بر أساس گزارش سالانه اخیر صندوق جهانی پول، محاسبات دادههای این صندوق نشان میدهد در فاصله سالهای 2010 تا 2020، در حالی که اقتصاد ایران حدود 3% کوچکتر شده اما حجم اقتصاد خاورمیانه (با احتساب سهم بزرگ ایران) به طور متوسط 20 درصد بزرگتر شده است؛ یعنی در واقع ایران بیش از 25 درصد از کشورهای منطقه عقب افتاده است.
در این گزارش که اخیرا منتشر شده آمده است: «در چشمانداز پاییز گذشته، صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده بود رشد اقتصاد ایران در سال 2020 حدود صفر باشد. در بازبینی ماه آوریل، این رقم به منفی 6% تغییر کرد. اکنون دقیقا مشخص نیست که با تحلیلهای جدید، چه قدر اوضاع ایران بحرانیتر شده اما حتی اگر منفی 6 %، ثابت باقی مانده باشد، باز هم وضعیت ایران به شدت بحرانی است.»
بر أساس این گزارش، در چنین شرایطی، حتی اگر تاثیر ویروس کرونا در سقوط اقتصادی ایران کمتر از کشورهای دیگر منطقه باشد که نیست، باز هم حجم خسارت وارده به ایران بیش از سایر کشورها خواهد بود.
به گفته کارشناسان اقتصاد ایران، روی کاغذ، اوضاع اقتصادهای بزرگ و کشورهای پیشرفته وخیمتر به نظر میرسد اما در واقع دود این بحران اقتصادی بیش از همه به چشم کشورهای بحرانزده مانند ایران، ونزوئلا و آرژانتین خواهد رفت.
این کارشناسان خاظر نشان می کنند که در سالهای گذشته تقریبا تمام کشورهای جهان رشد اقتصادی متعادلی را تجربه کردهاند اما در عوض کشورهایی مانند ایران، روز به روز فقیرتر و اقتصادشان کوچکتر شده است.
این در حالی است که خامنهای رهبر انقلاب، سال جاری را سال جهش اقتصادی اعلام کرده و حسن روحانی رئیس جمهوری در تمامی مناسبتها بر توانائی دولت خود در حل معضلات اقتصادی به ویژه معضل کاهش ارزش پول ملی تاکید ورزیده و آن را ناشی از دلایلی چون کرونا و تحریمها میداند.