وزارت خارجه ایران: هنوز درباره توافق با آژانس تصمیم نگرفتهایم
توافق تهران با آژانس درباره بازرسی از سایتهای اتمی ایران سوم تیر پایان یافت
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، تصریح کرد که تهران هنوز دریاره تمدید یا عدمتمدید توافق با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصمیم نگرفته است.
خطیبزاده، دوشنبه 7 تیر، در نشست با خبرنگاران درباره توافق با آژانس گفت: «توافق یا عدم توافق با آژانس و چگونگی ادامه یا عدم ادامه همکاری موضوع جدی است که هنوز در این باره تصمیمگیری نشده است.»
او با بیان اینکه هیچ دسترسی فراپادمانی به آژانس داده نشده است، تاکید کرد: «هنوز هیچ تصمیم سلبی یا ایجابی درباره دوربینها و توافق با آژانس گرفته نشده است.»
پس از تصویب قانون «اقدام راهبردی» در مجلس ایران، تهران بازرسیهای فرا پادمانی آژانس از تاسیسات اتمی خود را ممنوع اعلام کرد.
متعاقب آن رافائل گروسی، دبیر کل آژانس به تهران سفر کرد و تفاهمنامهای دو ماهه برای ادامه همکاریها میان دو طرف امضا شد.
این توافق برای یک ماه دیگر تا پنجشنبه 3 تیر، تمدید شد اما پس از آن به دلیل بینتیجهبودن مذاکرات وین، ایران به تمدید مجدد آن اقدام نکرد و نماینده ایران در آژانس ادامه توافق با این سازمان نظارتی را برای تهران الزامی ندانست.
روز گذشته محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران در جریان جلسه علنی مجلس گفت: «پس از گذشت فرصت سه ماههای که در قانون لغو تحریمها آمده، هیچ چیزی تمدید نشده و پس از آن نیز هیچکدام از موضوعاتی که در داخل ضبط شده هیچوقت به آژانس داده نشده است.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز جمعه، در بیانیهای از دولت ایران خواست درباره تمدید مهلت نظارت بر فعالیتهای هستهای این کشور پاسخ دهد.
پس از آنکه واشینگتن هشدار داد عدم تمدید فرایند نظارتی آژانس، تاثیرات منفی روی تلاش برای احیای «برجام» خواهد گذاشت، آژانس نیز اعلام کرد که دولت ایران تا به این لحظه به هیات نظارت هستهای سازمان ملل درباره تمدید توافق با آژانس پاسخی نداده است.
ادامه مذاکرات وین در ابهام
خطیبزاده درباره ادامه مذاکرات اتمی وین هم یادآور شد: «ادامه مذاکرات به ادامه بررسیها بستگی دارد. ما تصمیماتی که باید اتخاذ میکردیم، اتخاذ کرده و اعلام هم کردهایم و اکنون نوبت طرفهای مقابل است که تصمیمات خود را بگیرند.»
پیشتر یک مقام بلندپایه آمریکایی در رابطه با مذاکرات اتمی وین ضمن اذعان به وجود «اختلافات جدی» گفته بود که اگر اختلافات میان ایران و آمریکا «در آینده قابل پیشبینی» حل نشود، ممکن است واشینگتن در رویکرد خود نسبت به ایران تجدیدنظر کند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز خروج آمریکا از مذاکرات وین را بسیار قریب الوقوع دانست و گفت: «اگر ایران به گسترش برنامه اتمی خود ادامه دهد، بهزودی این برنامه به نقطهای میرسد که امکان کنترل و مهار آن غیرممکن میشود.»
او، درباره زمان احتمالی خروج دولت بایدن از گفتوگوهای هستهای گفت که «نمیتوانم زمانی برای آن تعیین کنم اما این تاریخ دارد نزدیکتر میشود.»
تاکنون شش دور از مذاکرات اتمی وین میان ایران و قدرتهای جهانی انجام گرفته اما هنوز توافقی میان طرفها صورت نگرفته است.
قرار است دور هفتم مذاکرات اتمی وین در روزهای آینده از سر گرفته شود اما تاکنون تاریخ دقیقی برای آن اعلام نشده است.