مجادله ظريف و رضايى.. سياست رسمى ايران درباره مذاكرات را چه كسى تعيين مى كند؟
به نظر می رسد اظهارات محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و کاندیدای احتمالی ریاست جمهوری، ساعاتی پیش مبنی بر بازگشت به مذاکرات طی یک سال، نه تنها در میان محافل ایرانی جنجال برانگیز بوده بلکه وزیر خارجه ایران را نیز به واکنش واداشته است.
در این راستا محمد جواد ظریف بدون این که نامی از رضایی ببرد، تاکید کرده که اینگونه مواضع، بیانگر دیدگاه رسمی رهبری ایران نیست.
ظریف روز جمعه 5 مارس پس از انتشار مصاحبه رضایی با فایننشال تایمز، در توئیتی نوشت: عرصه سیاسی ایران پویاست و مقامات، نظرات متنوعی مطرح میکنند، اما آن نظرات نباید با سیاست رسمی دولت اشتباه گرفته شود».
او افزود: «به عنوان وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد هستهای، بزودی طرح اقدام سازنده و دقیق ایران را از طریق دیپلماتیک اعلام میکنم.»
رضایی که یکی از برجسته ترین چهرههای محافظه کار محسوب می شود، در مصاحبه با فاینشنال تایمز گفت: «آنها میتوانند اعلام کنند و به ما اطمینان دهند که تمام تحریمهای اعمال شده پس از برجام در عرض کمتر از یک سال لغو میشود و بگویند بروید و پروسه این اتفاق را مذاکره کنید.»
نشانی روشن به تمایل برای مذاکره
در حالی که این اظهارات، روشن ترین نشانه تمایل تهران به مذاکره با ایالات متحده تلقی میشود و علی رغم برخی مواضع تنداعلام شده، وزارت امور خارجه ایران تصریح کرد که هیچ موضع رسمی جز موضع صادره از وزارت خارجه، بیان کننده موضع دولت در مورد برجام و سایر موارد نیست.
رضایی در مصاحبه خود گفت: «هر ماه در طول مذاکرات، باید برخی تحریمهایی که ضروری است، لغو شوند. مثلا تحریم علیه مبادلات مالی و محدودییتهایی که بر بانکهای اروپایی اعمال شده باید در ماه اول برداشته شود. صادرات نفت نیز در بین اولویتهای نخست ما است.»
رضایی که فایننشال تایمز از او به عنوان کاندیدای بالقوه ریاست جمهوری یاد کرده در ادامه تصریح کرده است که دیگر اقدامات امریکا مثل کمک به رفع مسدودی پولهای ایران به عنوان مشوقی برای آغاز مذاکرات، مثل دادن یک «آب نبات» میماند.
در همین رابطه حسام الدین آشنا، مشاور رئیس جمهوری در توییتی به کنایه نوشت: آقا محسن عزیز! همان یک عملیات فریب قدیمی کافیاست. لازم نیست دشمن را بیش از این فریب دهید.
کنایه آشنا به اظهارات محسن رضایی درباره عملیات کربلای 4 در دوران جنگ ایران و عراق است که آن را عملیات فریب خوانده بود و جنجال زیادی به پا کرد.
در همین اثنا محسن رضایی در یک عقب نشینی آشکار بر ضرورت لغو کامل تحریم و مذاکره در چارچوب 5+1 در توئیت اخیرش تصریح کند. وی در این توئیت عنوان داشت که «اروپا و آمریکا باید تحریم ها را بردارند و خسارات ناشی از تحریم ها را جبران کنند. با آمریکا هم مذاکره در کار نخواهد بود.
این در حالی بود که سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه ایران تاکید کرد: «کلیه امور مرتبط با حوزه سیاست خارجی صرفا از طریق وزارت خارجه و به صورت نهادی و از مجاری خودش منتقل میشود.»
گفتنی است که ظریف جمعه 5 مارس اعلام کرد که کشورش هرگز به مذاکره در مورد برجام بازنخواهد گشت.
ظریف در توییتر نوشت که بدون تغییر در منشور سازمان ملل، برداشتن حق وتو و اجرای برجام، نمیتوان در مورد برجام وارد گفتو گوی مجدد شد.