رقابت نهادهای اطلاعاتی ایران در تولید سریالهای امنیتی
پخش یک سریال امنیتی جدید از تلویزیون ایران
شبکه دو تلویزیون رسمی ایران از شامگاه شنبه 25 اردیبهشت، به پخش سریال «صبح آخرین روز» با موضوع زندگی مجید شهریاری از دانشمندان هستهای ترور شده در 8 آذر 1389در تهران اقدام کرد.
سریال «صبح آخرین روز» در 30 قسمت 50 دقیقهای در صدا و سیمای مرکز زنجان به سفارش مرکز سیمای استانها و با مشارکت سازمان انرژی اتمی ایران، وزارت دفاع و استانداری زنجان تولید شده است.
طی سالهای اخیر تولید فیلم و سریال با ژانر امنیتی - اطلاعاتی در ایران همزمان با ترور و تخریبهای هستهای افزایش چشمگیری یافته است.
محمود علوی، وزیر اطلاعات ایران در بهمن 99، رسما تولید فیلم و سریال توسط وزارت متبوع خود را تایید کرد و این پروژههای سینمایی - امنیتی را از اقدامات وزارت اطلاعات جهت صیانت جامعه در برابر «جاسوسی» به شمار آورد.
او پیشتر تایید کرده بود که فیلمهای «روباه»، «ماجرای نیمروز»، «شبی که ماه کامل شد»، «سیانور»، «امکان مینا»، «روز صفر» و سریالهای«پازل»، «سارق روح»، «تعبیر وارونه یک رویا» و «خانه امن» به سفارش این نهاد امنیتی تولید شدهاند.
اما تولید فیلم و سریال و مستندهای امنیتی تنها به وزارت اطلاعات ایران محدود نماند. در راستای رقابتهای امنیتی میان وزارت اطلاعات با سازمان اطلاعات سپاه (ساس) که در چند سال اخیر ابعاد گستردهای یافت، اطلاعات سپاه از طریق سازمان رسانهای و موسسات وابسته به خود مانند «اوج» و موسسه «شهید آوینی» به تولید سریال «گاندو» و مستند «پرسه در مه» اقدام کرد.
زمانسنجی پخش سریالهای امنیتی
در ادامه دعواهای جناحی، از لحاظ زمانی معمولا سریالها و فیلمهای امنیتی در ایران در بحبوحه یک رویداد سیاسی یا در آستانه یک رخداد داخلی با خارجی پخش میشوند.
به عنوان مثال، سریال «گاندو 2» در تعطیلات نوروز 1400 و در آغاز مذاکرات هستهای وین و برای تاثیر در روند آن مذاکرات پخش شد.
پخش سریال «صبح آخرین روز» نیز در جریان مذاکرات کنونی آغاز شده است تا به افکار عمومی داخل ایران نشان دهد گفتوگوهای اتمی با غربیها دستاوردی جز ترور دانشمندان هستهای و سنگاندازی در برنامه اتمی ایران ندارد.
از سویی دیگر این سریال در آستانه انتخابات ریاست جمهوری خرداد 1400 پخش شد، انتخاباتی که به یکی از چالشهای حکومت، چه از لحاظ کاهش «نرخ مشارکت» و چه از حیث دعواهای بین جناحی و درون جناحی تبدیل شده است.
این سریال با تلاش برای برانگیختن احساسات عمومی میکوشد مردم را ترغیب کند با حضور در انتخابات انتقام کشته شدن دانشمندان هستهای را بگیرند. آنچه روشن است تولید و پخش سریالهای امنیتی نشان میدهد که علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران و تلویزیون زیر نظر او با خط و مشی اینگونه سریالها موافق هستند و پخش آنها را در شرایط کنونی کشور مناسب میدانند.