تقاضای«ادامه کار آژانس» در ایران، بی‌پاسخ مانده است

مناقشه‌ دولت روحانی و مجلس درباره ادامه فعالیت دوربین‌های بازرسان بین‌المللی در سایت‌های اتمی ایران

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

بنا به گزارش رسانه‌های غربی از جمله «بلومبرگ» و «رویترز»، ایران هنوز پاسخ آژانس بین‌المللی برای تمدید «توافق نظارت موقت» بازرسان از سایت‌های اتمی خود را نداده است. مهلت این توافق امروز پنج‌شنبه 24 ژوئن 2021 به پایان می‌رسد.
در این میان «رویترز» از قول دیپلمات‌های غربی گزارش داده است که اگر این توافق تمدید نشود، فرآیند بازگشت آمریکا و ایران به برجام با بحران مواجه می‌شود. «توافق نظارت موقت» برای مدت سه ماه در 21 فوریه گذشته میان دولت روحانی و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امضا شد. این توافق در 24 ماه می گذشته برای یک ماه دیگر هم تمدید شد.
این توافق بر فرآیند غنی‌سازی اورانیوم در ایران، درجه غنی‌سازی، تعداد سانترفیوژهای به کار رفته و نوع آن، تولید مواد اولیه اورانیوم معروف به کیک زرد در داخل ایران یا وارادات آن از کشورهای خارجی نظارت می‌کند.

غنی سازی 60 درصد

در حالی رسانه‌های غربی از عدم پاسخ ایران به آژانس درباره تمدید توافق نظارت موقت خبر می‌دهند که سازمان ملل روز گذشته در گزارشی درباره فعالیت‌های اتمی ایران، نسبت به ادامه غنی‌سازی اورانیوم 60 درصدی، هشدار داد. در این گزارش که قرار است 30 ژوئن 2021 به شورای امنیت ارائه شود، آمده عزم جمهوری اسلامی برای بالا بردن درجه غنی‌سازی اورانیوم، می‌تواند تمایل این کشور برای اجرای کامل تعهدات خود به برجام را در نگاه کشورهای غربی زیر سؤال ببرد.
این گزارش با اشاره به راه‌اندازی سانترفیوژهای جدیدی برای فعالیت غنی‌سازی در ایران، از «اقدامات نگران‌کننده‌ تهران در کاهش تعهدات هسته‌ای» ابراز نگرانی کرده است.


ادعای ایران درباره رفع تحریم‌ها و رد آن توسط آمریکا

دولت روحانی در روزهای گذشته ادعا کرد که توافقاتی درباره رفع تحریم‌ها به دست آورده است. موضوعی که بلافاصله توسط آمریکا رد شد. این ادعا که به نظر می‌رسد موضوع مذاکره روحانی با ابراهیم رئیسی نیز بوده است، اکنون بر رفتار رئیس جمهوری جدید ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأثیر گذاشته است. ابراهیم رئیسی در سخنان خود در کنفرانس خبری، رویکرد تندی نسبت به برخی موضوعات مرتبط با فعالیت هسته‌ای ایران چون دخالت‌های جمهوری اسلامی در امور داخلی کشورهای منطقه و آزمایش موشک‌های بالستیک داشت و اگر نتواند در سطح انتظار با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رفتار کند و تعهدات خود را در برابر این سازمان به اجرا بگذارد، مسیری تنش‌زا و بحرانی را در پیش گرفته که ممکن است یک بار دیگر پرونده هسته‌ای ایران را به شورای امنیت بازگرداند.

بیشترین بازدید موضوعات مهم