انتقاد رئیس پژوهشکده زن از لایحه حمایت زنان ایرانی:نباید همه خشونت را ناروا تلقی کنیم
رئیس پژوهشکده زن و خانواده در واکنش به لایحه حمایت زنان در برابر خشونت با بیان اینکه در تعریف لیبرالی که از خشونت شده، سعی شده ایجاد محدودیت را در مقابل آزادی قرار دهد و این مسئله هم دچار نقض است، تاکید کرد که نباید همه خشونت را ناروا تلقی کرد.
بر اساس گزارش رسانههای ایران، زیبایی نژاد سهشنبه 2 مارس 2021 ضمن انتقاد از لایحه حمایت از زنان در برابر خشونت، توجه به مفاهیم دینی و تربیتی اسلامی به جای مباحث و مفاهیم فردگرایانه و شادکامی و وارداتی و دارای رویکرد لیبرالی را خواستار شد.
به گفته او، در این لایحه، تعریفی که از کرامت آمده تحقیقا تعریف بومی نیست و عین همان تعریفی است که در فرهنگ غرب مطرح شده است چرا که آنها منزلت انسانی را به عنوان ارزش ذاتی و صرفنظر از موقعیت اجتماعی، مذهب و… و مبنای شخصیت حقوقی زن و مرد در نظر میگیرند، در حالی که نظر دین این نیست.
زیبایینژاد با بیان اینکه 66 درصد از زنان خشونت خانگی را تجربه کردهاند گفت که در تعریف لیبرالی که از خشونت شده، سعی شده ایجاد محدودیت را در مقابل آزادی قرار دهد و این مسئله هم دچار نقض است.
او در ادامه اظهار کرد: «بنابراین ما معتقدیم که خشونت عام است و خشونت روا و ناروا و نباید همه خشونت را ناروا تلقی کنیم و از این مسئله نتیجه بگیرم که محدویت شوهر برای زن و دختر مثلا در ساعت دو صبح با فرد نامحرم و یا حضور مرد نامحرم در منزل، این ایجاد محدویت از سوی شوهر و پدر در مقابل آزادی است».
رئیس پژوهشکده زن و خانواده، متن لایحه حمایت از زنان در برابر خشونت را بر پیشفرض ادبیات فمینسم استوار دانست و گفت: «در ادبیات فمنیسم اقتدار مرد خشونتزا است. اگر این باشد، باید گفت سیاستها به سمت و سویی میرود که باید اقتدار مرد در خانه کاهش یابد و همین امر سبب مشکلات دیگر فرهنگی و اجتماعی و…. در جامعه میشود».
زیبایینژاد همچنین تاکید کرد که متن لایحه نباید از قوانین لیبرالی کپی شود چرا که به گفته او مسئله خانواده برای آنها از اهمیت چندانی برخوردار نیست.
لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت به منظور حمایت از زنان در برابر اقسام مختلف رفتارهای خشونتآمیز تنظیم شده است تا به شکل قانونی از آنها حمایت شود.
برخی کارشناسان حقوقی، قوانین جزایی جمهوری اسلامی ایران در قبال زنان را از «خشنترین قوانین جهان» تلقی میکنند و حکم سنگسار سکینه محمدی آشتیانی در سال 2010 این موضوع را بیش از پیش نمایان کرد.
در حال حاضر اصل 115 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ایران رجال یعنی فقط مردان را واجد شرایط برای مقامهای بلند دولتی میداند.
همچنین نظام عدالت ایران، شهادت زن را برابر نصف شهادت یک مرد به شمار میآورد و حتی برخی روحانیون حضور یک زن به عنوان ورزشکار جلودار تیم ملی المپیک ایران در مراسم افتتاحیه المپیک 2008 پکن را مورد انتقاد قرار دادند.