علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، اعلام کرد که این کشور به زودی غنی سازی اورانیوم با غلظت 20 درصد را در تأسیسات «فردو» آغاز خواهد کرد.
صالحی روز شنبه 2 ژانویه در مصاحبهای با تلویزیون ایران گفت كه نماینده این کشور در آژانس بین المللی انرژی هستهای در وین، مراتب را به آژانس اطلاع خواهد داد.
صالحی افزود: «طبق تصمیم مجلس ایران، ما غنی سازی 20 درصدی را آغاز خواهیم کرد و بازرسان آژانس باید برای برداشتن مهر و موم برخی از تجهیزات، حضور یابند.»
ایران بر اساس برجام، فعالیت خود را در سایت فردو متوقف کرد اما در واکنش به خروج ایالات متحده از برجام و اعمال تحریمهای شدید، فعالیتها در تاسیسات فردو را در سال 2018 از سر گرفت و به شکل پلکانی از تعهدات برجامی خود فاصله گرفت.
صالحی گفت: «ما باید سیلندرهای گاز اورانیوم را تغییر دهیم. سیلندر گاز اورانیوم طبیعی اکنون متصل شده است و ما سرگرم غنی سازی 4 درصدی هستیم.»
او افزود: «ما برای غنی سازی 20٪ نیاز به دستیابی به غنی سازی 5٪ داریم. این کار باید زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی باشد و ما اعلام كردیم كه میخواهیم این كار را در آینده نزدیك انجام دهیم و شما باید تدابیر لازم را انجام دهید.»
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران تأکید کرد که «آغاز غنی سازی 20 درصدی اورانیوم در تأسیسات فردو با سرعت زیاد انجام خواهد شد.»
این اقدام در اجرای مصوبه نوامبر گذشته مجلس ایران است که در صورت پیاده شدن آن، عملا به معنای خروج کامل از برجام خواهد بود.
در مصوبه مجلس آمده است که دولت مجاز است سالانه 120 کیلوگرم اورانیوم غنی شده با غلظت 20 درصد را تولید و 1000 سانتریفیوژ از این نوع ای آر – 2 ام را در تأسیسات نطنز راه اندازی کند.
بر أساس همین مصوبه، راه اندازی 1000 سانتریفیوژ مدل آی آر- ام 2 تا مارس آینده و اقدامات فوری برای بازسازی راکتور اراک مورد تصریح قرار گرفته است.
این قانون همچنین تعلیق پس از امضای پروتکل الحاقی از سوی ایران به موجب برجام را مورد تاکید قرار داده که شامل بازرسیهای دورهای و اجازه دسترسی بازرسان به سایتهای مشکوک میباشد.
گزارش شده است که از زمان خروج ایالات متحده از توافق 5+1 هستهای با ایران در ماه مه 2018 ، نه تنها تحریمهای تعلیق شده بر تهران دوباره برقرار شده بلکه اقتصاد ایران به دلیل تحریم صادرات نفت و مسدود شدن درآمدهای خارجی، درت نگنا قرار گرفت که منجر به سقوط پول ملی و موج بیسابقهای از گرانیها شده است.
این تشدید فعالیتهای هستهای با آنچه ایران در مورد تمایل خود برای مذاکره با دولت جو بایدن رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده، اعلام کرده، در تعارض قرار دارد و ناظران بر این باورند که رژیم ایران مبادرت به تشدید تنش به هدف کسب امتیاز و تحمیل شرایط برای کاهش تحریمها قبل از شروع هرگونه مذاکره کرده است.