دادههای انتشار یافته توسط سازمان ملل متحد، در سال 2020 نشان میدهد که اندازه جمعیت ایران 84 میلیون نفر برآورد شده و جمعیّت افراد سالمند 65 سال و بالاتر از آن، بیش از 5 میلیون و 500 هزار نفر است؛ بنابراین در سال 2020، سهم سالمندان +65 سال از کل جمعیت، 6.6 درصد است.
به گزارش باشگاه خبرنگاران پویا، دادههای اندازه و سهم جمعیّت سالمندان ایران، مطابق با سرشماریهای نفوس و مسکن این کشور از سال 1335 تا 1395 معلوم میشود که جمعیت ایران از سال 1385 وارد بزرگسالی شده و روند افزایشی جمعیت سالمند در ایران همچنان ادامهدار است.
مطابق دادههای سازمان ملل متحد مشخص میشود سهم جمعیت سالمند +65 سال ایران از کل جمعیت این کشور در سال 1409، به بالای 10 درصد میرسد؛ این بدان معناست که جمعیت ایران از سال 1409 وارد سالمندی خواهد شد.
براساس این گزارش، در چند دهه اخیر وضعیت کمی و کیفی جمعیت ایران دچار تغییرات اساسی شده است؛ به دلیل کاهش نرخ فرزندآوری از اوایل دهه 70 تاکنون، جمعیت افراد کمتر از 15 سال کاهش یافته و جمعیت میانسال و سالمند کشور افزایش یافته است، این تغییرات به گونهای بوده که جمعیت ایران در حال حرکت به سمت سالخوردگی است.
به دلیل کاهش فرزندآوری و افزایش سنّ امید به زندگی در میان جوامع، تغییر یافتن ساختار سنی کشورها به سمت سالمندی تا حدودی طبیعی است اما مطالعات و گزارشها نشان میدهند که روند سالمندی در ایران غیر طبیعی است!
تبعات و پیامدهای سرعت غیرعادی سالمندی جمعیت ایران، مشکلات بسیاری را به وجود خواهد آورد؛ مسئلهای که باعث اختلال در برنامهریزی برای آینده کشور خواهد شد و دولت و مردم را با بحران جدی در همهی زمینهها رو به رو خواهد کرد؛ به همین علّت حرکت به سمت سالمندی جمعیت، جزء 100 مسئله اصلی پیش روی ایران آورده شده است.