مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی، بهعنوان هشتمین رئیسجمهوری ایران ساعت 17 روز پنجشنبه 14 مرداد با حضور مقامات حکومتی و نمایندگان شماری از کشورها در مجلس ایران آغاز شد.
در ابتدای این مراسم محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران به نتایج دو انتخابات اخیر ایران اشاره کرد و گفت: «نتایج انتخابات 98 و 1400 نشان داد مردم به صراط مستقیم جریان انقلاب اسلامی اعتماد دارند.»
در دو انتخابات اخیر و بر حسب اعلام رسمی، جمهوری اسلامی شاهد کاهش فزاینده و بیسابقه نسبت مشارکت بود که واکنش مقامات بلند پایه ایران را برانگیخت.
قالیباف با اشاره به شرایط سخت ایران و اذعان به ناکارآمدی نظام مدیریتی جمهوری اسلامی اظهار داشت: «ما به خوبی بر مشکلات و چالشهای پیش روی دوره جدید واقف هستیم. ما میدانیم ناکارآمدیهای اشباع شده تا چه میزان به اعتماد مردم لطمه زده است و میدانیم بار مشکلات اقتصادی و معیشتی چقدر بر شانه مردم خصوصا قشر متوسط و ضعیف سنگینی میکند.»
غلامحسین محسنی اژهای، رئیس جدید قوه قضائیه ایران نیز در سخنانی کوتاه حضور مردم در انتخابات را زمانشناسی و بصیرت توصیف کرد و از امنیت برگزاری آن انتخابات تشکر کرد.
پس از آن ابراهیم رئیسی، به عنوان هشتمین رئیس جمهوری ایران و رئیس سیزدهمین دولت سوگند یاد کرد. در فرازی از این سوگندنامه آمده: «من بعنوان رئیس جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد میکنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشم.»
از صبح امروز همزمان با ورود سران برخی کشورهای خارجی به همراه نمایندگانی از شبهنظامیان حوثی، حزب الله لبنان و حماس برای شرکت در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی، گزارشها حاکی از فضای امنیتی در میادین اصلی شهر تهران است.#العربیه_فارسی pic.twitter.com/uS15XW12Rm
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) August 5, 2021
رئیس جمهوری جدید ایران در سخنانی با اشاره به این که بحرانهای منطقه باید از طریق گفتوگو حل شوند، ادعا کرد که برنامه اتمی ایران صلح آمیز است و افزود: «تحریمها علیه ملت ایران باید لغو گردد و هر طرح دیپلماتیک که این هدف را محقق کند، مورد حمایت ماست.»
او رویکرد سیاست خارجی دولت خویش را «تعامل با قدرتهای نوظهور» عنوان کرد و خاطرنشان کرد که جهان، در حال دگرگونی است و تامین منافع ملتها، منوط به درک جهان جدید و «تعامل راهبردی» با «قدرت های نوظهور» است و سیاست خارجی موفق، سیاست خارجی متوازن خواهد بود.
این رویکرد رئیسی با رویکرد رهبر جمهوری اسلامی موسوم به «نگاه به شرق» همسان بوده و نشانگر عدم اهتمام رئیس جمهوری جدید ایران در بهبود روابط با غرب است.
رئیسی همچنین با اشاره ضمنی به مذاکرات معطل مانده اتمی در وین تصریح کرد که «دولتش از هر طرح دیپلماتیک برای لغو تحریمها حمایت خواهد کرد.»
تاکنون 6 دور از مذاکرات اتمی وین برای احیای برجام میان ایران و قدرتهای جهانی با حضور غیر مستقیم آمریکا انجام شده اما این مذاکرات یک روز پس از اعلام پیروزی رئیسی در انتخابات 28 خرداد گذشته متوقف شد.
همزمان، اعتراضات به حضور انریکه مورا نماینده اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف همچنان ادامه دارد.
در روزهای اخیر نهادهای حقوق بشری، از جمله دفتر اروپایی «عفو بینالملل» و سازمان حقوق بشر ایران، به این اقدام اتحادیه اروپا اعتراض کرده و خواستار انجام تحقیقات کیفری درباره نقش رئیسی در کشتار سال 67 شدهاند.
با ما همصدا شوید. از رهبران جهان از جمله انریک مورا @enriquemora_ اتحادیه اروپا بخواهیم علیه مصونیت حاکم در ایران برای جنایات علیه بشریت مرتبط با #کشتار۶۷ سخن بگویند و برای تاسیس یک سازوکار تحقیق و پاسخگویی توسط شورای حقوق بشر برای توقف خونریزی و تامین عدالت اقدام کنند https://t.co/hjvilF1O3B
— Amnesty Iran (@AmnestyIran) August 5, 2021