رویارویی آمریکا و سپاه پاسداران ایران در «منطقه خاکستری»
مایکل آیزنشتات: در این عرصه آتش حریف آتش است
«منطقه خاکستری» اصطلاحی راهبردی به معنای فعالیتهای خصمانهٔ نظامی یا شبهنظامی علیه دشمن است، به طوری که قابل انکار باشد و واکنش جنگی دشمن را برانگیخته نکند. بازیگران منطقه خاکستری تلاش میکنند بدون تحریک خصم به آغاز جنگ تمامعیار، به دشمن ضربه زده و پیروزیهای سیاسی و استراتژیک کسب کنند.
مایکل آیزنشتات، مدیر بخش «مطالعات نظامی و امنیتی» «موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن»، اخیرا طی وبیناری در «انجمن خاورمیانه» درباره «منطقه خاکستری» و لزوم اِعمال «بازدارندگی» توسط آمریکا در قبال سپاه پاسداران ایران در این منطقه صحبت کرد.
به گفته آیزنشتات، تجربه خونین و مخرب درگیری مستقیم در طول جنگ هشتسالهٔ ایران و عراق، فرماندهان نظامی ایران را وادار به تدوین راهبردهایی برای تحمیل هزینه به دشمنان خود کرد که در عین حال از اوجگیری جنگی همهجانبه جلوگیری میکند.
به نظر آیزنشتات، کارزار حکومت ایران برای با مقابله با سیاست «فشار حداکثری» دولت ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، نمود همین استراتژی است. سپاه پاسداران ابتدا علیه کشتیهای لنگرگرفته در خلیج مینگذاری کرد. هنگامی که آمریکا به این امر واکنش قهری نشان نداد، سپاه با مین به کشتیهای در حال حرکت حمله کرد.
آیزنشتات افزود: هنگامی که این حملات نیز بدون واکنش ماند، سپاه با استفاده از موشکهای کروز و هواپیماهای بدون سرنشین به طور گسترده به تأسیسات نفتی «آرامکو» در پادشاهی عربی سعودی حمله کرد. هنگامی که این حملات نیز از سوی آمریکا بیپاسخ ماند، نیروهای نیابتی شبهنظامی ایران موشکپرانی و حمله به مواضع نیروهای آمریکایی در عراق را افزایش دادند و سرانجام یک آمریکایی را با شلیک موشک به قتل رساندند.
اینجا بود که دولت ترامپ بالاخره به تشدید مخاصمه توسط سپاه پاسداران پاسخ داد. به دستور رئیسجمهور وقت، ارتش آمریکا سرلشکر قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، را حین حضورش در عراق به قتل رساند. به گفته آیزنشتات، این امر «تأثیر روانی مخربی بر ایرانیان» گذاشت، به طوری که تقریباً تمام عملیاتهای خود در منطقه خاکستری را متوقف کردند.
در ماههای منتهی به انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در ماه نوامبر، از آنجایی که حکومت ایران و سپاه پاسداران هراس داشتند که مبادا ترامپ، که به دنبال تحریک مردم آمریکا به رای دادن به خود بود، انگیزه کافی برای وارد آوردن ضربه نظامی سختی به آنها داشته باشد،هیچ حرکتی علیه آمریکا نکردند.
با این وجود، از زمان رئیسجمهور شدن جو بایدن در ژانویه 2021، ایرانیها با افزایش حملات موشکی و پهپادی و تروریستی علیه آمریکا و متحدانش در خاورمیانه تلاش کردهاند، آستانه واکنش دولت جدید را ارزیابی کنند. به گفته آیزنشتات، اگر دولت بایدن از ترس شکست مذاکرات احیای برجام، از نشان دادن واکنش مناسب به سپاه پاسداران خودداری کند، حکومت ایران از این فرصت نهایت استفاده را خواهد کرد تا به منافع آمریکا آسیب برساند.
با نظر به این پیشینه، آیزنشتات نتیجه گرفت که ایالات متحده باید راهبرد «منطقه خاکستری» خود را برای مقابله با فعالیتهای مخرب حکومت ایران و سپاه پاسدارن طرحریزی کند. این میتواند شامل عملیاتهای مخفی قابل انکار و تشویق متحدان آمریکا به اقدامات مشابه علیه حکومت ایران باشد. مدیر بخش «مطالعات نظامی و امنیتی» «موسسه سیاست خاور نزدیک واشنگتن» تاکید کرد، که در این عرصه «آتش حریف آتش است.»
-
پمپئو: ایران ظرف تنها چند ماه خود را از قید برجام رها کرد
«ایران از روی اول درباره برنامه هستهای خود دروغ میگفت» ايران -
بلینکن: حمله به شبهنظامیان در سوریه و عراق پیامی مهم و جدی به ایران است
وزیر امور خارجه آمریکا: پیام بازدارنده روشنی ارسال کردیم ايران -
5 کشته در حملات هوایی آمریکا به شبهنظامیان وابسته به ایران در عراق و سوریه
حملات روز یکشنبه به دستور بایدن صورت گرفته است خاورميانه