روحانی همصدا با خامنهای: درمورد برنامه موشکی و مسائل منطقهای مذاکره نمیکنیم
حسن روحانی رئیسجمهوری ایران با عدم پذیرش مذاکره مجدد درمورد برجام در قالب توافقی گستردهتر و فراگیرتر، در دنباله روی از خط مشی علی خامنهای رهبر نظام گفت: «هیچ چیز به برجام اضافه نخواهد شد، یا با آن توافق کنید یا نکنید.»
این درحالی است که علی خامنهای، چهارشنبه 17 فوریه با تکرار این موضع؛ گفت: «وعده خوب زیاد شنیدهایم که ضد آن عمل شده است. این بار فقط عمل ملاک است» و جمهوری اسلامی با حرف و وعده، قانع نخواهد شد.
روحانی در سخنان خود در نشست امروز چهارشنبه 17 فوریه هیئت دولت که از تلویزیون دولتی ایران پخش شد گفت: «هیچ مورد جدیدی به برجام اضافه نخواهد شد، نه مسائل منطقهای و نه برنامه تسلیحاتی دفاعی ایران.»
روحانی افزود: «جمهوری اسلامی ایران نمیخواهد دارنده سلاح هستهای باشد، نمیخواهد نگهدارنده سلاح هستهای باشد و به طریق اولی هیچوقت نمیخواهد از سلاح هستهای استفاده کند. آمریکا، اروپا و سازمان ملل بخواهد یا نخواهد، اگر همه دنیا به ما بگویند خیلی خوب است ایران سلاح هستهای داشته باشد، نظر ما تغییر نمیکند.»
روحانی در ادامه افزود: «این نه نظر امروز ما هست و نه نظر دو و سه و چهار سال پیش ما است، آن مقدار که یادم است از سال 1370 بارها و بارها خدمت مقام معظم رهبری صحبت کردم در آن مقطع آیتالله هاشمی رییسجمهوری بود با او در شورای امنیت ملی صحبت کردم. همیشه نظر واحد بوده است که ما دنبال سلاح هستهای نخواهیم بود بلکه در پی فناوریهای صلحآمیز هستهای خواهیم بود که حق ما است و تاکنون هم اجرا کردیم. ما عضو ان تی پی هستیم، با آژانس به صورت پادمان قرارداد داریم و این پادمان را اجرا میکنیم. نمیخواهیم فعالیت مخفی هستهای داشته باشیم، نه دیروز و امروز نه فردا و این تصمیم قاطع جمهوری اسلامی ایران است.»
روحانی ادعا کرد که هشت بار درخواست ترامپ برای گفتوگو در مورد برنامه موشکی و مسائل منطقهای در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل را رد کرده و گفته است: «اگر ما میخواستیم در مورد مسائل مذاکره کنیم، ترامپ به توافق برمیگشت.»
او افزود: «من به نماینده ترامپ اطلاع دادم كه هیچ بند دیگری به برجام اضافه نخواهد شد.»
از سوی دیگر خبرگزاری «ایسنا» به نقل از آژانس جهانی انرژی هستهای گفت که ایران از 23 فوریه 8 مورد را عملی خواهد کرد.
به گزارش ایسنا کاظم غریب آبادی نماینده ایران در آژانس جهانی انرژی هستهای به این سازمان موارد زیر را ابلاغ کرده که عملی خواهند شد.
1-مفاد پروتکل الحاقی. تعلیق بازرسیها و تعلیق کار بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی
2-توقف اجرای قانون 3.1 اصلاح مقررات فرعی توافقنامه پادمان که به معنای اعلام آغاز تأسیسات هسته ای جدید به شکل زودهنگام است.
3-توقف استفاده از فن آوریهای مدرن در نظارت بر برنامه هستهای ایران و حضور طولانی مدت آژانس در ایران.
4-توقف تدابیر شفاف در مورد کیک زرد ساخته شده از سنگ اورانیوم که برای تولید سوخت راکتور و همچنین غنیسازی اورانیوم، کاربرد دارد.
5-توقف اعلام روند غنیسازی.
6-جلوگیری از دسترسی به مراكزی كه طبق برجام اجازه دسترسی به آنها داده شده است.
8-توقف اطلاعرسانی در مورد مراحل ساخت قطعات سانتریفیوژ.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به تنشآفرینی ایران، سهشنبه 16 فوریه اعلام كرد كه رافائل گروسی مدیر كل این سازمان، برای یافتن راه حلی جهت ادامه همکاری با ایران، پیشنهاد سفر به تهران را مطرح کرد.
ایران در ماههای اخیر، تعهدات برجامی خود را کاهش داده که شامل افزایش غنیسازی اورانیوم به میزان 20٪ و نصب سانتریفیوژهای پیشرفته شده است. ذخایر اورانیوم غنی شده ایران نیز 3.5٪ افزایش یافته که بیش از 10 برابر حد مجاز بر اساس برجام است.
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده، شامگاه سهشنبه 16 فوریه علیرغم تنشآفرینیهای خطرناک ایران، گفت که درهای دیپلماسی با ایران در مورد برجام در حال حاضر باز است اما در مورد اینکه آیا دولت بایدن با مقامات ایرانی ارتباط مستقیم دارد یا نه، اظهار نظری نکرد.
این در حالی است که اسرائیل سهشنبه 16 فوریه به احتمال عدم برقراری ارتباط با رئیسجمهوری آمریكا در مورد استراتژی تعامل با برنامه هستهای ایران اشاره كرد و خواستار تشدید تحریمها علیه تهران و صدور «اولتیماتوم جدی نظامی» به این کشور شد.