التهاب در بازار شیر خشک ایران؛ نبود ارز و احتمال فاسد شدن مواد اولیه در گمرک
مسئولان ذیربط از اتمام قریبالوقوع ذخایر شیر خشک ایران خبر میدهند
هانی تحویلزاده، رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک و غذای کودک در ایران، ناکافی بودن تخصیص ارز، اشتباه در قوانین گمرکی و قاچاق را از دلایل التهاب در بازار شیرخشک نوزاد برشمرد و از اتمام قریبالوقوع این ماده غذایی مهم در ایران خبر داد.
تحویلزاده، یکشنبه 27 تیر، به خبرگزاری «ایلنا»، درباره تامین ارز مورد نیاز واردات شیر خشک به ایران گفت: «با پیگیری انجمن (شیر خشک) 50 درصد نیاز ارزی واردات مواد اولیه شیرخشک نوزاد تامین شد اما، عدم تامین 50 درصدی باقی مانده موجب عقب ماندن تولیدکنندگان از تامین نیاز بازار شده است.»
او به قوانین دست و پاگیر در ترخیص مواد اولیه تولید شیر خشک در گمرگات ایران نیز اشاره کرد و افزود: «البته تولیدکنندگان با مشکلات دیگری نیز در تامین مواد اولیه مواجه هستند که یکی از این مشکلات مربوط به اشتباه در قوانین گمرکی است که منتج به رسوب آنها در انبارهای گمرک شده است.»
او نتیجه این اشتباه را رسوب 800 تن مواد اولیه شیرخشک نوزاد در گمرک عنوان کرد که تا 6 ماه دیگر تاریخ انقضای آنها سر میرسد.
تحویلزاده همچنین با ابراز نگرانی از رونق قاچاق شیرخشک نوزاد به کشورهای همسایه اظهار کرد: «قیمت دستوری پایین موجب تبدیل شدن شیرخشک نوزاد به کالای مقرون به صرف برای قاچاق به کشورهای همسایه شده است به نحوی که قاچاق به کشورهای افغانستان و عراق سهم تاثیرگذاری از شیرخشک نوزادان ایرانی را می بلعد.
در دوم خرداد گذشته رئیس انجمن تولیدکنندگان شیرخشک با اعلام این که تولید برخی انواع شیر خشک در ایران متوقف شده است، از اتمام ذخایر برخی انواع شیر خشک تا دو ماه دیگر در کشور خبر داده بود.
در بهمن 1399 نیز رئیس انجمن تولیدکنندگان شیر خشک از موافقت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان با افزایش20 درصدی شیر خشک گفته بود.
تحویلزاده در توضیح گران شدن قیمت شیر خشک در سال 99 گفته بود که سال 98 قیمت شیرخشک (400 گرمی) 31هزار و 800 تومان بود اما در اواخر سال 99 قیمت آن به 38هزار و 800 تومان افزایش یافت.
فروردین سال 1399، قیمت قوطی شیر خشک سه هزار و 300 تومان بود اما اواخر سال با بیش از 100 درصد افزایش، به قیمت شش هزار و 808 تومان رسید.
گفتنی است که طی سال گذشته قیمت کارتن شیرخشک 70 درصد، درهای پلاستیکی بیش از 100 درصد، شیرخام حدود 25 درصد و لیبلها بیش از 120 درصد افزایش قیمت داشتند.