سخنان محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران و فرمانده اسبق سپاه پاسداران در رابطه مذاکره با آمریکا واکنشهای گستردهای را در ایران به همراه داشت.
رضایی که گفته میشود یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال آینده خواهد بود، در مورد مذاکره با آمریکا درباره پرونده اتمی گفته که ایران زمانی حاضر به مذاکره با آمریکا و قدرتهای جهانی است که سیگنال روشنی در خصوص رفع تحریمها در یک سال آینده دریافت کند.
چهره شاخص اصولگرایان
رضایی که یکی از چهرههای شاخص اصولگرایی به شمار میرود، در گفتگو با روزنامه «فایننشیال تایمز» اظهار داشت: «آنها با تضمین لغو یکساله تحریمهایی که پس از برجام وضع شدند، میتوانند از ما بخواهند که به مذاکرات باز گردیم».
علیرغم مواضع تند ایران این سخنان که گویاترین اشاره از سوی یک مقام ایرانی جهت مذاکره با آمریکا تلقی شده است، واکنش وزیر خارجه ایران را در برداشت. ظریف جمعه 5 مارس در این رابطه گفت: مواضع رسمی دولت ایران در رابطه با پرونده اتمی فقط از کانال وزارت خارجه اعلام میشوند.
رضایی در سخنان خود تاکید کرد: «باید هر ماه طی مذاکرات شاهد کاهش تحریمها علیه ایران باشیم.»
وی ادامه داد: «به عنوان مثال در ماه اول باید شاهد لغو تحریم علیه معاملات مالی و موانع بانکهای اروپایی باشیم. همچنین لغو تحریمهای نفتی از اولویتهای ما برای مذاکرات است».
او تاکید کرد که هر گام آمریکا به ویژه آزادسازی میلیاردها دلار اموال بلوکه شده ایران میتواند به عنوان «هدیه» و حسن نیت واشینگتن در مذاکرات تلقی شود.
این سخنان رضایی واکنش سخنگوی وزارت خارجه ایران را نیز در برداشت. سعید خطیبزاده با تاکید بر اینکه نظرات مطرح شده در این مصاحبه شخصی است، تصریح کرد: «کلیه امور مرتبط به سیاست خارجی از طریق وزارت امور خارجه و از مجرای دیپلماتیک منتقل میشود». وی افزود: «در زمینه مذاکرات و پرونده هستهای، محمدجواد ظریف به عنوان وزیر خارجه ایران مسئولیت دارد و رضایی هیچگونه مسئولیت مستقیم یا غیر مستقیمی در این زمینه ندارد».
وزیر خارجه ایران اعلام کرد که کشورش هرگز به مذاکره در مورد برجام بازنخواهد گشت.
ظریف در توییتر نوشت: «بدون تغییر در منشور سازمان ملل، برداشتن حق وتو و اجرای برجام، نمیتوان در مورد برجام وارد گفتگوی مجدد شد».