تداوم بحران بیآبی در ایران؛ نیاز 8 هزار روستا به تامین آب سیار
عیسی کلانتری: جنگ آب در ایران از استان به استان در حال رسیدن به روستا به روستا است
خبرگزاری «ایرنا» در خبری از افزایش روستاهای نیازمند به آبرسانی تانکری در ایران خبر داده و گزارش کرد «حمیدرضا کشفی» سخنگوی سازمان آب و فاضلاب ایران در نشستی خبری در وزارت نیرو اعلام کرد: «سال گذشته تعداد روستاهای نیازمند به آبرسانی تانکری ۵ هزار و ۵۰۰ مورد بود که در تابستان امسال به ۸ هزار مورد رسیده است.»
عدم رهاسازی آب پشت سدها و قطع حقآبه هورالعظیم در گرمای کُشنده تابستان، سبب مرگ هزاران قطعه ماهی در شهرستان «رفیع» در غرب اهواز شد.#العربیه_فارسی pic.twitter.com/s9IF2Msnd2
— العربیه فارسی (@AlArabiya_Fa) July 3, 2021
خشکسالی و عدم مدیریت صحیح
سخنگوی صنعت آب و فاضلاب ایران در سخنان خود مدعی شد «خشکسالی» سبب شده «منابع تامین محلی آب» در این روستاها از دسترس خارج شده و نیاز به «آبرسانی سیار» باشد. کشفی افزود: «حفظ کیفیت آب در این آبرسانیها خط قرمز است. این در حالی است که در سالهای اخیر گزارشهای بسیاری از آلودگی آب شرب شهری برخی مناطق و تانکرهای آب سیار منتشر شده است.»
بحران بی آبی در مناطق روستایی تا جایی پیش رفته است که چندی پیش برخی روستائیان جنوب اهواز با انتشار تصاویری در رسانههای اجتماعی از «مصرف آب کولر» در این منطقه خبر دادند.
بحران بیآبی مناطق روستایی در ایران تنها به اعتراض در رسانههای اجتماعی محدود نمانده است. طی دوماه گذشته زنان روستای نقدعلیا اردبیل دوبار جاده محلی روستا را در اعتراض به عدم دسترسی به آب آشامیدنی سالم بستند.
در مقابل این اعتراضها مسئولان دولت ایران تداوم خشکسالی از سال ۹۹ را عامل اصلی بیآبی در کشور اعلام میکنند. این در حالی است که اخیرا تصاویر بسیاری از بستن حقآبه مناطق پایین دست سدهایی مثل کرخه در رسانههای اجتماعی منتشر شده است.

افزایش تنش آبی
عیسی کلانتری رئیس سازمان محیط زیست ایران در اردیبهشت ماه گفته بود: گسترش بحران منابع آبی در مرحله «جنگ آب بین استانها» است. کلانتری تاکید کرده بود که «این جنگ از استان به استان در حال رسیدن به روستا به روستا است».
افزایش بحران بیآبی در ایران در شرایطی رخ میدهد که اصطلاح «تنش آبی» هر روز بیشتر در سخنان مسئولان دولت ایران شنیده میشود. تنش آبی به وضعیتی اطلاق میشود که میزان تولید و مصرف آب در یک منطقه برابر باشد. مصطفی فدایی عضو کمیسیون سدهای بزرگ ایران دلیل این بحران را «سو مدیریت» دولتی دانست.
افزایش تنش آبی در ایران به خصوص در مناطق روستایی در حالی رخ میدهد که کشور یکی از گرمترین تابستانهای یک دهه اخیر را پشت سر میگذارد و علاوه بر بیآبی با بحران قطع «304 شهر ایران در معرض تنش آبی و 101 شهر در وضعیت قرمز تامین آب هستند».