علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، روز یکشنبه 1فروردین 1400، با اشاره به این که در سال 99 درآمد ارزی دولت حدود 10 درصد دولتهای قبل در 15 سال اخیر بود، گفت: «سال 99 کنار این وضعیت ارزی، با کووید-19 هم همراه شد که این بیماری مشاغل زیادی را از بین ببرد و فقط بیش از یک میلیون شغل در بخش خدمات را از دست دادیم.»
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری ایران با اشاره به فشارهای خارجی و بدون در نظر گرفتن شرایط اعتراضی سال 99 تصریح کرد: «تصمیمی که برای ما داشتهاند بسیار تلختر از این حرفها بود و فکر میکردند کشور فرو میریزد و جامعه از هم میپاشد. گمان میکردند در این شرایط جامعه امنیتی میشود ولی اصلاً به سمت چنین جریانی حرکت نکردهایم.»
سخنان ربیعی در حالی ایراد میشود که به گفته فعالان
حقوق کارگری در سال 99، بیش از 23 هزار تجمع اعتراضی از سوی کارگران، اصناف، دانشجویان و مالباختگان در ایران برگزار شد. همچنین در سال گذشته، ایران بیش از 7 هزار اعتصاب کارگری را نیز شاهد بود.
ربیعی همچنین مدعی شکست کارزار فشار حداکثری آمریکا علیه ایران و انزوای بینالمللی واشینگتن شد و افزود: «از طرف دیگر درخارج هم به نحوی حرکت کردهایم که در رویدادی بیسابقه در تاریخ سیاسی جهان، آمریکا تا این حد شکست خورد و منزوی شد.»
این در حالی است که پس از ورود جو بایدن به کاخ سفید نه تنها سیاست فشار حداکثری ادامه یافت بلکه دولت جدید آمریکا با رویکرد دیپلماتیک و سیاست چندجانبهگرایی بینالمللی کوشید همراهی جامعه جهانی جهت فشار بر ایران را افزایش دهد.
سخنگوی دولت با بیان این که موضوع تحریمها به موضوعی سیاسی جهت بهرهبرداری انتخاباتی و جناحی تبدیل شده، اظهار داشت: «برخی این تحلیل ساده را نداشته باشند که رفع تحریم بر یک گروه یا جناح تاثیر میگذارد. دولت هم دولتی نیست که بخواهد انتقال قدرت به کسی را مدنظر داشته باشد.»
ربیعی با اشاره به این که برخی افراد و جریانهای سیاسی برای پیروزی در انتخابات آینده به دنبال مشارکت کم هستند، گفت: «عدهای فکر میکنند از مشارکت کمتر در انتخابات نفع میبرند این تصور غلط است و به عنوان یک تحلیلگر میگویم اگر در انتخابات مشارکت پایین داشته باشیم رئیس دولت بعد با سرمایه اجتماعی کم، هرگز نمیتواند مشکلات را حل کند.»
با نزدیکی به موعد انتخابات ریاست جمهوری در ایران و ادامه فشارهای دولت جدید آمریکا بر تهران، فضای سیاسی شاهد رقابت نامزدهای انتخاباتی برای ایجاد رابطه با آمریکا بوده است.
پیشتر محسن رضایی، از نامزدهای احتمالی انتخابات، آمادگی ایران برای مذاکره با آمریکا تحت شرایط کنونی را اعلام کرده بود.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز بر خلاف اظهارات رهبر ایران مبنی بر لغو همه تحریمها به عنوان پیششرط هرگونه مذاکره، از آمادگی تهران جهت بازگشت «جز به جز» یا «کل به کل» به مذاکرات سخن گفته است.