روحانی: فرصتی برای دولت آینده آمریکا پیش آمده تا به تعهدات بینالمللی بازگردد
رئیسجمهوری ایران در واکنش به پیروزی جو بایدن در انتخابات آمریکا اعلام کرد که اینک فرصتی برای دولت آینده آمریکا پیش آمده تا به گفته او «اشتباهات گذشته را جبران کند و با احترام به قواعد جهانی، به مسیر پایبندی به تعهدات بینالمللی، بازگردد».
ترامپ که در ماه می 2018 از برجام خارج شد تا توافقی که توسط اوباما شکل گرفته بود را نابود کند، با اتخاذ سیاست فشار حداکثری، در مسیر سرنگونی نظام حکومتی ایران قدم برداشت، او اقدامات علیه ایران را با تحریم رهبر این کشور و کشتن قاسم سلیمانی، به حداکثر رساند.
تنگ کردن عرصه بر جمهوری اسلامی باعث شد برخی از مقامات این کشور از عدم توفیق او در انتخابات آمریکا ابراز خرسندی کنند و به انجام مذاکره با آمریکا امیدوار شوند. بر اساس گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی، یکشنبه 8 نوامبر 2020 با اشاره به نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، سیاست دولت این کشور در سه سال اخیر را «پرآسیب و نادرست» توصیف کرد که در انتخابات اخیر از سوی مردم این کشور نیز با مخالفت روبرو شد.
روحانی با بیان اینکه «فرصتی» برای دولت آینده آمریکا پیش آمده تا به گفته او «اشتباهات گذشته را جبران کند» و به «تعهدات بینالمللی»، بازگردد.
او ادعا کرد که «جمهوری اسلامی ایران»، همواره به تعهدات خود درصورت رعایت مسئولانه از سوی همه اطراف تعهد، «پایبند» بوده و تعامل سازنده با جهان را راهبرد خود میداند.
دولت ایران در حالی به مذاکره با آمریکا برای لغو تحریمهای سنگین چشم دوخته که روزنامه وال استریت ژورنال در مقالهای به نقل از منابع آگاه نوشت که دولت دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا میکوشد که تا پیش از انتخابات سوم نوامبر با طرحریزی مجموعهای از تحریمها علیه ایران، ضمن تقویت کارزار فشار حداکثری خود علیه تهران، هرگونه اقدام و تلاش در جهت لغو و یا کاستن از این فشارها را بیاثر سازد؛ به ویژه در صورت پیروزی جو بایدن در انتخابات سوم نوامبر.
در ادامه این مقاله آمده است که مقامات دولت کنونی آمریکا بیم آن دارند که طرح ترامپ برای مذاکره مجدد با ایران ممکن است اهرم فشار دیپلماتیکی را که به زعم آنها برای وادار کردن تهران به امضای یک توافق جدید هستهای و امنیتی لازم است، بیاثر سازد.
گفتنی است که دولت ترامپ تحت اختیارات قانونی خود در حوزه مقابله با تروریسم برخی از تحریمها را علیه ایران وضع کرده است؛ تحریمهایی که به باور تحلیلگران بیاثرسازی و ابطال آنها بسیار دشوار است. دولت ترامپ همچنین اقدام برنامهریزی شده دیگری از جمله تحریم بخش پتروشیمی و صنایع فلزی را بررسی کرده بود.
روزنامه وال استریت ژورنال در ادامه مطلب خود به این نکته مهم اشاره میکند که طبق گفته مقامات کنونی و پیشین آمریکا، حتی اگر اهداف بالقوه جدید هم تحت تحریمهای موجود باشند، قرار گرفتن مجدد این اهداف در فهرست سیاه [تحریمها] امکان ابطال و بیاثرسازی این اقدام را دشوارتر میسازد. از آنجا که این گونه تحریمها با شرح کامل و توجیه کنندهای منتشر میشوند، مقاماتی که درصدد رفع این گونه تحریمها هستند، به لحاظ سیاسی مجبورند که دعوی قابل قبولی برای لغو این تحریمها ارائه کنند.