افزایش 134 درصدی قیمت مرغ در کمتر از یک سال در ایران
قیمت واقعی مرغ در بازار فراتر از قیمتهای اعلام شده دولتی است
رسانههای داخلی ایران، گزارش دادند که قیمت مرغ طی کمتر از یک سال بیش از 134 درصد افزایش داشته است و کماکان به سیر صعودی خود ادامه میدهد.
به گزارش روز سه شنبه 18 خرداد، خبرگزاری «ایسنا»، افزایش قیمت مرغ و نوسان بازار آن از نیمه دوم سال 99 شدت گرفت و با وجود واکنشهای رسمی و غیر رسمی که نسبت به این موضوع وجود داشت، هنوز سازمانی مسئولیت این افزایش قیمت و حتی تنظیم بازار این کالای اساسی را به عهده نگرفته است.
بررسی وضعیت قیمت مرغ براساس گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد که در اردیبهشت امسال نسبت به سال گذشته قیمت این محصول 134.1درصد افزایش داشته به طوری که هر کیلو مرغ در اردیبهشت پارسال به طور متوسط 11هزار تومان بوده و در فروردین امسال به حدود 27هزار و 400تومان رسیده است.
هر چند مرکز آمار حداکثر قیمت مرغ را 28 هزار و 800 تومان اعلام کرده است اما قیمت های واقعی برای مصرف کننده ایرانی بسیار بیشتر از این بوده است.
قیمت قطعهبندی مرغ تا 70 هزار تومان
شهروندان و کاربران فضای مجازی در ایران قیمت مرغ را در بازار تا 34 یا 35 هزار تومان هم گزارش کرده اند. در مورد مرغهای قطعهبندی شده قیمت از این هم بسیار بالاتر است و حتی با نرخ 60هزار، 70هزار و بالاتر قیمتگذاری میشود.
این در شرایطی است که دولت ایران جهت تنظیم بازار مرغ در اسفند سال گذشته مصوب کرد 50هزار تن با ارز ترجیحی 4200 تومانی توسط شرکت پشتیبانی امور دام گوشت مرغ عرضه شود و طی روزهای اخیر این میزان واردات تا 120هزار تن مصوب شد.
اما گمرک ایران اعلام کرد که در فروردین تنها 94 تن مرغ به ارزش 182.8 هزار دلار وارد کشور شده است که بسیار کمتر از مصوبات دولت درباره واردات مرغ است.
این اختلاف بزرگ میان مصوبه دولت برای واردات مرغ با رقم واقعی ثبت شده در گمرک ایران از وجود رانت و سو استفاده از ارز 4200 تومانی و افزایش عمدی قیمت مرغ در بازار حکایت میکند.
گرانی امعا، احشا و اسکلت مرغ
پیشتر «تجارت نیوز» گزارش داده بود که با کاهش تولید و البته دستور دولت برای ممنوعیت قطعهبندی مرغ، امعا و احشا آن نیز کمیاب و گران شد.
مهدی یوسفخانی، رئیس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی تهران نیز گفته بود:«تولید و عرضه مرغ کم شده و همین مساله قطعهبندی مرغ را کم کرده است. ضمن اینکه در مقاطعی نیز دولت دستور ممنوعیت قطعهبندی مرغ را صادر کرد و زمانی که قطعهبندی مرغ کم شود، اسکلت مرغ هم در بازار کمیاب میشود.»
پیش از ابن علی بابایی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس ایران با انتقاد از دولت حسن روحانی در رابطه با توزیع مرغ و تشکیل صفهای طولانی برای خرید آن، خواستار استعفای رئیس جمهوری ایران شده بود.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران نیز به وجود نابسامانی در مسئله مرغ اشاره کرده و گفت:«یکی از اشکالات اساسی و جدی که موجب نابسامانیهای موجود در حوزه مرغ و تخم مرغ شده، اشکالات ساختاری و مدیریتی است.»