کرونا در سیستان و بلوچستان ایران؛ صف برای تدفین جانباختگان
برای هر 200 هزار نفر جمعیت در بلوچستان تنها یک بیمارستان وجود دارد
مقامات استانی سیستان و بلوچستان ایران، بهدنبال بحرانی شدن وضعیت کرونا در این استان از نیروهای مسلح میخواهند تا در این استان بیمارستانهای سیار راهاندازی کنند. از طرفی گزارشها حاکی از آن است که مردم برای تدفین جانباختگان باید در صف بمانند.
استانی که از سادهترین امکانات بهداشتی، محروم است و بسیاری از شهرستانهای آن بیمارستان ندارد، این روزها درگیر موج پنجم کرونا با سویه هندی این ویروس شده است.
آمار موارد جدید ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا در این استان به جایی رسیده است که مسئوالان استانی از جمله رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان و مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری وضعیت را «فوق بحرانی» و «نگرانکننده» توصیف کردهاند.
روزانه بیش از 1200 مورد ابتلای جدید در استان سیستان و بلوچستان شناسایی میشود که به گفته سیدمحمد هاشمیشهری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، «طی 2 سال گذشته این آمار بیسابقه بوده است.»
بیمارستان نداریم
فقر مردم و فقدان امکانات بهداشتی و بیمارستانی در منطقه این مشکل را به سوی تبدیل شدن به یک فاجعه انسانی سوق داده است. بر اساس آمارهای «رسمی»، 44 درصد مردم زاهدان حاشیهنشین هستند و درآمدشان کفاف تامین هزینه خرید ماسک و مواد ضدعفونیکننده را نمیدهد.
معینالدین سعیدی نماینده مردم چابهار در مجلس ایران نیز درباره ضعف زیرساختها در این استان گفت: «براساس شاخصهای وزارت بهداشت از پهنه جاسک تا راسک باید 1500 تخت بیمارستانی داشته باشیم این درحالی است که تعداد تختهای بیمارستانی این منطقه به 300 عدد هم نمیرسد.»
این نماینده مجلس «عمق فاصلهها» در استان را مقصر کمبود امکانات عنوان کرد و افزود: «ما در همین شرایط کرونایی همچنان از بیآبی، بیبرقی، کمبود پزشک و مشکلات مدیریتی که هر یک برای خود نوعی کرونا هستند رنج میبریم. وقتی همه این شرایط را کنار هم بگذارید متوجه وخامت اوضاع میشوید.»
به نوبه خود، احمدعلی موهبتی، استاندار سیستان و بلوچستان، 10 تیر، در جلسه ستاد استانی مقابله با کرونا گفت: «هماینک 10 شهرستان سیستان و بلوچستان بیمارستان ندارد و بعضا نیاز است فرد برای درمان و رسیدن به بیمارستان بیشاز 100 کیلومتر را طی کند که همین امر موجب شده بیماران به علت بُعد مسافت در شرایط بدحال به بیمارستان مراجعه کنند.»
به گفته موهبتی این استان به دلیل داشتن مرز طولانی با کشورهای پاکستان و افغانستان در خط مقدم مبارزه با کرونا قرار دارد اما «در جنوب سیستان و بلوچستان از جاسک تا راسک با یک میلیون و 200 هزار نفر جمعیت تنها یک بیمارستان با حداقل امکانات داریم که اگر بخواهیم وارد آمار و ارقام شویم به لحاظ تخت بیمارستان سه دهم درصد هم نمیشود.»
صف برای تدفین متوفیان کرونا
خبرها حاکی از آن است که مردم سیستان و بلوچستان برای تدفین مردگان باید در صف بمانند و گاهی مجبورند به چند گورستان سر بزنند تا بتوانند جنازه را دفن کنند.
سعیده خاشی، فعال اجتماعی و نایب رئیس حزب اتحاد ملت منطقه سیستان و بلوچستان، در گفتوگویی با «جامعه 24» در پاسخ به این پرسش که آیا برای تدفین متوفیان کرونا با مشکل خاصی روبه رو هستید، گفت: «آرامستانهای زیادی در سراسر استان وجود دارد و تاجایی که میدانم این مجموعهها برای تدفین قربانیان اخیر با چالشهای زیادی مواجه هستند و ممکن است که تعدد قربانیان برای آرامستانها مشکلاتی را ایجاد کرده باشد.»
کمبود واکسن و افزایش نگرانی عمومی
بر اساس آمار وزارت بهداشت ایران یکشنبه 13 تیر تعداد 13هزار و 781 بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شد که هزار و 120 نفر از آنها بستری شدند. همچنین 165 بیمار طی 24 ساعت گذشته جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری در کشور به 84هزار و 792 نفر رسید.
با گذشت 17 ماه از آغاز شیوع کرونا در دنیا، مهمترین روش مبارزه و پیشگیری با آن تزریق واکسن تشخیص داده شده که در بسیاری از کشورها به سرعت در حال انجام است. با این حال روند واکسیناسیون در ایران در بسیاری از استانها متوقف شده و در برخی دیگر از نقاط کشور با کندی پیش میرود.
از جمعیت 85 میلیونی ایران، تاکنون 4 میلیون و 463 هزار نفر دوز اول و یک میلیون و 988 هزار نفر دوز دوم واکسن را دریافت کردهاند.
طبق این آمار تنها حدود 5.6 درصد جمعیت کشور حداقل یک دوز واکسن کرونا را تزریق کردهاند.
هنوز واکسیناسیون همه افراد بالای 70 سال در کشور انجام نشده و این موضوع نگرانیهای بسیاری را برانگیخته است.
دولت ایران در پی ناتوانی در تامین واکسنهای خارجی، از جمله واکسنهای چینی، هندی و روسی، صدور مجوز برای مصرف واکسن داخلی را در دستور کار قرار داد که هنوز تولید انبوه آن به حد مطلوب نرسیده است.
گفتنی است که تعلل و تاخیر دولت ایران در تامین واکسن، تقاضای سفر به بعضی کشورهای همسایه از جمله ارمنستان برای تزریق واکسن رایگان کرونا را افزایش داده است. روسیه، ترکیه، ارمنستان و امارات به گردشگران خارجی واکسن رایگان ارائه میکنند.