ابراهیم رئیسی برنده انتخابات «مهندسیشده»؛ تبریک خامنهای، روحانی و رقبا
در این دوره از انتخابات فعالیت کارزارهای تحریم انتخابات از جمله «رای بی رای» و «انگشت در خون» گسترش بیسابقهای داشت
ستاد انتخابات ایران صبح شنبه اعلام کرد که بر اساس ۹۰ درصد آرا، ابراهیم رئیسی با بیش از ۱۷میلیون و ۸۰۰ هزار رای از ۲۸ میلیون و ۶۰۰ هزار رای شمرده شده در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری، پیروز سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری شد.
جمال عرف رئیس ستاد انتخابات کشور پیش از ظهر شنبه (۲۹ خرداد ۱۴۰۰) در نشستی خبری گفت: بر اساس تجمیع نتایج بیش از صندوق آرای انتخابات ریاست جمهوری و بر اساس شمارش ۲۸ میلیون و ۶۰۰ هزار رای، سید ابراهیم رئیسی بیش از ۱۷میلیون و ۸۰۰ هزار رای، محسن رضایی بیش از ۳ میلیون و۰۰ ۳ هزار رای، عبدالناصر همتی بیش از ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار رای و سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی حدود ۱ میلیون رای کسب کردهاند.
پس از آن، حسن روحانی رئیسجمهوری ایران به دیدار رئیسی و در یک کنفرانس خبری مشترک گفت: «از ۱۲ مرداد آقای رئیسی رئیس جمهور همه ماست و همه به طور کامل از او و دولت قانونی او حمایت خواهند کرد.»
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی هم در پیامی پیروز بزرگ انتخابات را ملت ایران دانست و با انتقاد مجدد از تحریمکنندگان انتخاب که آن را «مهندسیشده» میدانند، مدعی شد که «نه گلایه از دشواری معیشت، نه مخالفخوانیها با انگیزه دلسرد کردن مردم و نه عواملی مانند تهدید بیماری فراگیر و برخی اختلالها در آغاز ساعات اخذ رأی» مانع کاهش مشارکت مردمی نشد.
اقدام بیسابقه تمدید مهلت رایگیری
این در حالی است که اسماعیل موسوی، دبیر ستاد انتخابات در ایران پس از اتمام رایگیری که در اقدامی بیسابقه تا ساعت 2 بامداد روز شنبه 29 خرداد تمدید شد، اعلام کرده بود «انتخابات تا ساعت 2 طول کشیده و ممکن است یکی دو ساعت دیگر هم ادامه داشته باشد، بنابراین ممکن است اعلام نتایج هم با تاخیر انجام شود. به محض تجمیع آرا، نتایج اعلام می شود.»
ستاد انتخابات در اطلاعیه شماره 31 پایان رایگیری را در ساعت 2 بامداد روز شنبه اعلام کرد. طبق ماده 20 قانون انتخابات ریاست جمهوری مدت زمان رای گیری 10 ساعت بوده و قابل تمدید است اما رای گیری باید در همان روز انتخابات پایان یابد.

کاهش نرخ مشارکت
تمدید ساعت رایگیری تا روز بعد گمانهزنی درباره عدم استقبال مردم را تقویت کرده است. با این وجود سخنگوی ستاد انتخابات کشور اعلام کرد که «ما آماری از مشارکت نداریم اما فکر میکنم میزان آن از انتخابات مجلس یازدهم بیشتر باشد.»
در انتخابات مجلس یازدهم نرخ مشارکت در تهران 26 درصد و در کل کشور 42 درصد اعلام شد.
روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران، نیز بهطور ضمنی به کاهش نسبت مشارکت اذعان کرد و در سرمقاله خود نوشت: «مشارکت دراین انتخابات بالاتر از پیشبینیها و البته کمتر از میانگین ادوار قبلی است که ضروری به نظر میرسد دلایل این کاهش مشارکت موردواکاوی قرار گیرد.»
از سویی دیگر گزارشهای غیر رسمی از سوی خبرگزاریها در ایران حکایت از پیشتازی ابراهیم رئیسی نسبت به دیگر رقبا دارد.
در این دوره از انتخابات فعالیت کارزارهای تحریم انتخابات از جمله «رای بی رای» و «انگشت در خون» گسترش بیسابقهای داشت بهطوری که مقامات ایرانی از جمله رهبر جمهوری اسلامی به طور مکرر از مردم درخواست مشارکت کردند.
سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران جمعه 28 خرداد برگزار شد. شورای نگهبان تنها به 7 نفر از 592 داوطلب اجازه حضور در انتخابات داده بود.
جشن پیروزی اصولگرایان
این در حالی است که رسانههای وابسته به سپاه پاسداران و بیت رهبری با تیترهای از قبل تعیین شده، جشن «پیروزی» گرفتند. خبرگزاری فارس بدون ذکر منبع خبری خود، اقدام به نشر نسبت مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری در ده استان کشور کرد. بر طبق خبر خبرگزاری فارس معدل مشارکت در ده استان هرمزگان، خراسان رضوی، خراسان شمالی، قزوین، آذربایجان شرقی، گلستان، یزد، کرمانشاه، سمنان و کرمان 53.4 درصد بوده است.
حوزههای خلوت رأیگیری
در حالی رسانههای حکومتی، سخن از «خلق حماسه» در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری میرانند که صدها کلیپ و فیلم گرفته شده از حوزههای اخذ رأی توسط شهروندان ایرانی از سراسر کشور، حکایتی دیگر از میزان مشارکت در این دوره از انتخابات را بازگو میکند.
در بیشتر فیلمهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، حوزههای رأیگیری خلوت بوده و نشان میدهند که یک روز بی رمق انتخاباتی را پشت سر گذاشتهاند.
در این میان، برخلاف انتخابات دورههای پیشین، خبرنگاران رادیو و تلویزیون حکومتی و گزارشگران خبرگزاریهای دولتی و نزدیک به سپاه پاسداران، برای ساعتها از زمان شروع رأیگیری، تنها گزارش گفتاری از «حضور مردم» ارائه می کردند و با مشکل گزارش تصویری مواجه بودند.
شکستی دیگر برای «اصلاحطلبان»
جناح سیاسی «اصلاحطلب» امروز ایران، در میان فشار فزاینده جناح رقیب، عدم توانایی در اجرای وعدههای خود به مردم و دو دستگی فلجکننده، آن طور که پیشبینی میشد، نتوانستند نامزد «دقیقه 90» خود را به کرسی ریاست جمهوری برسانند.
اما این بار، آنطور که خود میگویند، تنها رقابت ریاست جمهوری را از دست ندادهاند، بلکه اکنون در سایه برنامه سیاسی جدید خامنهای و آمدن ابراهیم رئیسی، «جمهوریت نظام» را در خطر میبینند. بخش عمده آنها به دلیل حذف نامزدهای مورد نظر خود توسط شورای نگهبان، در این انتخابات شرکت نکردند.اما بخش دیگر در دقائق پایانی صحنه انتخابات از عبدالناصر همتی حمایت کردند که این حمایت به نتیجه مهمی منتهی نشد.
-
موسسه گمان: تنها 22 درصد ایرانیان در انتخابات شرکت میکنند
86 درصد کسانی که به روحانی رای داده بودند در انتخابات شرکت نمیکنند ايران -
انتخابات در ايران و سرکوب جنبش دمکراسیخواهی
انتخابات قلابی در ايران منعکس کننده اين امر است که رژيم هيچ اهميتی به دموکراسی، عدالت و يک دولت کارآمد نمیدهد. رژیم حاکم نامزدش ابراهيم رئيسی يکی از ... دیدگاه ها -
انتخابات1400؛ از بازداشت 27 نفر تا شکایت یک نماینده
هشدار پلیس سایبری ایران: انتشار پیش از موعد نتایج قطعی انتخابات ممنوع ايران -
سردترین انتخابات جمهوری اسلامی؛ خامنهای یک رای را هم مهم دانست
طیف وسیعی از احزاب و گروههای سیاسی در داخل و خارج از ایران خواستار تحریم این انتخابات شدهاند ايران