عبدالرضا رحمانیفضلی، وزیر کشور ایران گفت که در سال 99 بیش از یک میلیون ایرانی شغل خودشان را از دست دادهاند.
رحمانی فضلی شامگاه شنبه 23 اسفند در برنامه نگاه یک شبکه تلویزیون ایران با تاکید بر اینکه «امنیت» دغدغه اول مقامات ایران درسال 99 بوده، اظهار داشت: «ما نگران بودیم که امسال باید موضوع امنیت را بهشدت مدیریت و رعایت میکردیم و مسئله بعد نیز موضوع بیماری کرونا بود.»
ایران در سالهای اخیر شاهد گسترش اعتراضات عمومی بوده است. اوج این اعتراضات در سال 98 اتفاق افتاد و بیش از یکصد شهر ایران شاهد تظاهرات گستردهای بود. طبق آمار وزارت خارجه آمریکا حدود 1500 نفر طی آن اعتراضات جان خودشان را از دست دادند.
وزیر کشور ایران همچنین با اشاره به پیامدهای اقتصادی کرونا بر شغل مردم، تاکید کرد: «همچنین آثار اقتصادی کرونا نیز گسترده بود و بیش از یک میلیون نفر شغل خود را از دست دادند.»
رحمانی فضلی درباره واکسن کرونا بیان داشت: «در داخل کشور تولید واکسن را داریم و واکسن بنیاد برکت در حال تست است و به ما قول دادهاند که تا اواخر خردادماه به صورت انبوه به بازار ارائه خواهد شد.»
ایران از معدود کشورهای جهان است که تا کنون واکسیناسیون عمومی را به صورت انبوه آغاز نکرده است. پیشتر، علی خامنهای، رهبرایران واردات واکسن از آمریکا، بریتانیا و فرانسه را ممنوع اعلام کرده بود.
ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت نیز شنبه 23 اسفند، اعلام کرد که مردم ایران باید تا خرداد و تیر سال آینده مقاومت کنند تا واکسن داخلی تولید شود وسپس روند واکسیناسیون آغاز شود.
رحمانی فضلی در این برنامه تلویزیونی با اشاره ضمنی به این که دولت مرغ را ذخیره کرده تا قیمت آن کم نشود، گفت: «سال قبل همین زمان تولید مرغ زیاد بود که دولت مجبور شد آن را بخرد و ذخیره کند تا قیمت به نحوی نشود که مرغدار ضرر کند.»
رحمانی فضلی در ادامه سخنان خود درباره انتخابات ریاست جمهوری سال 1400 با اشاره به نسبت پایین مشارکت مردم در انتخابات مجلس یازدهم و احتمال ادامه کاهش مشارکت در انتخابات آینده اظهار داشت: «مردم در انتخابات مجلس به هر دلیلی 42 درصد شرکت کردند. البته از اسفند (سال گذشته) تا الان شرایط به گونهای بوده که یکسال از شیوع بیماری کرونا گذشته و برخی اماکن مانند دانشگاهها و مساجد بسته شده است. همه ما باید مقتضیات، بستر و زمینههای مشارکت را فراهم کنیم.»
ناظران سیاسی پیشبینی کردهاند که به دلایل سیاسی و اقتصادی و در پیوند با نارضایتیهای فزاینده چند سال اخیر، انتخابات ریاست جمهوری آینده در خرداد 1400 شاهد عدم مشارکت گسترده مردم ایران خواهد بود.
وزیر کشور ایران با ابراز نگرانی از عدم مشارکت مردم، عدم تحرک میان جناحها و گروههای درون حاکمیت در حوزه انتخابات گفت: «هنوز آرایش نیروهای سیاسی مشخص نشده و احتمالا تا عید هم تغییر خاصی در اینفضا صورت نخواهد گرفت. از 21 اردیبهشت نیز ثبتنام ریاست جمهوری خواهد بود و زمان آنچنانی برای این مسئله نداریم و همه نهادها باید تلاش کنند و احزاب به صحنه بیایند و احزاب حداقل در برابر طرفداران خود در جامعه متعهد هستند که در این زمینه فعالیت کنند.»
با وجود این که مقامات ایرانی مردم را به مشارکت در انتخابات دعوت میکنند اما رفتارهای این مقامات و نهادهای تصمیمگیر جمهوری اسلامی بر خلاف توصیههای خودشان است. در آخرین مورد از این تناقضات، پذیرش نامزدی نظامیان از سوی شورای نگهبان برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری است. افزایش تعداد نامزدهای نظامی و تاکید مقامات عالی رتبه ایران به توانایی نظامیان در حل مشکلات کنونی ایران، انتخابات ریاست جمهوری خرداد 1400 را به عرصه رقابت میان نظامیان وابسته به نهادهای زیر نظر رهبر ایران تبدیل کرده است.