دوازدهمین شب اعتراضات خوزستان؛ پیوستن تهران و کرج و ادامه قطعی اینترنت

مردم تهران و کرج روز دوشنبه پس از یک هفته تعطیلی به دلیل کرونا به اعتراضات سراسری پیوستند

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

دوازدهمین روز اعتراضات در استان خوزستان روز و شامگاه دوشنبه چهارم مرداد به تهران، پایتخت ایران و چندین شهر دیگر از جمله کرج و کرمانشاه گسترش یافت و مردم شعارهایی در حمایت از خوزستان و علیه رهبر جمهوری اسلامی سر دادند.

شهرهای خوزستان که با حضور سنگین و بی‌سابقه نیروهای نظامی و یگان ویژه به پادگان تبدیل شدند شاهد برخی تجمعات و اعتراضات در بعضی محلات اهواز، معشور (ماهشهر) و فلاحیه (شادگان) بود.

بنا به گزارش منابع محلی و شاهدان عینی اینترنت کماکان در تمام خوزستان قطع بوده و ارتباط از طریق موبایل امکان پذیر نیست.

برق بسیاری از شهرها و روستاهای خوزستان نیز به طور متناوب به‌ویژه در هنگام شب قطع می‌شود تا شهروندان نتوانند از تجمعات فیلم‌برداری کنند.

منابع خبری از ادامه بازداشت شهروندان در خوزستان سخن می‌گویند. این در حالی است که پیشتر علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و محسن اژه‌ای، رئیس جدید قوه قضائیه ایران از آزادی دستگیرشدگان اعتراضات اخیر خبر داده بودند.

بسیاری از خانواده بازداشت‌شدگان خوزستانی هنوز از مکان بازداشت فرزندان خود بی‌اطلاع هستند و با مراجعه به مراکز امنیتی و قضائی نیز پاسخی دریافت نمی‌کنند.

برخی دیگر از خانواده‌ها گفته‌اند که از آنها در ازای آزادی موقت فرزندانشان وثیقه‌های میلیونی و میلیاردی خواسته شده که آنها توانایی تامین چنین وثایقی را ندارند.

اعتراضات در تهران

روز دوشنبه، تهران نیز شاهد اعتراضات مردمی بود و معترضان در خیابان جمهوری با سر دادن شعار «توپ تانک فشفشه آخوند باید گم بشه» و «مرگ بر دیکتاتور» به اعتراضات سراسری پیوستند.

در ویدیوهای منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی، معترضان تهرانی ضمن شعار «تهران تا خوزستان اتحاد اتحاد» با شعار «نترسید نترسید ما همه با هم هستیم» به حمایت از اعتراضات خوزستان برخواستند.

ویدیوهایی نیز از اعتراضات مردم تهران در متروی این شهر منتشر شده که معترضان شعار «بی غیرتا نشستن منتظر چی هستن» سر می‌دهند.

تظاهرات در کرج

شهر کرج، مرکز استان البرز نیز روز و شامگاه دوشنبه چهارم مرداد شاهد تظاهرات و تجمعات اعتراضی در حمایت از اعتراضات خوزستان بود.

ویدیوها روز دوشنبه راهپیمایی شهروندان کرجی را در یکی از خیابان‌های اصلی این شهر نشان می‌داد.

منطقه فردیس کرج نیز شاهد تجمع گسترده شهروندان معترض بود و تظاهرکنندگان با شعارهایی چون‌ «مرگ بر دیکتاتور» و «از کرج تا خوزستان اتحاد اتحاد» سر دادند.

ویدیوی دیگری از شهر کرج حضور زنان در کنار مردان را به تصویر کشیده و زنان با شعار «ایرانی ایرانی حقتو فریاد بزن» و «ایرانی میمیرد ذلت نمی پذیرد» به شرایط موجود اعتراض کردند.

همبستگی کرمانشاه با خوزستان

شهر کرمانشاه، مرکز استان کرمانشاه نیز دوشنبه شاهد تجمعات اعتراض آمیز در حمایت از اعتراضات خوزستان بود.
در ویدیویی که صدای شلیک گلوله به سوی معترضان کرمانشاهی در آن شنیده می‌شود، یک شهروند کرد در پیامی می‌گوید که «کرمانشاه پشتیبان خوزستان است.»

حمایت مادر معین‌فر

مادر مهرداد معین‌فر با انتشار ویدئویی، حمایت خود را از اعتراضات مردمی خوزستان و سایر شهرهای دیگر ایران اعلام کرد.

مهرداد معین‌فر در جریان اعتراضات آبان نود و هشت در خیابان ولیعصر شهریار در پی شلیک نیروهای سپاه جان باخت.

پشتیبانی کاربران

یک شهروند کُرد سقزی از توابع استان کردستان با دردست گرفتن پلاکاردی‌ با هشتگ «خوزستان تنها نیست»‬⁩ از اعتراضات مردمی اخیر در این استان حمایت کرد.

شهروندان سقز، در روزهای گذشته، با اعلام حمایت از اعتراضات مردمی در خوزستان، اقدام به تجمع و راهپیمایی اعتراضی کردند.

لیبراسیون: اعتراضات خوزستان نتیجه غارت منابع و تبعیض است

روزنامه فرانسوی «لیبراسیون» در تحلیلی از اعتراضات جاری خوزستان نوشت: «به گفته‌ی جاناتان پیرون، کارشناس مسائل ایران در اندیشکده‌ی بلژیکی “اِتوپیا” بی‌آبی جاری در خوزستان و ایران ناشی از خشکسالی نیست. علت اصلی آن مسئولانی هستند که معتقدند تولید اقتصادی از طریق غارت و تخریب منابع طبیعی و نه بازتولید آن‌ها به دست می‌آید.»

لیبراسیون ادامه داده که اعتراض‌های جاری مردم خوزستان طبیعی و از مدت‌ها پیش قابل پیش‌بینی بود هم به‌دلیل نابودی منابع آب و محیط زیست این کشور طی دهه‌های گذشته و هم به دلیل فقر و تبعیض فزاینده و نابرابری حاکم بر این استان.

به نوشته لیبراسیون خوزستان با داشتن هشتاد درصد منابع نفتی و شصت درصد منابع گاز ایران یکی از فقیرترین استان‌های ایران است که در آن نرخ بیکاری به پنجاه درصد می‌رسد و زخم‌های جنگ ایران و عراق بر پیکر آن همچنان آشکار است.

همبستگی روزنامه‌نگاران

جمعی از روزنامه نگاران و خبرنگاران ایرانی با انتشار بیانیه‌ای از اعتراضات خوزستان حمایت کرده و سرکوب مردم معترض را محکوم کردند.

در بخشی از این بیانیه آمده است: «ناکارآمدی مدیریتی در ایران به جایی رسیده که جلگه خوزستان، پرآب‌ترین استان ایران را خشکانده است و سرزمین رهیده از جنگ را به احتضار انداخته است و پاسخ اعتراض مردم خوزستان هم گلوله و سرکوب بوده است.»

این بیانیه با اشاره به قطعی عمدی اینترنت در خوزستان می‌افزاید: «خبرنگاران و روزنامه‌نگاران مستقل که بارها بحران‌ها و ابربحران‌ها را فریاد زده‌اند، مورد آزار قرار می‌گیرند و بعد از خاموش کردن صدای رسانه‌ها، اینترنت را در خوزستان مختل کرده‌اند تا مانع روایت‌های مردم از روزگار سیاه خوزستان شوند.»

گزارش نیوزویک

هفته‌نامه آمریکایی «نیوزویک»، در تحلیلی از اعتراضات اخیر در خوزستان و سراسر ایران نوشت: «اوایل روز دوشنبه، به‌رغم تلاش نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی برای فرونشاندن اعتراضاتی که هفته گذشته در جنوب غربی ایران آغاز شده بود، این اعتراضات به پایتخت گسترش یافته است.»

این هفته‌نامه در گزارش خود تصریح کرد: «اعتراضات در اوایل ماه جاری در استان نفت‌خیز خوزستان آغاز شد. بدترین خشکسالی ایران طی 50 سال گذشته مناطقی از استان را با نبود آب و برق مواجه کرده است.»

نیوزویک با اشاره به بی‌کفایتی مسئولان جمهوری اسلامی افزوده است: «شبکه برق و آب در ایران تحت فشار خشکسالی و دهه‌ها بی‌لیاقتی و فساد رسمی جمهوری اسلامی متلاشی شده است.»

انتقاد روزنامه جمهوری اسلامی

روزنامه «جمهوری اسلامی»، چاپ تهران نیز در گزارشی از اعتراضات و شرایط کنونی خوزستان با عنوان «درمان واقعی زخم خوزستان چیست؟» نوشت: «درمان واقعی زخم خوزستان، به توصیه و استمالت و چند روز آب پشت سد را رها کردن و با تانکر آب دادن به روستائیان و سفرهای مقطعی مسئولان به اهواز و مناطق خشکیده استان نیست.»

این گزارش مشکلات خوزستان را فراتر از بی‌آبی عنوان کرده و افزوده است : «اگر بخواهند شفاف سخن بگویند باید اعتراف کنند که اولاً مشکلات خوزستان فراتر از آب است، ثانیاً همه مقصرند و ثالثاً اقدامات کنونی هم به منزله خوراندن مُسکن به کسی است که دچار دردهای مزمن است و به معالجه اساسی نیاز دارد.»

اعتراضات اخیر خوزستان به بی‌آبی ‌و سیاست‌های انتقال آب و قطع حقابه شرب و کشاورزی مردم عرب با حضور اعتراضی فعالان زیست محیطی در برابر ادارات و ‌نهادهای دولتی در اهواز و دیگر شهرهای این استان آغاز شد اما به دلیل بی‌توجهی مقامات به خواسته‌های مردم سریعا تمام شهرها ‌و روستاهای خوزستان را فرا گرفت.

بنا به گفته سازمان‌های حقوق بشری در این اعتراضات که از پنج شنبه 24 تیر آغاز شد و به دیگر شهرهای ایران نیز کشیده شد، حداقل 14 نفر کشته و صدها نفر بازداشت شدند.

بیشترین بازدید موضوعات مهم