محکومیت 11 نفر در ایران به 120 سال زندان با اتهام اخلال در بازار ارز
سخنگوی قوه قضاییه ایران اعلام کرد که 11 نفر به جرم «اخلال در نظام ارزی و قاچاق عمده ارز و طلا»، مجموعا به 120 سال زندان محکوم شدند.
قوه قضاییه ایران که پیش از این وحید مظلومین معروف به «سلطان سکه» و محمداسماعیل قاسمی همکار او را به جرم «افساد فیالارض از طریق تشکیل شبکه فساد اخلال در نظام اقتصادی و ارزی و پولی با انجام معاملات غیرقانونی و غیرمجاز و قاچاق عمده و کلان ارز و سکه» به اعدام محکوم و آن را اجرایی کرد، بدون نتیجه گرفتن از این اقدام، همچنان مجازاتهای سنگین را برای چنین متهمانی در نظر میگیرد. بر اساس گزارش خبرگزاری ایرنا، سهشنبه 28 ژوئیه 2020 غلامحسین اسماعیلی در نشست خبری خود از «محکومیت قطعی» 11 نفر که آنها را متهم به «اخلال در نظام ارزی و قاچاق عمده ارز و طلا» کرد، خبر داد.
به گفته او، در این پرونده رسول آشناور به جرم اخلال در نظام ارزی و پولی به تحمل 12 سال حبس و 74 ضربه شلاق و محرومیت از خدمات دولتی محکوم شد و لقمان عطار، حسن اسماعیلی، یوسف زکی، خالد حسنی، ابوبکر آشناور و وفا آشناور هر کدام به جرم مشارکت با متهم ردیف اول در اخلال در نظام پولی و ارزی به تحمل 12 سال حبس، 74 ضربه شلاق تعزیری و محرومیت از خدمات دولتی محکوم شدند.
اسماعیلی در ادامه از محکومیت محمود آشناور، جلال آشناور و امید عبداللهی نیز هر کدام به تحمل 10 سال حبس، 74 ضربه شلاق و محرومیت از خدمات دولتی خبر داد.
او در ادامه اعلام کرد که سعید شریفی به جرم مشارکت در اخلال نظام ارزی از طریق قاچاق عمده ارز به تحمل 6 سال حبس، 74 ضربه شلاق و محرومیت از خدمات دولتی محکوم شده است.
بحران جهش نرخ ارز در ایران از سال 2011 آغاز شد و در سال 2012 و 2013 به اوج خود رسید، از سال 2010 به مدت یک سال و نیم، بیش از 20 میلیارد دلار پول از منابع کشور ایران به عدهای برای مداخله در بازار ارز پرداخت شد که بر اساس خبرهای منتشر شده در رسانههای ایران، در سال 2014، اسحاق جهانگیری معاون ریاست جمهوری ایران قول و وعده رسیدگی به این پرداختها را داد.
از آنجا که دلار و قیمت آن از جمله مولفههای مهم برای اقتصاد واردات محور ایران است، روند رو به رشد این ارز میتواند نرخ تورم بالایی را به اقتصاد ایران تحمیل کند.
بررسیهای صورت گرفته در سامانه نظارت ارز (سنا) که تحت نظارت بانک مرکزی ایران است، نشان میدهد؛ در سه سال قیمت دلار، حدود 513 درصد رشد کرده است.
این در حالی است که همزمان با نزدیک شدن قیمت دلار به 20 هزار تومان در 21 ژوئن که تا این تاریخ بیسابقه بود، حسن روحانی رئیسجمهوری ایران، خواستار افزایش فشار بانک مرکزی بر صادرکنندگانی شد که به گفته او پس از دریافت سهمیه ارزی خود نسبت به ایفای تعهداتشان کاری نکردند.
حسن روحانی در جریان نشست ستاد اقتصادی دولت ایران بدون اشاره مستقیم به تحولات اخیر بازار ارز در این کشور، نقل و انتقال ارز را به دلیل تحریمهای آمریکا دشوار دانست و اعلام کرد که شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا از جمله بسته شدن برخی از مرزها، واردات را هم دچار مشکل کرده است.
او از بانک مرکزی ایران خواست تا به همه بدهکاران عمده برای بازگرداندن ارز حاصل از صادرات اخطار دهد و زمینه رسیدگی به تخلف آنها را فراهم کند.