دفتر حقوق بشر سازمان ملل جمعه 5 مارس از رفتار مقامات ایرانی در برخورد با اعتراضاتی انتقاد کرد که طی روزهای گذشته در جنوب شرقی کشور صورت گرفت.
در جریان خشونتهای اخیر، حدود 23 نفر به دست نیروهای سپاه پاسداران و نیروهای امنیتی در منطقه سیستان و بلوچستان ایران کشته شدند.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل همچنین از مقامات ایرانی خواست تا خدمات ینترنت را که ظاهرا برای ممانعت از رد و بدل شدن اطلاعات دراین مناطق قطع شده، برقرار کنند.
رابرت کولویل سخنگوی این دفتر، در یک نشست خبری از ژنو گفت که دستکم 12 نفر در این اعتراضات کشته شده و احتمال کشته شدن 23 نفر نیز داده شدهاست، اما به دلیل مختل شدن شبکههای تلفن همراه منطقه، تأیید تعداد کشته شدگان دشوار است.
اعتراضهای گسترده در منطقه سیستان و بلوچستان
این اعتراضات گسترده هفته گذشته، پس از اقدام نیروهای امنیتی و سپاه پاسداران به تیراندازی به سوی شماری از غیرنظامیان و سوخت بران مرزی آغاز گردید، در حالی که مسئولان ایرانی، شبکه اینترنت این منطقه را قطع کردند تا نارضایتی شدید مردم را درمحاصره بگیرند.
شایان ذکر است بر گزارش وب سایتهای محلی و «کارزار فعالان بلوچ»، تظاهرات گستردهای از 23 ماه گذشته در این منطقه پس از کشته شدن حدود 10 نفر به آتش سپاه پاسداران، آغاز شدهاست.
در پی این حوادث، اعتراضات گستردهای در مقابل ساختمان فرمانداری سراوان در بلوچستان آغاز شد و معترضین، پس ازکشته شدن 10 نفر در سراوان، ساختمان فرمانداری را تصرف کردند که در اعتراض به ممانعت از قاچاق کالا و سوخت بری از مرزهای پاکستان، در برابر آن تجمع کرده بودند.
فیلمهای پخش شده در رسانهها نشان میداد که معترضین خشمگین، به دفتر فرمانداری حملهور شدند.
سوخت بران مرزی تنگدست
ایران که ارزانترین قیمت سوخت در جهان را دارد، در حال مبارزه با قاچاق سوخت به کشورهای همسایه ، به ویژه از استان فقیرنشین سیستان و بلوچستان است که مدتهاست شاهد درگیری میان نیروهای امنیتی و شماری از سوخت بران فقیر منطقه مرزی است.
به گفته یکی از اهالی منطقه به رویترز، مقامات ایرانی قبلاً مقدار کمی قاچاق را به عنوان منبع درآمد برای اهالی آسیب دیده از بیکاری زیاد، تحمل میکردند، اما اخیراً کنترل خود را شدیدتر کردهاند.
شایان ذکر است که مقامات ایرانی از گسترش اعتراضات در منطقه بخصوص با توجه به وخامت اوضاع معیشتی و اقتصادی هزاران نفر از ساکنان منطقه، هراس دارند.