واكنش به اظهارات جنجالى قاليباف درباره «کمک مجلس به چانهزنی دیپلماتیک»
اظهارات محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران، که گفته، قانون تصویب شده برای افزایش فعالیتهای هستهای و کاهش نظارتهای آژانس بین المللی انرژی اتمی، « ابزار چانه زنی دیپلماتیک" است، واکنشهای تندی از سوی شخصیتهای نزدیک به دولت حسن روحانی به همراه داشته است.
دیاکو حسینی، مدیر «برنامه مطالعات جهانی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری» در واکنش به سخنان قالیباف، در توییتی گفته حتی اگر نیت قاليباف « کمک به دیپلماتها بوده، باید از ایشان پرسید که آیا نباید قبل از تصویب این قانون، از مذاکره کننده ارشد مملکت میپرسیدید که آیا به چنین ابزاری اساسا نیاز دارد یا خیر؟»
قالیباف روز پنجشنبه 28 اسفند، در برنامه گفتوگوی ویژه خبری «سیما» در مورد قانون اقدام راهبردی گفته بود که «طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها خیلی مؤثر بوده است و در آینده نیز میتواند اثرگذاری بیشتری داشته باشد.»
او افزوده، وزیر خارجه ایران در نشستهایی که معاونان وزرای خارجه 1+4 داشتند بر قانون مجلس تأکید کرد و گفته که عدم اجرای پروتکلها به دلیل قانون مجلس است بنابراین این قانون یک ابزار چانه زنی، ایجاد فرصتهای بیشتر برای گفت وگو کردن و رفع تحریم است.»
قالیباف کاهش پروتکل الحاقی، غنیسازی 20 درصد و راهاندازی رآکتور آب سنگین اراک را از جمله موارد مهم در قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها عنوان کرد.
افزایش استخراج اورانیوم
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران نیز جمعه 29اسفند با تاکید بر افزایش استخراج اورانیوم از 4 تن به 37 تن تاکید کرد که ایران در نظر دارد در سال 1400، دو نیروگاه اتمی دیگر بسازد.
ایران در اوایل اسفند 99، تهدید کرد در صورت عدم لغو تحریمهای آمریکا از پروتکل الحاقی خارج خواهد شد و سطح بازرسیهای آژانسبینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات اتمی خویش را کاهش خواهد داد. متعاقب آن با سفر رافائل گروسی، مدیر کل آژانس به تهران، توافق شد تصمیم ایران سه ماه به تعویق بیفتد تا فرصتی به تلاشهای دیپلماتیک داده شود. اما تهران هر گونه مذاکره با آمریکا در رابطه با برجام را رد کرده و آغاز گفتوگوها را مشروط به لغو همه تحریمها از سوی واشینگتن کرده است.
دولت جدید آمریکا با تاکید همزمان بر «رویکرد دیپلماتیک» و «استفاده از نهادهای بینالمللی و پتانسیل متحدان» در چارچوب ایده چندجانبهگرایی کوشید ضمن محدودکردن برنامه اتمی ایران مذاکرات جدیدی را با تهران آغاز کند. با این وجود، کاخ سفید لغو تحریمهای اعمال شده علیه ایران را به بازگشت ایران به تعهدات برجامی مشروط کرده است. در مقابل تهران خواستار برداشتن گام اول از سوی واشینگتن و لغو یکجا و همزمان تمامی تحریمها شده است.
اخیرا نیز حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران با عقبنشینی آشکار از موضع قبلی ایران و در مخالفت با اظهارات علی خامنهای، رهبر ایران، صراحتا به مقامات آمریکایی پیشنهاد داد که تهران حاضر است در رابطه به تعهدات برجامی خود «جز به جز» یا «کل به کل» با آمریکا به توافق برسد.