بحران خشکسالی؛ هشدار نسبت به وقوع «جنگ آب» در ایران
خشکسالی و قحطی میتواند در بلندمدت به یکی از عوامل «جنگ داخلی» در هر کشوری تبدیل شود
در حالی که تظاهرات خوزستان در اعتراض به بیآبی بیسابقه وارد دهروزهٔ دوم خود شده است، وبسایت نیوزیلندی «استاف» در مقالهای به بررسی این موضوع پرداخته که چگونه خشکسالی و قحطی میتواند در بلندمدت به یکی از عوامل «جنگ داخلی» در هر کشوری از جمله ایران تبدیل شود.
به گزارش «استاف»، کمبود آب معضلی بسیار جدی است که میتواند یک کشور را بهشدت بیثبات کند. بارزترین نمونه این مساله سوریه است. از سال 2006 به این سو، این کشور پنج سال مداوم دچار خشکسالی شدید شد، در حالی که رود فُرات که رودخانه اصلی است که این کشور را سیراب میکند، بهشدت مورد بهرهبرداری ترکیه و عراق قرار گرفت.
با خشک شدن زمین، طوفانهای شدید گرد و غبار به پا خاست، که منجر به نابودی مزارع کشاورزی در مناطق روستایی شد. در نتیجه ساکنان این مناطق مهاجرت گستردهای را به سوی مراکز شهری سوریه آغاز کردند، جایی که فقر و بیکاری در بلندمدت به اعتراضات گسترده علیه حکومت انجامید، که پس از سرکوب مردم توسط حکومت، در نهایت در سال 2011 جنگ داخلی خانمانسوزی را در این کشور شلعهور کرد.
به گفته «استاف»، ایران نیز میتواند به سرنوشتی مشابه دچار شود، چرا که در عین خشکسالی، گرفتار حکومتی سرکوبگر است که تنشهای قومی و منطقهای را بهشدت دامن میزند. مردم خوزستان از اینکه آب آشامیدنی و کشاورزیشان به سرقت میرود خشمگین هستند. آنها از حاشیهنشینی، فقر، و اجبار به مهاجرت از خانه و کاشانه خودشان (کوچ اجباری) غمگین هستند.
«استاف» با ذکر اینکه جنگ داخلی در ایران میتواند یک فاجعه زیستمحیطی و انسانی به دیگر گرفتاریهای خاورمیانه بیفزاید، نتیجه میگیرد که برای جلوگیری از معضلات مشابه، مردم سراسر دنیا باید از محیط زیست خود محافظت کنند، تبعیضهای بنیادی و تنشهای قومی را برطرف کنند، و عدالت اجتماعی و اقتصادی را گسترش دهند.