نماینده مجلس ایران با بیان اینکه نمیتوان با توجیه اینکه «فقط پولدارها سوار هواپیما میشوند»، قیمتها را بالا برد و قشر اعظمی از جامعه را محروم کرد، از افزایش قیمت پروازها در این کشور به میزان 150 درصد خبر داد.
طبق مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا شرکتهای هواپیمایی در ایران از 22 اکتبر 2020 مجاز هستند، فقط 60 درصد ظرفیت هواپیماهای خود را عرضه کنند و همین دلیلی شده تا قیمت پروازها سر به آسمان بکشد، مجتبی یوسفی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، سهشنبه 26 ژانویه 2021 با اشاره به ضرورت برخورد با گرانفروشی ایرلاینها، بیان کرد: «یکی از دغدغههای جدی این روزهای مردم، گرانیهای افسارگسیختهای است که هر از چندگاهی در حوزههای مختلف اتفاق میافتد».
به گفته او، این روزها نیز قیمت بلیت پروازها تا 150 درصد افزایش پیدا کرده در حالیکه حتی زمان پیک سفرها نیست و این افزایش قیمت «جای سوال» دارد.
یوسفی «عدم نظارت در مجموعه وزارت راه و شهرسازی و سازمان هواپیمایی کشوری» را علت این افزایش قیمت دانست و گفت: «ما در چندین جلسه در کمیسیون عمران این موضوع را دنبال کردیم و تاکید شد که ایرلاینها حق افزایش قیمت ندارند. اما با توجه به شرایط موجود تنها مجوز افزایش 10 درصدی قیمتها برمبنای قیمت پایه برج 3 داده شد. اما این روزها شاهد افزایش 150 درصدی قیمتها هستیم و توجیه آقایان این است که کف قیمتها برداشته شده است».
او تاکید کرد که اگرچه ایرلاینها با توجه به تحریمها و شیوع کرونا شرایط سختی را پشت سر می گذارند اما این وظیفه دولت و حاکمیت است که از آنان حمایت کند و نمیتوان با توجیه اینکه فقط پولدارها سوار هواپیما میشوند قیمتها را بالا برد و قشر اعظمی از جامعه را محروم کرد، در حالیکه خیلی از مردم برای انجام سفرهای کاری و یا درمانی مجبور به استفاده از هواپیما هستند و با توجه به افزایش قیمت رخ داده باید هزینه بالایی را بپردازد.
از سوی دیگر، مقصود اسعدی سامانی دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی ایران چندی پیش از مشکل «نوسان شدید ارزی و افزایش قیمت ارز» در شرکتهای هواپیمایی خبر داد.
به گفته او، حدود 60 درصد هزینههای شرکتهای هواپیمایی، ارزی است. قطعات هواپیما و موتور از خارج ایران تهیه میشود که باید شرکتها برای تأمین آن ارز پرداخت کنند.
اسعدی سامانی افزود: «بنابراین این دو موضوع تأثیر مستقیم روی هزینههای شرکتهای هواپیمایی دارد و شرکتها ناگزیر هستند با توجه به این دو مورد، قیمتهای جدید برای پروازها تعیین کنند».
اما این افزایش قیمت بلیت هواپیما نه تنها به اعتراض شهروندان منجر شد بلکه حتی اعتراض وزیر میراث فرهنگی و گردشگری ایران را نیز به همراه داشت.
علی اصغر مونسان، در نامهای اعتراضی به محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی نوشت که در اکثر مسیرهای داخلی برخلاف دستور مبنی بر لغو افزایش نرخ پروازها، قیمتها حتی بیش از 100 درصد و تحت عنوان کف قیمت افزایش یافته است.
او در ادامه خواستار «توقف رویه ناصحیح و ناصواب معموله» شده بود.