همراهی میرحسین موسوی با تحریمکنندگان انتخابات ریاست جمهوری در ایران
موسوی انتخابات در جمهوری اسلامی را تحقیرآمیز و مهندسیشده توصیف کرد
میرحسین موسوی، نامزد انتخابات سال 88 که هم اکنون در حبس و حصر خانگی بسر میبرد با تاکید بر «تحقیرآمیز و مهندسیشده بودن» انتخابات در جمهوری اسلامی همراهی خویش را با کسانی که مخالف تصمیمات پشت پرده برای انتخابات هستند، اعلام کرد.
موسوی که پس از اعتراضات خیابانی گسترده مردم به نتایج انتخابات سال 88 حدود یازده سال است در حصر خانگی قرار دارد، در بیانیهای شنبه 22 خرداد تصریح کرد: «ضمن احترام به همه هموطنان، در شرایط چنین ناپایدار و پر ابهام بنده به عنوان یک همراه کوچک، در کنار کسانی خواهم ایستاد که از انتخاباتهای تحقیرآمیز و مهندسیشده به جان آمدهاند. کسانی که حاضر نیستند تسلیم تصمیمات پشت پرده برای آینده کشور بشوند.»
وی که نخست وزیر دوران جنگ ایران و عراق بود با انتقاد از «نظارت استصوابی» شورای نگهبان، نوشت: «در صورت تداوم بدعت نظارت استصوابی عنوان جمهوری اسلامی ایران در زمانی نه چندان دور بی معنا خواهد شد.»
موسوی با اشاره به پوستر «دروغ ممنوع» که در دوران تبلیغات انتخابات سال 88 از سوی ستاد انتخاباتی وی منتشر شد، مقامات جمهوری اسلامی را متهم به تصمیمگیریهای پنهانی و خلاف مصالح کشور کرد و در ادامه آورد: «دور نیست که در آینده نزدیک محکومیت تصمیمات دزدکی و پنهانی موضوع بحثهای خانه و بازار و فضای مجازی در سراسر کشور شود.»
لاریجانی خواستار اعلام دلایل رد صلاحیت خود شد
همزمان، علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس ایران شنبه 22 خرداد طی بیانیهای خواستار اعلام دلایل رد صلاحیت خود از سوی شورای نگهبان شد.
لاریجانی با اشاره به سخنان علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی درباره «جبران» برخی خطاها در مرحله صلاحیتها نوشت: «از شورای نگهبان خواهشمندم بین خود و خدا با توجه به اثبات کذب بودن گزارشهای داده شده به آن شورا در رابطه با بنده و خانوادهام در جریان بررسی احراز صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری، همه دلایل عدم احراز صلاحیت اینجانب را بدون هرگونه پردهپوشی به صورت رسمی و عمومی اعلام فرمایید.»
پیشتر صادق لاریجانی، عضو فقهای شورای نگهبان و برادر علی لاریجانی با انتقاد از روند صلاحیتها، گزارشات نادرست و هدایت شده نهادهای امنیتی را مبنای تصمیمات شورای نگهبان دانست.
پیش از آن نیز محمود احمدینژاد، دیگر نامزد معروف رد صلاحیت شده انتخابات از شورای نگهبان خواسته بود به طور شفاف و علنی در یک برنامه تلویزیونی با حضورش دلایل رد صلاحیت وی را اعلام کند.
احمدینژاد تاکید کرد که به دلیل رد صلاحیت انتخابات را تحریم کرده و از هیچ نامزدی حتی دوستان خود حمایت نخواهد کرد.
در همین رابطه «مدرسی یزدی» عضو شورای نگهبان با دفاع از رویه بررسی صلاحیتها تاکید کرد که «چرا شورای نگهبان باید دلیل رد صلاحیتها را اعلام کند؟»
شورای نگهبان در این دوره با شدت بخشیدن به رد صلاحیتها از طریق ابزار «نظارت استصوابی» تنها 7 نفر را از میان 592 داوطلب انتخابات «احراز صلاحیت» کرد.
انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری در ایران قرار است جمعه 28 خرداد برگزار شود. پیشبینی میشود نرخ مشارکت در این دوره به طور بیسابقهای کاهش پیدا کند.