رئیس سازمان ثبت اسناد ایران اعلام کرد که برای قله دماوند و 18 هزار هکتار اراضی کوهپایهای آن سند ثبت شد. به گفته او سازمان اوقاف برای یک پلاک از 11 پلاک ثبتی (از دامنه تا قله دماوند) سند وقفی گرفته است.
روزنامه همشهری، یکشنبه 26 ژوئیه 2020 گزارش داد که بعد از ماجرای وقف جنگل، برای بخشی از قله دماوند بهعنوان مهمترین اثر ملی طبیعی سند وقفی صادر شده است.
بر اساس این گزارش، اگر قله دماوند یک کیک باشد که به 11 قسمت تقسیم شده، برای 10 قسمت از آن یک سند به نام منابع طبیعی صادر شده و یک قسمت آن نیز با صدور سند به تملک اوقاف درآمده است.
رئیس سازمان ثبت اسناد ایران در این باره اظها کرد که برای قله دماوند و 18 هزار هکتار اراضی کوهپایهای آن سند ثبت شده است.
بر اساس این گزارش، ظاهرا سازمان اوقاف برای یک پلاک از 11 پلاک ثبتی (از دامنه تا قله دماوند) سند وقفی گرفته است.
این در حالی است که قله دماوند مهمترین اثر ملی طبیعی و جزو مناطق حفاظت شده سازمان محیطزیست در ایران است که در سال 1387 بهعنوان نخستین میراث ملی طبیعی ایران به ثبت رسید.
محمدنژادرجبعلیبیشه با اشاره به اینکه حفاظت از قله دماوند برعهده سازمان جنگلها و مراتع، حفاظت محیطزیست و میراث فرهنگی است، گفت: «موضوع قله دماوند از سال 98 در دستور کار قرار گرفته است. از 11 پلاک محدوده قله دماوند که متصل به قله است، 10 پلاک جانمایی و تثبیت شد. اداره اوقاف با اخذ رأی از دیوان عالی کشور و بدون توجه به نظرات سازمان جنگلها و مراتع یک پلاک بهعنوان موقوفه ثبت کرده است».
او در توضیح این پلاک ثبتی وقفی اظهار کرد: «از 11 پلاک محدوده قله دماوند 10 پلاک با ارائه نقشه از سوی سازمان جنگلها به اداره ثبت اسناد تثبیت شد. برای یازدهمین پلاک دو نوع کاربری در نظر گرفته شده است.
سازمان منابع طبیعی در راستای اجرای وظایف و براساس قوانین موجود کاربری آن را ملی اعلام کرده است و از سوی دیگر اداره اوقاف با ارائه یک سند نسبت به طرح دعوی اقدام کرد و رأی بهعنوان اراضی موقوفه گرفت».
او با اشاره به اینکه سندهای موقوفی بدون حضور نماینده سازمان جنگلها و مراتع صادر میشود، گفت: «جنگلهای بالاصاله (جنگل بکر) مشمول وقف نمیگردد. اراضی ملی و جنگلی که شرایط وقف شدن را ندارد باید به منابع طبیعی بازگردد. آنها بدون هماهنگی با ما سند گرفتهاند و متأسفانه این کار دستاویزی شده تا اوقاف تحت عنوان «موقوفات غیرمتصرفی» (موقوفهای که به موجب وقفنامه، اداره امور آن بهعهده متولی است) وارد پروندههای اینچنینی شود. کما اینکه در پرونده آقمشهد دیدیم که خود راسا وارد مسئله شد».
قله دماوند تنها مورد اختلاف بین سازمان منابع طبیعی و سازمان اوقاف نیست، پیش از این، رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ایران از وجود اختلاف درباره بیش از 5 هزار هکتار از جنگلهای هیرکانی آق مشهد ساری خبر داده بود.
بر اساس گزارش خبرآنلاین، 22 ژوئیه، مسعود منصور در این باره گفت: «خبر وقف این جنگلهای ارزشمند تاثیرات منفی زیادی بر افکار عمومی جامعه و دوستداران طبیعت ایجاد کرده است.».
به گفته او، موضوع حفظ منابع طبیعی امروز در جامعه بسیار جدی است.