بلومبرگ در مقالهای به بررسی تاثیر چهار سال ریاستجمهوری دونالد ترامپ رئیسجمهوری ایالت متحده آمریکا پرداخته و نوشت که با سقوط ارزش ریال تا 80 درصد، اقتصاد ایران بحرانیترین دوران خود را تجربه کرد.
به نوشته بلومبرگ، وقتی دونالد ترامپ از برجام کنار کشید و تحریمها را شدیدتر کرد، ایران در بدترین بحران اقتصادی از دهه 1980 به این سو فرو رفت، این کشور که به سختی برخی منافع اقتصادی را از طریق توافق هستهای 2015 با قدرتهای جهانی به دست آورده بود، تمامی آنها را بار دیگر از کف داد.
از سوی دیگر، جو بایدن رئیسجمهوری جدید ایالات متحده، روز چهارشنبه سوگند یاد کرد. او قرار است برخی از بحثبرانگیزترین سیاستهای رئیسجمهوری پیش از خود را در مورد مهاجرت، آب و هوا و بهداشت تغییر دهد.
بایدن همچنین قول همکاری مجدد با جمهوری اسلامی را داده و برخی از معماران پیشین برجام را برای پستهای مهم سیاسی انتخاب کرده است.
حتی اگر سرانجام دوباره تحریمها کاهش یابد، این بار راه احیا ایران میتواند پیچیدهتر تر باشد.
بر اساس نموداری که بلومبرگ ارائه کرده است تولید ناخالص داخلی ایران در دوران ترامپ پس از سال 2017 به طور قابل توجهی منقبض شد.
دولت ایران به دلیل تحریمهای جدید که نتوانست نفت بیشتری صادر کند، به صادرات دیگری روی آورد و فشار زیادی برای توسعه تولید داخلی و گسترش تجارت با همسایگان ایجاد کرد، این کمک کرد تا برخی از تأثیرات تحریم جبران شود. اما در دوره ریاست جمهوری ترامپ، ریال 80 درصد ارزش خود را در برابر دلار از دست داد.
بزرگترین صدمه سیاست «حداکثر فشار» ترامپ، کاهش ارزش ریال ایران بود که حدود 80 درصد ارزش خود را در برابر دلار از دست داد، تورم شدت پیدا کرد و قدرت خرید میلیونها خانواده کاهش یافت و آنها را به سمت فقر سوق داد.
تلاش برای تثبیت نرخ ارز از طریق کنترل نرخ و پیگرد قانونی صرافان نتیجه معکوس داد و با رونق بازار سیاه، ریال را بیشتر تضعیف کرد.
اتحادیه اروپا بزرگترین شریک تجاری ایران قبل از اعمال تحریمهای نفتی اتحادیه اروپا در سال 2012 بود. پس از آن، چین به مهمترین مقصد صادرات انرژی و بزرگترین منبع واردات نفت ایران تبدیل شده است.
از زمان اعمال تحریمهای ترامپ در سال 2018، این کشور تنها مشتری نفت خام ایران باقی ماند. در حالی که اروپا تلاش کرد توافق هستهای را زنده نگه دارد، برای حفظ روابط اقتصادی در برابر مجازاتهای آمریکا تلاش کرد.
در ماه مه 2019، دولت ترامپ معافیتهای تحریمی که ایران را قادر به ادامه فروش نفت به تعداد مشخصی از کشورها کرده بود، به حالت تعلیق درآورد.
طبق اطلاعات جمعآوری شده توسط بلومبرگ، از حدود 2.6 میلیون بشکه صادرات نفت ایران در ژانویه 2017، زمانی که ترامپ وارد کار شد، صادرات نفت خام به 290000 بشکه در روز کاهش یافت.
اما با روی کار آمدن بایدن، ایران خواستار لغو تحریمهای صنایع نفت و بانکداری در اسرع وقت توسط ایالات متحده است و در حال آمادهسازی برای افزایش تولید نفت است.