اعتراضات خوزستان؛ جان باختن یک مجروح و تظاهرات در رباط کریم
تاکنون دست کم 9 نفر کشته و 350 نفر در جریان اعتراضات اخیر بازداشت شدند
پس از دو هفته از آغاز اعتراضات خوزستان به بیآبی و سیاستهای انتقال آب، علی ساری، 18 ساله از شهروندان شهرستان خفاجیه (سوسنگرد) که در 26 تیر بر اثر اصابت گلوله نیروهای امنیتی در منطقه پردیس اهواز مجروح شده بود، چهارشنبه ششم مرداد جان باخت.
علی ساری فرزند عباس ۱۸ ساله هفدهم ژوئیه در تظاهرات #خفاجیه (سوسنگرد) بر اثر اصابت گلوله نیروهای امنیتی مجروح شد و صبح چهارشنبه بیست و هشت ژوئیه در بیمارستان جان باخت.#العربیه_فارسی pic.twitter.com/KegKX9QXfZ
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) July 28, 2021
در جریان این اعتراضات که از 24 تیر آغاز شد دستکم 9 نفر توسط شلیک مستقیم نیروهای امنیتی ایران کشته شدند. جمهوری اسلامی فقط کشته شدن چهار نفر را تایید کرده است.
از سویی، کریم حسینی، نماینده اهواز با تایید ضمنی بازداشت «کودکان و نوجوانان» در اعتراضات اخیر در مورد تقاضای وثیقه برای آزادی آنها، گفت: «آمار دقیقی از این افراد وجود ندارد، اما آن چیزی که ما در حال پیگیری هستیم برای همه افراد در همه سنین است که بازداشت شدند.»
منابع محلی گزارش دادند که خانواده بازداشتشدگان هر روزه در برابر ساختمان دادگاه انقلاب واقع در منطقه کیانپارس اهواز برای آزادی فرزندان خود تجمع میکنند اما مقامات قضایی یا هیچ گونه پاسخی به آنها نمیدهند و یا از برخی درخواست وثایق سنگین میلیاردی برای «آزادی موقت» دستگیرشدگان کردهاند.
بسیاری از خانوادهها از مکان بازداشت فرزندان خود اطلاعی ندارند و مقامات و نهادهای مربوطه هیچ اطلاعی به بستگان دستگیرشدگان ارائه نمیدهند.
این در حالی است که پیشتر مسئولان ارشد جمهوری اسلامی، از جمله علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و محسن اژهای، رئیس جدید قوه قضائیه از آزادی سریع بازداشت شدگان اعتراضات خوزستان سخن گفته بودند.
بنا به گفته شاهدان عینی، قطعی نت و بازداشت شهروندان عرب از سوی نیروهای امنیتی شب گذشته نیز در برخی شهرهای خوزستان ادامه یافت.
اعتراض آمریکا به سرکوب مردم در خوزستان
از سویی، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای با اشاره به تظاهرات در خوزستان، تبریز، کرج و تهران گفت: مردم ایران نه تنها به دنبال «تحقق خواستهای معیشتی محقق نشده خود» هستند، بلکه به دنبال «احترام به حقوق بشر خود هستند که تاکنون معطل مانده است.»
ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای با اشاره به تظاهرات در خوزستان، تبریز، کرج و تهران گفت: مردم ایران نه تنها به دنبال «تحقق خواستهای معیشتی محقق نشده خود» هستند، بلکه به دنبال «احترام به حقوق بشر خود هستند که تاکنون معطل مانده است».
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) July 28, 2021
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره گزارشها درباره شلیک نیروهای امنیتی به معترضان و کشته شدن تعدادی از آنان گفت: آمریکا «خشونت علیه تظاهرات صلحجویانه» را محکوم کرده و از حقوق مردم ایران برای «تجمع غیر خشونت آمیز و بیان اعتراضهایشان» حمایت میکند.
بازداشت بیش از 30 فعال ترک
اهراز، نهاد حقوق بشری اهواز، طی بیانیهای به بازداشت 30 فعال ترک آذربایجانی اشاره کرده که در جریان حمایت از اعتراضات مردم عرب اهواز تظاهرات کرده بودند.
در بیانیه این سازمان غیر دولتی آمده: «این بازداشتها بعد از آن روی داد که فعالان تورک آذربایجانی با صدور فراخوانهایی مردم را به اعتراض به وضعیت بد معیشتی، تخریب عمدی محیط زیست و آب آذربایجان توسط مقامات جمهوری اسلامی ایران در حمایت از تظاهرات ده روزه مردم عرب استان خوزستان و استانهای همجوار فراخواندند.»
در بیانیه «اهراز» بهنام برخی بازداشتشدگان از جمله یاشار پیری، رحیم ساسانیان، سعدالله ساسانیان، محسن عباسپور، محمد پورعلی و اشکان سعادت مهر اشاره شده است.
«آب نداریم، اغتشاشگر نیستیم»
واکنش کاربران اهوازی به اعتراضات این استان همچنان ادامه دارد. در همین زمینه یک شهروند اهوازی با انتشار ویدیویی با اعتراض به کیفیت آب شرب در این شهر میگوید: ما اعتراض میکنیم میگوییم آب نداریم مسئولین میگویند اغتشاشگر و وهابی هستید.
شهروند اهوازی با انتشار ویدیویی با اعتراض به کیفیت آب شرب در این شهر می گوید: ما اعتراض میکنیم میگوییم آب نداریم مسئولین میگویند اغتشاشگر و وهابی هستید. مردم خوزستان دو هفته است به بیآبی، انتقال آب به استانهای مرکزی و سیاستهای تبعیضآمیز رژیم در خشکاندن رودها معترض هستند. pic.twitter.com/3dNt0Gdfma
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) July 28, 2021
طرحی برای حذف نقش شهروند خبرنگاران
همزمان چهارشنبه ششم مرداد در مجلس ایران بررسی طرح «صیانت از فضای مجازی» آغاز شد. به گفته ناظران هدف این طرح کنترل هر چه بیشتر فضای مجازی و شبکههای اجتماعی در کشور به ویژه در شرایطی است که اعتراضات اجتماعی مانند اعتراضات خوزستان به پدیدهای دائمی و عمومی در سراسر ایران تبدیل شده است.
نمایندگان مجلس ایران با بررسی طرح محدود کردن اینترنت موافقت کردند https://t.co/0zskYHqcYZ #العربيه_فارسى
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) July 28, 2021
اعتراض در رباط کریم
شهروندان رباط کریم از توابع تهران، چهارشنبه ششم مرداد، در همبستگی با اعتراضات مردمی خوزستان به خیابانها آمدند. در ویدیوهای منتشر شده حضور مردم در برخی خیابانهای این شهر مشاهده میشود و منابع محلی نیز از بازداشت برخی شهروندان گزارش دادهاند.
شهروندان رباط کریم از توابع تهران روز چهارشنبه ششم مردادماه در همبستگی با اعتراضات مردمی خوزستان به خیابانها آمدند.
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) July 28, 2021
اعتراضات در خوزستان از شامگاه پنجشنبه بیست و چهارم تیر ماه آغاز و علی رغم سرکوب شدید و بازداشت صدها نفر همچنان ادامه دارد.#العربیه_فارسی pic.twitter.com/wwaFNfsJd7
همزمان، شهروندان سرآبله ایلام با برگزاری تجمع اعتراضی بنر علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران را آتش زدند.
شهروندان سرآبله ایلام بامداد سه شنبه پنجم مرداد، با برگزاری تجمع اعتراضی بنر علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران را آتش زدند. #العربیه_فارسی pic.twitter.com/6kq4aC9lfR
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) July 28, 2021
بازداشت در کردستان
در ادامه بازداشت شهروندان و فعالان در سراسر ایران، شبکه حقوق بشر کردستان از بازداشت دستکم ده فعال کرد و انتقال آنان به بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه در پادگان المهدی ارومیه خبر داد. هویت پنج نفر از این فعالان به نامهای عظیمه ناصری، کژال امینی، ابوبکر ملکی، کمال عباسی و شمزین محمدی تاکنون مشخص شده است.
شبکه حقوق بشر کردستان از بازداشت دستکم ده فعال کرد و انتقال آنان به بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه در پادگان المهدی ارومیه خبر داد. هویت پنج نفر از این فعالان به نامهای عظیمه ناصری، کژال امینی، ابوبکر ملکی، کمال عباسی و شمزین محمدی تاکنون مشخص شده است.#العربیه_فارسی
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) July 28, 2021
هشدار به جنگ آب در ایران
وبگاه نیوزیلندی «استاف» در مقالهای به بررسی موضوع اعتراضات خوزستان پرداخته که چگونه خشکسالی و قحطی میتواند در بلندمدت به یکی از عوامل «جنگ داخلی» در هر کشوری از جمله ایران تبدیل شود.
بحران خشکسالی؛ هشدار نسبت به وقوع «جنگ آب» در ایران https://t.co/5FXuKgQYJ9 #العربيه_فارسى
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) July 28, 2021
به گفته «استاف»، ایران میتواند به سرنوشت مشابه کشورهای دارای تنش آبی دچار شود، چرا که در عین خشکسالی، گرفتار حکومتی سرکوبگر است که تنشهای قومی و منطقهای را بهشدت دامن میزند.
این وبگاه با اشاره به اعتراضات خوزستان گفته است: «مردم خوزستان از اینکه آب آشامیدنی و کشاورزیشان به سرقت میرود خشمگین هستند. آنها از حاشیهنشینی، فقر، و اجبار به مهاجرت از خانه و کاشانه خودشان (کوچ اجباری) غمگین هستند.»
اعتراضات خوزستان به بیآبی، سیاستهای انتقال آب، سدسازی، قطع حقابه کشاورزی و تالابها و مخالفت با کوچ اجباری مردم عرب 24 تیر از شهرهای خفاجیه و حمیدیه آغاز شد و بهسرعت تمام استان و بسیاری دیگر از شهرهای ایران را فراگرفت.
در این اعتراضات حداقل 9 نفر کشته و صدها نفر بازداشت و تعداد نامعلومی زخمی شدند.
چند روز پس از اوجگیری این اعتراضات، مقامات برای سانسور سرکوبها و کنترل شرایط، همزمان به قطع اینترنت و برق خوزستان و دیگر شهرهای معترض در ایران اقدام کردند. قطع برق شهرهای معترض پدیده جدید سرکوب اعتراضات در ایران است که پیش از این سابقه نداشته است.
-
اعتراضات خوزستان؛ نشانههای تقویت گذار انقلابی
اعتراضات در شهرهای مختلف استان خوزستان بیش از یک هفته است که ادامه دارد. شهرهایی چون اهواز، شادگان، سوسنگرد، بندر ماهشهر، هویزه، حمیدیه و ایذه بستر ... دیدگاه ها -
گزارش سردبیر صدای آمریکا درباره گسترش اعتراضات مردمی از خوزستان به تهران
پس از گذشت 18 ماه از اعتراضها به سرنگونی هواپیمای اوکراینی از سوی سپاه پاسداران، این اولین تظاهرات با شعارهای ضد حکومتی در ایران است ايران -
دوازدهمین شب اعتراضات خوزستان؛ پیوستن تهران و کرج و ادامه قطعی اینترنت
مردم تهران و کرج روز دوشنبه پس از یک هفته تعطیلی به دلیل کرونا به اعتراضات سراسری پیوستند ايران -
در بحبوحه اعتراضات مردمی؛ حکومت ایران مدعی دستگیری «هستههای تروریستی» در 7 استان شد
بازداشتشدگان به «ایجاد رعب و وحشت» و «اقدام به انتشار کلیپهایی در فضای مجازی» متهم شدند ايران