5 ساعت در روز، آن هم در اوج گرمای ظهر خبر میدهند.
پیشتر وزیر نیرو قطعی آب را به قطعی مکرر برق مربوط دانست و وزارت نیروی ایران عنوان کرد به دلیل اینکه آبرسانها نمیتوانند بدون برق آبرسانی انجام دهند، آب بدون اطلاع قبلی و همزمان با خاموشی برق، قطع میشود.
شرکت آب و فاضلاب ایران نیز ماه گذشته درباره وضعیت آب هشدار داد و گفت 101 شهر در وضعیت قرمز تامین آب قرار دارد.
با افزایش بحران کرونا و بستری بیماران بیشمار در بیمارستانها و منازل، قطع برق و آب میتواند خسارتهای جانی جبرانناپذیری به همراه داشته باشد.
خسارتهای مالی زیادی نیز در پی این اتفاق متوجه شهروندان شده است، آسیبدیدگی و خرابیهای وسایل برقی در چند ماه گذشته برای آنها مشکلات زیادی را رقم زده است.
در آمل برخی از شهروندان به دلیل آسیبدیدگی وسایل برقی خود در پی قطع و وصل مکرر برق مقابل اداره برق این شهر حاضر شدند و اعتراض خود را نشان دادند.
قطعیهای مکرر و خارج از زمان اعلام شده همچنین در فعالیت بیمارستانها، کارگاهها، کارخانههای تولیدی، کلاسهای مختلف آنلاین، امتحانات، برخی از مسابقات ورزشی و صنعت و حمل و نقل اختلالات گستردهای ایجاد کرد و باعث کمبود و افزایش نرخ بسیاری از کالاهای اساسی شده است، به طوری که این اتفاق در دو ماه گذشته باعث ایجاد نارضایتیهای شدید و تجمعات اعتراضی بسیاری در مناطق مختلف ایران شد.
ادامه این روند باعث اعتراض شهروندان و صنفهای مختلف شغلی شده است و آنها را برای اعتراض بارها به خیابانها و مقابل ادارات دولتی در ایران کشانده است.
پیشتر مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق از کاهش طرفیت تولید نیروگاهها خبر داده بود: «تولید نیروگاهها حدود 54 هزار مگاوات و نیازمصرف برق به 65 هزار مگاوات رسیده و به ما به دلیل محدودیت در تامین برق مجبور به خاموشی بدون برنامهریزی شدیم.»
زیرساختهای فعلی تولید و توزیع برق در ایران در دهه پنجاه خورشیدی ایجاد شده و پس از آن بهرغم رشد جمعیت و افزایش مصرف، آنطور که باید توسعه نیافته است. آمارهای موجود در آرشیو وزارت نیرو نشان میدهد، 35 درصد ظرفیت نیروگاهی کشور قبل از سال 1380 شمسی راهاندازی شده و بسیاری از نیروگاهای قدیمی عملا از شبکه تولید خارج شدهاند.