سازمان محیط‌زیست: فرسایش خاک در ایران 34 برابر شده است

کلانتری حذف «حق‌آبه» و «احداث سدها» را عامل اصلی خشک‌ شدن تالاب‌ها و رودخانه‌های ایران عنوان کرد

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط‌زیست ایران گفته است که ایران سالیانه بیش از 2.1 کیلوگرم در مترمربع خاک حاصل خیز از دست می‌دهد در حالیکه به‌طور متوسط سالیانه حدود 35 گرم خاک در مترمربع در طبیعت این کشور به‌وجود می‌آید.

به گزارش خبرگزاری «ایلنا»، کلانتری، ضمن اعلام 34 برابر شدن میزان فرسایش خاک با تاکید بر برداشت‌های بی‌رویه و بیش از ظرفیت منابع آب‌های زیرزمینی افزود: «سالیانه صدها میلیون تن نمک از زیر زمین به روی زمین انتقال یافته و ضمن کاهش حاصل‌خیزی خاک‌ها باعث طغیان غبارهای نمک می‌شود.»

او همچنین حذف «حق‌آبه» و «احداث سدها» را عامل اصلی خشک‌ شدن تالاب‌ها و رودخانه‌های ایران عنوان کرد.

معاون رئیس‌‌جمهوری ایران از کاهش مقدار آب‌های تجدید‌پذیر از 132 میلیارد مترمکعب به کمتر از 100 میلیارد متر مکعب خبر داد.

این در حالی است که چندی پیش کلانتری، ضمن تاکید بر نبود اولویت در مصرف آب و کاهش ذخایر آب تجدیدپذیر از ورود ایران به مرحله «ورشکستگی آبی» خبر داده بود.

او پیشتر عدم تامین «حقابه» تالاب‌ها را به گردن وزارت نیرو انداخت و اظهار داشت: «بر اساس قانون حقابه حدود 70 تالاب را تعیین کرده‌ایم و وزارت نیرو موظف به تامین آب آنها است اما همچنان برای گرفتن این حقابه با مشکل مواجه هستیم. بر اساس قانون، بعد از آب شرب اولویت با حقابه محیط زیست و کشاورزی است و این گلایه را از وزارت نیرو داریم که باید آب مورد نیاز را به تالاب‌ها برساند، اگر کوتاه بیاییم چیزی از محیط زیست باقی نخواهد ماند.»

پیش از این موسسه تحقیقاتی «اینتل‌ لب»، با انتشار تصاویر ماهواره‌ای، فرونشست زمین در اطراف تهران را «بمب ساعتی بی‌صدا» توصیف کرده و آن را تهدیدی برای 13 میلیون نفر جمعیت ساکن در این مناطق دانسته است.

در سال 97 مجله‌ علمی «نیچر» نیز از فرونشست سالانه 25 سانتی‌متر در بخش‌هایی از پایتخت ایران خبر داده بود.

علی بیت‌اللهی، دبیر کارگروه مخاطرات طبیعی در ایران نیز با تاکید بر این که همه 609 دشت بزرگ کشور به دلیل افت آب‌های زیر زمینی با پدیده فرونشست مواجه هستند، از این وضعیت با عنوان «مرگ آبخوان‌ها و دشت‌ها» در ایران یاد کرده بود.

بیشترین بازدید موضوعات مهم