رویترز: بازگشت به برجام در شکل اولیه‌اش غیرممکن است

تهران از واشینگتن می‌خواهد که سپاه را از لیست تروریسم خارج کند

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

با نظر به از سرگیری مذاکرات میان مقامات ایرانی و غربی در آخر هفته جاری، خبرگزاری «رویترز» گزارش داده که انبوهی از موانع برای احیای توافق هسته‌ای 2015 با ایران موسوم به «برجام» وجود دارد، که ثابت می‌کند تا رسیدن به توافق مجدد هنوز راهی طولانی در پیش است.

علاوه بر تلاش برای لغو تحریم‌های دوران ترامپ، تهران از واشینگتن می‌خواهد که سپاه پاسداران ایران را از لیست تروریسم خارج کند، چرا که می‌داند هرگونه ارتباط با سپاه می‌تواند مشاغل ایرانی را مشمول مجازات و تحریم کرده و برای استفاده آنها از سیستم مالی بین‌المللی مشکل ایجاد کند.

ایران همچنین از اتحادیه اروپا می‌خواهد تا تضمین کند که سرمایه‌گذاران خارجی و کمپانی‌های نفتی چندملیتی هرچه زودتر به ایران بازخواهند گشت. تهران همچنین از واشینگتن تضمین می‌خواهد که بار دیگر از برجام خارج نخواهد شد.

در مقابل، از دید واشینگتن و متحدان اروپایی‌اش، بازگشت به محدودیت‌های هسته‌ای مندرج در توافق اصلی، که برای اطمینان از جلوگیری از ساخت بمب اتم توسط ایران طی کمتر از یک سال طراحی شده بود، دیگر کافی نخواهد بود، چرا که ایران دانش و توانایی‌های هسته‌ای که قبلاً نداشته کسب کرده است.

طی چند ماه اخیر که ایران محدودیت‌های برجام را نقض کرده، پیشرفت‌های فنی‌ای به دست آورده است که محدودیت‌های پیشین را بی‌اعتبار می‌کند. ایران از آن زمان شروع به استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته کرده است که توانایی تولید اورانیوم غنی‌شده‌شان 50 برابر میزانی است که در برجام تعیین شده است.

در این راستا، کلودیا تِنی، نماینده جمهوری‌خواه کنگره از نیویورک، با اشاره به کشف آثار فعالیت‌های مشکوک اتمی ایران در تاسیسات «سنجریان» جاجرود، تاکید کرده که ایران حتی در تمام سال‌هایی که ظاهرا به برجام پای‌بند بود هم درباره گستره و مقصود فعالیت‌های هسته‌ای‌اش به جامعه جهانی دروغ می‌گفت.

تنی در توییتر نوشت: «ایران سالیان سال درباره برنامه اتمی‌اش دروغ می‌گفت، حتی تحت برجام. آخرین گزارش آژانس تایید می‌کند که ایران غنی‌سازی را به ۶۰ درصد رسانده و به ساخت بمب اتم نزدیک‌تر شده است. برجام نتوانست به طور دائم مسیر ایران به سوی بمب اتم را مسدود کند. به همین دلیل است که ما به یک معاهده جدید و مستحکم نیاز داریم.»

بیشترین بازدید موضوعات مهم