غریبآبادی: آمریکا توافق اتمی را به برنامه موشکی و حضور منطقهای ایران منوط کرده است
تمام شروط خامنهای برای احیای برجام از سوی آمریکا رد شدهاند
کاظم غریبآبادی، نماینده دائم ایران در سازمانهای بینالمللی در وین با اشاره به این که مذاکرات اتمی وین هنوز به جمعبندی نهایی نرسیده، گفت که آمریکا توافق هستهای را به برنامه موشکی و حضور منطقهای ایران مرتبط کرده است.
غریب آبادی، شامگاه چهارشنبه 6 مرداد، در گفتوگو با پایگاه رسمی دفتر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، به اضافه کردن بندی شامل سه موضوع به تفاهمنامه مذاکرات از سوی غربیها اشاره کرد که خواستار اقداماتی از سوی ایران «برای حمایت و تقویت امنیت منطقهای در میان کشورهای منطقهی خلیج شامل کاهش تنش و اقدامات اعتمادساز از طریق گفتوگو در منطقه» شدهاند.
نماینده ایران با اعلام مخالفت تهران به این موارد اظهار داشت: «این موضوع نشان داد که آنها (قدرتهای غربی) همچنان به تفاهم هستهای بهعنوان پلی برای ورود به سایر موضوعات غیرمرتبط مانند مسائل منطقهای و موشکی نگاه میکنند.»
قانون کاتسا و تحریم سپاه
او با اشاره به این که آمریکا کل مذاکرات را به مسائل منطقهای گره زد، گفت: «[آمریکاییها] رفع برخی تحریمها و همچنین خروج نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست گروههای تروریستی را مستقیماً به پذیرش این بند منوط کردند.»
غریبآبادی با تاکید بر این که دولت بایدن درصدد بهرهبرداری از «کارتهای ایجاد شده در دولت قبلی» آمریکا است، افزود: «آمریکا حاضر به برداشتن تحریمها علیه بیش از 500 نفر از اشخاص حقیقی و حقوقی و همچنین لغو قانون تحریمی کاتسا نشده است.»
کنگره آمریکا در سال 2017 قانون مقابله با دشمنان آمریکا موسوم به «کاتسا» را تصویب کرد. متعاقب آن وزارت خزانهداری آمریکا در اکتبر همان سال، سپاه پاسداران ایران را در لیست «سازمانهای تروریستی» قرار داد و این نیروی نظامی را تحریم کرد.
ادامه تحریمهای تسلیحاتی
نماینده دائم ایران در وین همچنین از عدم موافقت آمریکا با لغو تحریم تسلیحاتی ایران خبر داد و گفت: «[آمریکاییها] حاضر به لغو دستور اجرایی تحریم تسلیحات متعارف نشدند.»
شورای امنیت سازمان ملل متحد در اوج بحران هستهای ایران با غرب، تحریم تجارت سلاحهای متعارف با ایران را تصویب کرد و کشورهای عضو سازمان ملل را از خرید و فروش مستقیم و غیرمستقیم هرگونه جنگافزار تهاجمی و دفاعی و آموزشهای مرتبط با آن با ایران منع کرد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا نیز یک فرمان اجرایی صادر کرد که بر اساس آن فروش سلاح به ایران نه تنها از سوی شرکتهای آمریکایی ممنوع است بلکه شرکتهای غیرآمریکایی اسلحهسازی هم در صورت فروش تسلیحات به ایران در معرض تحریم قرار خواهند گرفت.
هیچ توافقی وجود ندارد
غریب آبادی با نظر به روند کنونی مذاکرات وین و با اظهار این که «مذاکرات همچنان ناتمام است و توافقی وجود ندارد»، تاکید کرد: «مذاکرات به جمعبندی نهایی نرسیده و در عرف دیپلماسی هیچ موردی توافق نمیشود، مگر آنکه در مورد همه چیز توافق شود. این اصل بدین معناست که اگر حتی 10 درصد از متون مذاکراتی نیز باقیمانده باشد، مذاکرات همچنان ناتمام است.»
رد شدن همه شروط خامنهای
علی خامنهای، نیز چهارشنبه، 6 مرداد در آخرین دیدار با اعضای دولت حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران گفت: «آمریکاییها در زبان و وعده میگویند تحریمها را بر میداریم اما تحریمها را برنداشتند و برنمیدارند، ضمن آنکه شرط هم میگذارند و میگویند که باید در همین توافق جملهای بگنجانید که بعداً درباره برخی موضوعات صحبت شود و گرنه توافقی نخواهیم داشت.»
خامنهای همچنین گفت: «آنها میخواهند با گذاشتن این جمله، بهانهای برای دخالتهای بعدی خود درباره اصل برجام و مسائل موشکی و منطقهای فراهم کنند و اگر ایران حاضر به بحث درباره آنها نشود بگویند توافق را نقض کردهاید و توافق، بیتوافق.»
رهبر جمهوری اسلامی پیشتر خواستار لغو راستی آزماییشده یکجا و همزمان تمامی تحریمها علیه ایران شده بود که به گفته ناظران همین خواسته حداکثری از مهمترین موانع رسیدن به توافق در شش دور مذاکرات اتمی محسوب میشود.
روزنامه آمریکائی «والاستریت ژورنال» اخیرا گزارش داد که ایران به دنبال گنجاندن بندی در توافق هستهای جدید است که ایالات متحده را ملزم به دریافت تأیید سازمان ملل قبل از ترک دوباره توافق میکند. درخواستی که به نوشته این روزنامه با قانون اساسی ایالات متحده مغایر است.
تاکنون 6 دور از مذاکرات اتمی وین میان ایران و قدرتهای جهانی و با حضور غیر مستقیم آمریکا با هدف بازگشت همزمان تهران و واشینگتن به برجام برگزار شده اما بهدلیل اختلافاتی که «مهم و عمده» شمرده شدند، این گفتوگوها به سرانجام نرسیده است.
این مذاکرات یک روز پس از اعلام نتایج انتخابات ایران متوقف شد و هنوز معلوم نیست چه وقت از سر گرفته میشود.
-
اذعان خامنهای به شرط گنجاندن موشکها و مسائل منطقه در مذاکرات برجام
خامنهای: در این دولت معلوم شد اعتماد به غرب جواب نمیدهد ايران -
فرانسه به ایران درباره عدم بازگشت سریع به مذاکرات اتمی هشدار داد
تاکنون زمانی برای از سرگیری مذاکرات اتمی وین تعیین نشده است ايران -
وال استریت ژورنال: ایران خواستار مشروط شدن خروج دوباره آمریکا از برجام است
«کسب مجوز آمریکا از سازمان ملل متحد برای خروج دوباره از برجام مغایر با قانون اساسی ایالات متحده است» بين الملل