واشنگتن: موارد نقض حقوق بشر در ایران آینده مردم را در بوته آزمایش گذاشته است
بر أساس گزارش وزارت خارجه آمریکا، کارنامه حقوق بشری ایران همچنان به خاطر مواد نقضی مورد بحث است که آینده مردم این کشور را در معرض تهدید قرار داده و شامل بازداشتها و سرکوبگریهای وحشیانه و مرگبار؛ قطع کردن تماسها در سایه نبود نظم و عدم اجرای تحقیقات شفاف برای بازخواست مجرمان در ایران میشود.
در بخش ششم این گزارش آمده است که دولت ایران، شهروندان خود را به علت فعالیتهای مسالمتجویانه و استفاده از حق آزادی بیان و باور، هدف تعرض خود قرار میدهد. برأساس این گزارش از آوریل 2020 بیش از 500 زندانی عقیدتی بر شمار زندانیان افزوده شده است.
در گزارش وزارت خارجه آمریکا به اعدام نوید افکاری کشتیگیر ایرانی در 12 سپتامبر به دنبال محاکمهای نمایشی به اتهام مشارکت در اعتراضهای 2018 ایران اشاره رفته است.
محرومیت از اساسیترین حقوق
رژیم ایران در سالهای اخیر، اعضای اتحادیههای کارگری و روزنامه نگارانی را هدف قرار داده که اعتراضهای مسالمت جویانهای را نسبت به وضعیت خود و جلوگیری تشکیل آزادانه سندیکاها داشتند اما برغم آن از اولیهترین حقوق برسمیت شناخته شده کارگران در عرصه جهانی نیز محروم شدند.
کنشگران محیط زیست نیز که از فساد نظام و ناکارآمدی مدریت منابع طبیعی در ایران سخنی گفته اند، هدف بازجویی و زندانی شدن و حتی مرگهای مشکوک در دوران بازداشت خود قرار گرفته اند.
حتی زنان
حتی زنان نیز از عملکردهای نظام ایران در امان نمانده و مورد بازداشتهای خودسرانه و زندانهای طویل المدت 20 ساله قرار گرفتند که به عنوان مثال به دنبال اعتراضهای 2018 علیه حجاب اجباری اجرا گردید.
دولت ایران همچنین آزادیهای دینی را از طریق تدابیر سختگیرانه و بازداشت اقلیتهای دینی، سرکوب میکند.
شرایط وحشتناک
بازداشت شدگان در ایران در شرایط بسیار وحشتناک زندانها بسر میبرند به طوری که برأساس گزارش منابع موثق، رژیم ایران از شکنجه و دیگر روشهای غیر انسانی به شکلی منظم استفاده میکند.
این گزارشها به مواردی چون بریدن دست و پا، کور کردن و شلاق زدن نیز اشاره دارد.
نظام ایران همچنین شکنجه روانی را برای اعترافگیری بکار میبرد و زندانیان سیاسی را به شکل مداوم از استفاده از خدمات پزشکی یا ملاقات با خانواده محروم میسازد.
این درحالی است که زندان بزرگ تهران به خاطر شرایط غیر انسانی آن و سلولهای غیر بهداشتی و پر از زندانی و وجود حشرات و همچنین کمبود مواد غذایی شهرت یافته است.
بر مبنای همین گزارش، این شرایط اسف بار زندانیان در ایران، در اقدام به خودکشیهای مشکوک در زندان نیز بازتاب یافته از جمله مرگ کاووس سید امامی در سال 2018 که تا این لحظه تحقیقات شفاف و موثقی در خصوص این گونه مرگها از سوی مقامات مسئول ایران انجام نگرفته است.
میانگین سرانه اعدام در ایران از بالاترین میانگینهای جهانی است که برغم إصلاحات اخیر در کاستن از شمار احکام اعدام تخلفات مربوط به مواد مخدر میباشد.
بر مبنای این گزارش، اجرای حکم اعدام در ایران معمولا به شیوهای در تعارض با قوانین بینالمللی انجام میگیرد به طوری که نظام ایران افراد زیر 18 سال را اعدام کرده است.
قتلهای فرامرزی
نادیده انگاری حقوق بشر از سوی ایران و شرکایش تا مناطق بیرون از مرزهای این کشور نیز کشیده شده به طوری که شبهنظامیان طرفدار ایران چون حزبالله به دفعات اقدام به قتل غیر نظامیان در سوریه کرده اند.
از زمان برزو ناآرامیهای سوریه در سال 2011 ایران، نزدیک به 5 میلیارد دلار به رژیم اسد کمک مالی کرده و منابع و نظامیان فراوانی را در سرازیر منطقه کرده است.
حمایت ایران از رژیم اسد برغم استفاده آن از سلاحهای شیمیایی علیه غیر نظامیان ادامه یاقته است.
در رابطه با عراق نیز حمایتهای مستقیم ایران از عناصر افراطی مرتبط با بسیج مردمی عراق از جمله کتائب حزب الله ادامه دارد که به عنوان سازمانی تروریستی قلمداد شده و از سپاه پاسداران دستور گرفته و گوش به فرمان آن است.
گزارشهای زیادی پیرامون ربودن، ارعاب، بازداشت خودسرانه و ناپدید شدن اهل تسنن عراق به وسیله شبه نظامیان شیعه طرفدار ایران وجود دارد.
در همین اثنا حمایتهای مالی و نظامی ایران از شبه نظامیان حوثی در یمن نیز ادامه دارد.
ایران از سال 2012 صدها میلیون دلار در این راستا هزینه کرده و به این ترتیب شرایط را برای طولانیتر شدن جنگ و ناکام ساختن تلاشهای بین المللی برای برقراری صلح و افزایش بحران انسانی فراهم ساخته که از جمله وخیمترین بحرانها در سطح جهان به شمار میآید؛ به طوریکه شبه نظامیان حوثی طرفدار ایران اقدام به هدف قراردادن عمدی بیمارستانها میکنند.
پرونده حقوق بشر ایران تا به امروز به صورت نقطه سیاهی در کارنامه نظام باقی مانده که اقدامات تخریبگرانه و ویرانگرش در گوشه و کنار جهان ثبت شده است.