رئیس کل بانک مرکزی ایران برکنار شد

فروش دلار و چاپ پول برای جبران کسری بودجه دولت از دلایل عزل همتی عنوان شده است

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران و نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری از سمت خود برکنار شد.

خبرگزاری «تسنیم»، یکشنبه 9 خرداد، گزارش داد که جلسه صبح امروز جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت به ریاست حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران برگزار شد و عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی که از اعضای این ستاد است، حضور نداشت.

Advertisement

همتی طی سخنانی در «کلاب هاوس» درباره شایعات برکناری‌اش از سمت ریاست بانک مرکزی گفته بود که «رئیس جمهور گفتند اگر می‌خواهید در انتخابات بمانید نمی‌توانید رئیس بانک مرکزی بمانید چون روی مسائل پولی ارزی تاثیر می‌گذارد. البته من گفتم که فعالیت‌های انتخاباتی تاثیری ندارد ولی شما [روحانی] صاحب اختیار هستید.»

اکبر کمیجانی قائم‌مقام بانک مرکزی در جلسه امروز ستاد هماهنگی اقتصادی حضور داشت که جانشین همتی شده است.

پیش از این «اصلاحات نیوز»، درباره انتخاب «اکبر کمیجانی» بجای همتی گفته بود: «کمیجانی قائم مقام کنونی بانک مرکزی که در زمان ریاست ولی‌الله سیف نیز این سمت را عهده‌دار بود، یکی از بانیان از دست رفتن منابع ارزی در دوره سیف و از اقتصاددانانی است که توان نه گفتن در برابر خواسته‌های سیاستمداران را ندارد.»

همتی: جلوی فروپاشی اقتصادی را گرفتم

پیشتر همتی مدعی شده بود که در برابر فشار روحانی برای چاپ 375 هزار میلیارد تومان پول جهت جبران کسری بودجه دولت و 2 میلیارد دلار ارزپاشی مقاومت کرده است.

بر خلاف این اظهارات، بررسی آمارهای بانک مرکزی از رشد نقدینگی و پایه پولی خبر می‌دهد و نشانگر آن است که رقم نقدینگی دردوره همتی تقریبا دو برابر شده و از 1600 هزار میلیارد تومان در تیرماه سال 97 (قبل از روی کار آمدن همتی) به 3130 هزار میلیاردتومان (در آذر 99) رسیده است. طبق این ارقام، نصف نقدینگی موجود در تاریخ اقتصاد ایران در دوره مدیریت همتی بر بانک مرکزی رخ داده است.

در حوزه پایه پولی هم 220 هزار میلیارد تومان ابتدای دوره همتی تا پایان آذر 99 به 407 هزار میلیارد رسیده که تقریبا 46 درصد آن دردوره مدیریت همتی بوده است.

ساختار معیوب اقتصاد ایران

همتی شامگاه شنبه 8 خرداد در تحلیل این شرایط در کلاب هاوس اظهار داشت: «این عیب همتی نیست، عیب ساختاری اقتصاد کشوراست؛ نقدینگی در این سه سال از 27 درصد، ‌40 درصد شده است؛ می‌پذیرم. ولی اگر همتی نبود این رشد 70ـ80 درصد می‌شد نه 40 درصد.»

از دید کارشناسان اقتصادی، رشد نقدینگی که عمدتا به‌دلیل تامین کسری بودجه و بی‌انضباطی مالی دولت‌هاست،‌ مهمترین عامل افزایش تورم ساختاری در اقتصاد ایران است.

به‌طور معمول دولت‌ها در ایران برای جبران کسری بودجه خود به استقراض مستقیم و غیرمستقیم از بانک مرکزی روی می‌آورند که در نهایت با خلق پول جدید و رشد پایه پولی همراه است و در نهایت افزایش نرخ تورم را به اقتصاد تحمیل می‌کند.

بیشترین بازدید موضوعات مهم