پلیس فدرال ایالات متحده آمریکا روز سهشنبه 19 ژانویه 2021 اعلام کرد کاوه لطفالله افراسیابی را به دلیل فعالیت غیرقانونی ثبت نشده به عنوان کارگزار رژیم ایران دستگیر کرد.
براساس اعلام دادستانی منطقه بروکلین کاوه لطفالله افراسیابی 63 ساله یک شهروند آمریکایی-ایرانی است که سالها در ایالت ماساچوست سکونت دارد و همینک به اتهام توطئه و فعالیت به عنوان کارگزار خارجی ثبت نشده در 14 سال گذشته، بازداشت شد.
افراسیابی نویسنده و پژوهشگر و دارای مدرک تحصیلی دکترای علوم سیاسی از دانشگاه بوستون است که رساله خود را تحت عنوان « حکومت و پوپولیسم در ایران» و با راهنمایی مورخ مشهور هوارد زین ارائه کرده است.
او همچنین در روزنامه نیویورکتایمز مقالاتی مینوشت و به عنوان استاد مهمان در دانشگاههای هاروارد، کالیفورنیا و بیرکلی فعالیت داشت. او متهم شده که به شکل پنهانی از سوی هیات نمایندگی ایران در سازمان ملل مامور شده کتابها و مقالاتی جهت تقویت دیدگاه ایران در آمریکا منتشر کند.
وزارت دادگستری آمریکا هم اعلام کرد شکایت مطرح شده علیه افراسیابی در دادگاه فدرال بروکلین در روز سهشنبه او را متهم کرد که به با نقض قانون کارگزاران خارجی، به عنوان کارگزار ثبت نشده و غیرقانونی ایران در آمریکا فعالیت میکرد.
براساس این بیانیه افراسیابی روز دوشنبه در منزلش در منطقه واترتاون ماساچوست دستگیر و در دادگاه فدرال بوستون به ریاست قاضی جنیفر سی حاضر شد.
جان سی دیمرز معاون دادستان امنیت ملی آمریکا هم گفت: «افراسیابی بیش از یک دهه خود را به کنگره، روزنامهنگاران و مردم آمریکا به عنوان کارشناسی بیطرف در زمینه ایران معرفی میکرد ... در حالی که افراسیابی مامور مخفی دولت ایران و هیات دائم نمایندگی ایران در سازمان ملل بود و برای انتشار تبلیغاتشان حقوق دریافت میکرد.»
به گفته جان سی دیمرز افراسیابی با این کار قانون ثبت کارگزاران خارجی در وزارت دادگستری که ثبت فعالیت این افراد را الزامی میکند، نقض کرد.
معاون دادستان امنیت ملی آمریکا در ادامه توضیح داد که افراسیابی در راستای منافع کارفرمایانش کوشید که افکار عمومی آمریکا و تصمیمگیران سیاست آمریکا را تحت تاثیر قرار دهد.
معاون دفتر تحقیقات فدرالی هم گفت که دستگیری افراسیابی نشان میدهد آمریکا اجازه نخواهد داد کارگزاران ایران ثبت نشده، آزادانه در ایالات متحده فعالیت کنند.
تایلر واسیلیشن از دفتر تحقیقات فدرالی هم گفت که افراسیابی بخش بزرگی از درآمد خود را به صورت پنهانی و در ازای اقداماتی که به دستور دولت ایران انجام میداد، دریافت کرد.
این لابیگر ایران خود را کارشناس مستقل معرفی کرده و به مسئولان دولت آمریکا پیشنهاد کرده بود از دانش او در زمینه سیاست هستهای ایران استفاده کنند.
در سال 2009 افراسیابی به یک عضو کنگره که نامی از او برده نشده، کمک کرد نامهای خطاب به باراک اوباما رئیسجمهوری وقت آمریکا درباره روابط هستهای با ایران تنظیم کند، بدون آنکه به آن عضو کنگره اطلاع داده که او برای دولت ایران کار میکند. در این نامه تنها به او به عنوان «استاد سابق دانشگاه تهران و مشاور سابق تیم مذاکرهکننده هستهای ایران» اشاره شده بود.
افراسیابی در سال 2013 و همزمان با مذاکرات هستهای آمریکا و ایران هم پیش از انتشار یادداشتی درباره دانشمندان هستهای ایران، این مقاله را در اختیار ایران قرار داده و به گفته دادستان فدرال او پس از تکمیل نسخه اولیه مقاله آن را به یک مقام ایرانی داده تا مقاله را بازنگری کند. پس از آنکه تهران وجود اشکالاتی در مقاله را به افراسیابی اطلاع داد، او اقدام به ویرایش و حذف بخشهای مشکلدار از متن مقاله کرد.
در سال 2020 هم او به دولت ایران مشورتهایی در زمینه چگونگی واکنش به پیامدهای کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده سابق نیروهای قدس سپاه در آمریکا داد و پیشنهاد کرد تهران روند ارائه اطلاعات در برنامه هستهای خود را تا زمانی که سازمان ملل کشته شدن سلیمانی را محکوم کند، متوقف کند.
به گفته دادستانی آمریکا افراسیابی خطاب به دولت ایران نوشت که این موضوع «باعث ایجاد ترس در قلب دشمن میشود.»
کاوه لطفالله افراسیابی در 14 سالی که به دولت ایران خدمت کرده، علی الاقل 265 هزار دلار دریافت کرده است. او همچنین در تهران بیمه درمانی شده و به دلیل اتهاماتی که در حال حاضر متوجه اوست ممکن است تا 10 سال به زندان افکنده شود.